Saptamana patimilor, luni - pilda smochinului neroditor

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 12:08
9021 citiri
Saptamana patimilor, luni - pilda smochinului neroditor

Pentru a-i pregati pe credinciosi de Inviere, Biserica a randuit in saptamana aceasta curatenie prin post si rugaciune.

Iar pentru ziua de luni, cand Iisus - inconjurat de apostoli in cetatea Ierusalimului - se pregatea El insusi de martiriu, s-a ales drept cuvant de luare-aminte pilda smochinului neroditor. Ce semnificatie are aceasta pilda? Deniile, postirea si ruga.

In duminica Floriilor, Iisus intrase in templu furios. In furtuna maniei Lui, "a rasturnat mesele schimbatorilor de bani si scaunele celor ce vindeau porumbei" si i-a dat pe toti afara, spunandu-le "Scris este: Casa Mea, casa de rugaciune se va chema; dar voi ati facut-o pestera de talhari". Predicand apoi miilor de israeliti adunati sa auda cuvantul Domnului, Iisus le-a zis parabola smochinului neroditor.

Luca, 13: 6-9. Si le-a spus pilda aceasta: "Cineva avea un smochin sadit in via sa si a venit sa caute rod in el, dar n-a gasit. Si a zis catre vier: ,Iata, trei ani sunt de cand vin si caut rod in smochinul acesta si nu gasesc. Taie-l; de ce sa ocupe locul in zadar?' Iar el, raspunzand, a zis: ,Doamne, lasa-l si anul acesta, pana ce il voi sapa imprejur si voi pune gunoi. Poate va face rod in viitor. Iar de nu, il vei taia.'"

Biserica ortodoxa, in acelasi sens al credintei (rodul) care salveaza, a ales un alt pasaj evanghelic pentru a ilustra invatatura din lunea Saptamanii Patimirilor.

Marcu, 11:12-14, "...iesind ei din Betania, El a flamanzit. Si vazand de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo, doar va gasi ceva in el; si, ajungand la smochin, n-a gasit nimic decat frunze. Caci nu era timpul smochinelor. Si, vorbind, i-a zis: ,De acum inainte, rod din tine nimeni in veac sa nu manance.' (...) Dimineata, trecand pe acolo, au vazut smochinul uscat din radacini. Si Petru, aducandu-si aminte, I-a zis: ,Invatatorule, iata, smochinul pe care l-ai blestemat s-a uscat.'"

Ce a vrut Iisus sa spuna prin aceste pilde este usor de inteles tot din cuvintele Lui:

Ioan, 15:1-6. "Eu sunt adevarata vita, iar Tatal Meu este vierul. El taie din Mine orice mladita care nu aduce rod si curata orice mladita care aduce rod, ca sa aduca si mai mult rod. Acum, voi sunteti curati, din pricina cuvantului pe care vi l-am spus. Ramaneti in Mine si Eu voi ramane in voi! Asa cum mladita nu poate aduce rod de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi nu puteti, daca nu ramaneti in Mine.

Eu sunt vita, iar voi sunteti mladitele. Cel care ramane in Mine si in care raman Eu aduce mult rod, pentru ca despartiti de Mine nu puteti face nimic. Daca cineva nu ramane in Mine, este aruncat afara, ca o mladita, si se usuca; acestea sunt adunate, aruncate in foc si arse."

Cu alte cuvinte, Iisus isi asuma martiriul mortii ingrozitoare prin crucificare dar, totodata, le arata oamenilor ca, daca vor crede in El si in misiunea Lui, vor avea acces la Dumnezeu, iar credinta le va aduce toate roadele pe care le vor voi:

Marcu, 11:23-24. "Aveti credinta in Dumnezeu. Adevarat zic voua ca oricine va zice acestui munte: ,Ridica-te si te arunca in mare', si nu se va indoi in inima lui, ci va crede ca ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice."

Crestinii sunt chemati sa posteasca peste zi si sa manance de cina de-abia dupa slujba deniilor. Denia este o slujba de dimineata care se savarseste seara si are menirea de a aduce lumina in intuneric.

Postind, oamenii isi curata trupul, slujba le va curata si sufletul, iar ruga ii va aduce mai aproape de Tatal si Fiul.

Iulian Voicu

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#saptamana patimilor traditii obiceiuri, #pilda smochinului neroditor , #religie