Ziare.com

Religia si credinta: Sfaturile unui necredincios

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 11:39

   

Religia si credinta: Sfaturile unui necredincios
Unul dintre cei mai cunoscuti atei din intreaga lume este Sam Harris. El nu poate calatori fara garzi de corp si traieste cu amenintarea de a fi ucis. Harris este doctor in neurostiinte.

Sam Harris este autorul unei carti foarte vandute, "The End of Faith", informeaza ABC News. Despre Biserica Catolica el a spus ca este "o institutie preocupata mai mult de prevenirea contraceptiei decat de abuzurile sexuale asupra minorilor". Afirmatiile radicale au atras asupra sa chiar si furia celorlalti atei.

La un congres international de profil din august 2007, el a spus ca ateii nu ar trebui sa-si spuna atei. "Mi se pare ca suntem de acord cu modul in care suntem priviti, drept o sub-cultura excentrica. Noi insine acceptam sa fim considerati un grup de interese marginal care se reuneste prin diverse hoteluri", a mai adaugat el atunci.

El si-a petrecut tineretea studiind tehnici de meditatie si spiritualitate in India, Nepal si in alte tari. Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 asupra SUA, Harris spune ca s-a simtit nevoit sa scrie carti care se opun religiei.

Si-a dezvoltat practici spirituale proprii care, conform declaratiilor sale, ii dau si mai multe motive sa atace religia. "Consider ca dogmatismul, credinta nu sunt necesare. Eu stiu ca nu aveti nevoie de credinta. Stiu ca nu trebuie sa te prefaci ca exista lucruri pe care nu le cunosti, pentru a cerceta latura spirituala sau pentru a trai experiente spirituale".

El starneste acum protestele ateilor prin noua sa carte, "The Moral Landscape". In aceasta carte ii ataca pe cei din comunitatea stiintifica, acuzandu-i de transferul problemelor morale asupra religiei si a celor credinciosi.

Parerea lui Harris este ca oamenii de stiinta ar trebui sa fie arbitrii moralitatii. Stiinta, afirma el, ar trebui sa-si asume responsabilitatea de a raspunde unor intrebari cruciale ale vietii si sa ii ajute pe oameni.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2380 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu toata lumea poate trece intelectual de puerilele "explicatii" insiruite in biblie...

pentru ei e indeajuns sa "creada" in indiferent ce religie le-a cazut pe cap de la prima adunatura de preoti din apropiere...

cei ce au o gandire logica sanatoasa, chiar daca nu au posibilitatile unei scoli laice intarita de puterea stiitei si internetului... nu mai pot accepta in acest mileniu percepte religioase de nici un fel...

 

Si-a dezvoltat practici spirituale proprii care, conform declaratiilor sale, ii dau si mai multe motive sa atace religia. "Consider ca dogmatismul, credinta nu sunt necesare. Eu stiu ca nu aveti nevoie de credinta.

Cea ce face el este o expresie a credintei sale... deci crede in ceva... si-a transformat propriile credinte in Dumnezeul lui....

 

@tataie2010: Citeste mai bine articolul, eventual si cartile lui, in loc sa faci supozitii despre ce crede el.

Sam Harris este un binecunoscut ateu, cu alte cuvinte nu crede in supernatural.

......??!!

Corect grait....ce e corect nu poate fi incorect,cind esti corect ...esti corect!!
Ce scoli zisasi ca facusi?...oooo alea cu "intelighentia"
Si uite asa sa dusa si 2010

corect este:

corect este ,religia SAU credinta, nu religie SI credinta.
religia nu are nimic cu credinta care o cere Dumnezeu de la om.O persoana religioasa are o religie nu credinta.
Credinta in Dumnezeu duce la viata si nu la o religie.Dumnezeu nu ne-a dat o religie,religia amageste constiinta omului si nu il face drept inaintea lui Dumnezeu .Care credinta este buna ?Credinta in jertfa lui Isus Cristos pentru salvare ,ea face drepti inaintea lui Dumnezeu . Toate religiile sunt de la oameni si nu salveaza pe nimeni .

 

PROPRIA CREDINTA....!

O CREDINTA IN MASA CU MENTALITATE
DE TURMA NU poate fi o CREDINTA PROPRIE,SAU ADEVARATA,
deoarece nu izvoraste din VOI ci va este INOCULATA DE
ALTII prin diferite TERTIPURI..!!!

romann

ai perfecta dreptate!de-a lungul mileniilor si pana in prezent,religia a comis cele mai infioratoare crime,majoritatea razboaielor au fost izbucnit din cauza sau cu acordul religiei!Si in prezent preotii(din toate religiile)nu sunt interesati decat de bani si de putere!Credinta este altceva!Isus nu a avut nici o religie,nu a fost nici catolic nici ortodox nici baptist sau penticostal!Oare ce a fost?Cautati si veti gasi raspunsul!

Mirele, iarasi creezi confuzie!

Traducerea romaneasca a articolului original e incompleta si prezinta o imagine cetoasa si cel putin partial falsa a lui Sam Harris. Sam nu se opreste la constatarea ca supernaturalul nu exista, ci merge mai departe si cere implicarea activa a comunitatii stiintifice in chestiunea morala:
"Scientists, he argues, should be the arbiters of morality. "

Ca unul care i-a citit cartile si l-a vazut in multe dezbateri, il recomand cu caldura tuturor!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor