Saptamana Patimilor, joi - cina cea de taina

Joi, 02 Mai 2013, ora 14:21
19865 citiri
Saptamana Patimilor, joi - cina cea de taina
Foto: Arhiva

Cina cea de taina. Iisus ii spune lui Iuda ca stie despre tradarea sa. Invatatorul spala picioarele ucenicilor. Trupul si sangele Mantuitorului. Iisus prezice ca ucenicii vor fugi de frica si Petru se va lepada de El de trei ori. Rugaciunea unificarii din gradina Getsimani. Prinderea lui Iisus. Judecata stramba a lui Caiafa.

In ziua Azimelor, Iisus a randuit pregatirea Pastilor (turtele nedospite mancate de evrei timp de opt zile, in amintirea exodului din Egipt) la un cunoscut, unde s-au asezat la masa de seara traditionala, cu pasti, miel si vin.

Inainte de masa, Iisus a spalat picioarele ucenicilor, spre mirarea lor, si le-a explicat ca "Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalat voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi".

Pe cand mancau, Iisus a spus: "Adevar graiesc voua, ca unul dintre voi Ma va vinde." Ucenicii s-au suparat, asigurandu-L de loialitatea lor, iar Invatatorul l-a identificat direct pe vanzator: "Cel ce a intins cu Mine mana in blid, acela Ma va vinde". Era Iuda, care statea chiar alaturi la masa.

In timpul cinei, Iisus a binecuvantat o asima, a frant-o si le-a dat ucenicilor spunand "Luati, mancati, acesta este trupul Meu". Apoi a multumit pentru vin si le-a dat ucenicilor paharul indemnandu-i sa bea pe rand: "Beti dintru acesta toti, ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor".

Saptamana Patimilor, miercuri: pomenirea femeii pacatoase, tradarea lui Iuda

Dupa aceasta intamplare, Biserica a randuit una dintre cele sapte taine crestine - cuminecatura sau impartasania, euharistia sau grijania.

Dupa cina, Iisus si-a luat ucenicii catre Muntele Maslinilor unde, in gradina Ghetsimani, s-a dus sa se roage Tatalui Sau. Le-a spus atunci ucenicilor: "Voi toti va veti sminti intru Mine in noaptea aceasta caci scris este: Bate-voi pastorul si se vor risipi oile turmei". Petru i-a raspuns ca el nu-L va parasi niciodata, dar Iisus i-a raspuns: "Adevarat zic tie ca in noaptea aceasta, mai inainte de a canta cocosul, de trei ori te vei lepada de Mine".

Lasand adeptii sa vegheze in apropiere, Iisus, mahnit, a cazut cu fata la pamant, cerand indurare Tatalui: "Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta! Insa nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiesti". De trei ori S-a rugat si de trei ori i-a gasit pe ucenici dormind.

Momentul in care Iuda l-a vandut pe Iisus

In cele din urma, i-a trezit pe ucenici si le-a spus ca Ii sosise ceasul si ca se apropia acela care L-a vandut. Intr-adevar, se apropia Iuda, insotit de "multime multa, cu sabii si cu ciomege, de la arhierei si de la batranii poporului". Conform intelegerii pe care o avusese cu Caiafa, Iuda L-a sarutat pe Cel care trebuia prins.

Ucenicii au sarit sa-l apere cu armele, dar Iisus le-a spus "ca toti cei ce scot sabia, de sabie vor pieri" si S-a predat in mainile urmaritorilor, pentru a implini prorocirile Scripturilor, caci asa Ii fusese scris. Speriati, ucenicii au fugit de furia multimii.

"Iar cei care au prins pe Iisus L-au dus la Caiafa arhiereul, unde erau adunati carturarii si batranii. Iar Petru Il urma de departe pana a ajuns la curtea arhiereului si, intrand inauntru, sedea cu slugile, ca sa vada sfarsitul. Iar arhiereii, batranii si tot sinedriul cautau marturie mincinoasa impotriva lui Iisus, ca sa-L omoare. Si n-au gasit, desi venisera multi martori mincinosi".

Saptamana Patimilor, marti - pilda celor zece fecioare

"Dar Iisus tacea. Si arhiereul I-a zis: Te jur pe Dumnezeul cel viu, sa ne spui noua de esti Tu Hristosul, Fiul lui Dumnezeu. Iisus i-a raspuns: Tu ai zis. Si va spun inca: De acum veti vedea pe Fiul Omului sezand de-a dreapta puterii si venind pe norii cerului. Atunci arhiereul si-a sfasiat hainele, zicand: A hulit! Ce ne mai trebuie martori? Iata acum ati auzit hula Lui. Ce vi se pare? Iar ei, raspunzand, au zis: Este vinovat de moarte."

Petru s-a lepadat de trei ori de Iisus

Petru a fost recunoscut de catre o slujnica drept adeptul Lui Iisus, dar s-a jurat ca nu este. Iesind de acolo, a mai fost recunoscut de doua ori, dar de fiecare data a negat: "Atunci el a inceput a se blestema si a se jura: Nu cunosc pe omul acesta. Si indata a cantat cocosul".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#saptamana patimilor Iisus, #Cina cea de Taina, #Iisus Cina cea de taina , #religie