Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Religia in scoli, modelul canadian si american: Unii profesori sunt atei Interviu

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 16:44
12332 citiri
Religia in scoli, modelul canadian si american: Unii profesori sunt atei Interviu
Foto: oradereligie.wordpress.com

Tema predarii religiei in scoli a aprins spiritele si va continua sa provoace dezbateri. Cum a rezolvat insa societatea occidentala aceasta problema? Si, mai ales, cum vad romanii integrati in Occident chestiunea predarii orelor de religie in scoala?

Lucian Turcescu, decan al Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii Concordia din Quebec si profesor de Teologie Istorica, crede ca predarea religiei in scoala este buna. El a vorbit pentru Ziare.com despre cum este predata religia in Canada si SUA.

"Daca se accentueaza si latura etica pe care religiile o ofera, atunci sanse sunt ca predarea religiei va ajuta societatea. Predarea religiei dintr-o perspectiva confesionala, anti-ecumenica si anti-pluralista, nationalista risca insa sa alieneze societatea", spune Lucian Turcescu.

Pe baza experientei din strainatate, credeti ca e bine sa fie predata religia in scoli?

Absolut. Unele religii nu mai au aderenti (gen Biserica romano-catolica din Quebec in zona francofona), iar populatia are putine cunostinte despre religie in general, ceea ce duce la opozitii fundamentalist ateiste de respingere a oricaror manifestari religioase doar fiindca sunt religioase.

Daca se accentueaza si latura etica pe care religiile o ofera, atunci sanse sunt ca predarea religiei va ajuta societatea. Predarea religiei dintr-o perspectiva confesionala, anti-ecumenica si anti-pluralista, nationalista risca, insa, sa alieneze societatea.

Cum e sistemul american-canadian? Religia e predata in toate scolile? Pana la ce nivel?

Relatiile stat-biserica si aranjamentele despre predarea religiei in scoli difera in SUA si Canada. Modelul american este unul de separare stricta a statului de biserica, pe cata vreme cel canadian e mai mult de parteneriat. Asadar, in SUA nu se preda religie in scolile publice. In Canada, situatia este diferita in Quebec (predominant francofona) de celelalte provincii (care sunt anglofone).

In provinciile anglofone, nu se preda religia in scolile publice, dar se preda in clasele 1-8 in scolile care apartin de Comisiile Scolare Catolice, care sunt finantate din bani de la stat. In Quebec, pana in anii 1990, existau comisii scolare catolice si protestante, iar scolile publice apartineau fie unei comisii, fie alteia.

Dupa reorganizarea pe criterii lingvistice (engleza, franceza), pentru un timp nu s-a mai predat religia in scolile publice. Ea a revenit insa obligatorie din 2008 sub forma unui curs intitulat Etica si Cultura Religioasa (ECR), predat in clasele 1-11, atat in scolile publice, cat si in cele private.

Care sunt efectele predarii religiei in scoli asupra societatii americane si a celei canadiene?

Atat SUA, cat si Canada sunt tari cu un mare pluralism religios, unde nu exista o singura religie dominanta, cum e cazul Romaniei. Problema e ca unele religii mai nou sosite in lumea noua (gen islam) nu sunt prea bine intelese de populatia predominant alba.

Asa ca se fac eforturi mediatice (in SUA) sau prin scoli (in Quebec) ca sa se educe populatia despre acest pluralism religios. Accentul in cazul cursului ECR e pe pluralismul religios, si nu pe cunoasterea de catre elev a propriei traditii dintr-o perspectiva confesionala de tip catehetic.

Asa ca astfel de cursuri de alfabetizare religioasa sunt binevenite si cred ca au un efect pozitiv asupra populatiei. In cazul Quebecului, e putin cam devreme sa ne pronuntam asupra efectelor sociale pe scara mai larga, cursul fiind predat doar din 2008 incoace.

Cine preda religia in scoli acolo si sub ce forma? Sunt curios in ce fel se implica bisericile in invatamantul religios, sunt profesori de religie sau preoti ale diferitelor culte?

Cursul ECR din Quebec e predat de catre profesorii deja existenti care predau si alte materii si care au trebuit sa se pregateasca pentru predarea ECR oarecum din mers si pe fuga. Studentii din educatie care sunt in universitati dupa 2008 trebuie sa ia un curs ECR de un semestru in universitate inainte de a fi angajati ca invatatori sau profesori.

Nu mai exista preoti sau calugarite care sa predea religia in scolile publice, fiindca ei nu mai predau demult in sistemul public din Quebec. Cursul este in general o abordare dintr-o perspectiva pluralista, multi-religioasa gen istoria religiilor, dar si cu accente etice, care sa sensibilizeze elevii la pluralismul religios existent in Canada si la chestiuni etice.

Bisericile crestine si alte religii nu au nicio implicare acum in cursul ECR, desi ele si departamentele universitare de teologie sau studii religioase (care nu sunt confesionale in Quebec) au fost consultate cand s-a introdus ECR in scolile publice.

Societatea se impotriveste orelor de religie?

Unor profesori care predau ECR nu le convine ca trebuie sa o faca, fiindca ei insisi sunt atei. Dar trebuie sa o faca, iar deoarece cursul are o abordare pluralist religioasa se vorbeste chiar si despre atei ca trebuind sa fie respectati.

Unele scoli catolice private din Quebec sunt nemultumite ca trebuie sa predea ECR, argumentand ca ele deja predau un astfel de curs, desi dintr-o perspectiva catolica.

Un astfel de caz in care cateva scoli catolice au dat in judecata guvernului Quebecului este in tribunale de cativa ani, iar in 2013 a ajuns la Curtea Suprema a Canadei unde inca sunt considerate argumentele ambelor parti aflate in litigiu. Asteptam cu totii decizia Curtii Supreme in acest caz. Altfel de impotriviri la predarea religiei nu exista din cate stiu eu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Invatamant ore religie canada, #scoala ore religie predare, #scoala religie model SUA Canada , #religie