Saptamana Patimilor, marti - pilda celor zece fecioare

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 10:24
9156 citiri
Saptamana Patimilor, marti - pilda celor zece fecioare
Foto: personajesiintamplaribiblice.blogspot.com

In cea de-a doua zi a Saptamanii Patimirilor, Biserica a randuit pomenirea celor zece fecioare care s-au dus la o nunta. In aceeasi zi, Iisus a aratat apostolilor si multimii pilda talantului ingropat.

Pildele Mantuitorului au continut intotdeauna intelesuri ascunse. Iata ce spune El celor care-l ascultau in a doua zi a Saptamanii Mari:

"Imparatia lui Dumnezeu se va asemana cu zece fecioare, care luand candelele lor au iesit in intampinarea mirelui. Cinci insa dintre ele erau fara minte, iar cinci intelepte.

Caci cele fara minte, luand candelele, n-au luat cu sine untdelemn. Iar cele intelepte au luat untdelemn in vase, odata cu candelele lor. Dar mirele intarziind, au atipit toate si au adormit. Iar la miezul noptii s-a facut strigare: Iata, mirele vine! Iesiti intru intampinarea lui! Atunci s-au desteptat toate acele fecioare si au impodobit candelele lor.

Si cele fara de minte au zis catre cele intelepte: Dati-ne din untdelemnul vostru, ca se sting candelele noastre. Dar cele intelepte le-au raspuns zicand: Nu, ca nu cumva sa nu ne ajunga nici noua si nici voua. Mai bine mergeti la cei ce vand si cumparati pentru voi.

Deci plecand ele ca sa cumpere, a venit mirele si cele ce erau gata au intrat cu el la nunta si usa s-a inchis.

Iar mai pe urma, au sosit si celelalte fecioare, zicand: Doamne, Doamne, deschide-ne si noua! Iar el, raspunzand, a zis: Adevarat va zic voua: Nu va cunosc pe voi! Drept aceea, privegheati, ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului!"(Matei 25:1-13)

Cele cinci fecioare intelepte reprezinta in aceasta parabola oamenii care au inteles si cred in mantuirea sufletului prin respectarea celor zece porunci, ascultarea randuielilor religioase si cunoasterea ca exista o lume a fiintelor de lumina guvernata de si apropiata lui Dumnezeu.

Cele cinci fecioare fara minte sunt oamenii care traiesc fara morala si fara credinta. Mirele Il simbolizeaza pe Mantuitor, iar nunta este momentul trecerii din aceasta viata si intalnirea cu Cel de sus; cine este intelept si pregatit si are candela credintei aprinsa este primit la "nunta", iar ceilalti sunt lasati pe dinafara.

Saptamana patimilor, luni - pilda smochinului neroditor

A doua pilda a zilei de marti este cea a talantului ingropat

"Si mai este ca un om care, plecand departe, si-a chemat slugile si le-a dat pe mana avutia sa. Unuia i-a dat cinci talanti, altuia doi, altuia unul, fiecaruia dupa puterea lui si a plecat. Indata, mergand, cel ce luase cinci talanti a lucrat cu ei si a castigat alti cinci talanti. De asemenea, si cel cu doi a castigat alti doi. Iar cel ce luase un talant s-a dus, a sapat o groapa in pamant si a ascuns argintul stapanului sau.

Dupa multa vreme a venit si stapanul acelor slugi si a facut socoteala cu ele. Si apropiindu-se cel care luase cinci talanti a adus alti cinci talanti, zicand: 'Doamne, cinci talanti mi-ai dat, iata alti cinci talanti am castigat cu ei'. Zis-a lui stapanul: 'Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune; intra intru bucuria domnului tau'.

Apropiindu-se si cel cu doi talanti a zis: ,Doamne, doi talanti mi-ai dat, iata alti doi talanti am castigat cu ei'. Zis-a lui stapanul: ,Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune; intra intru bucuria domnului tau'.

Apropiindu-se apoi si cel care primise un talant, a zis: ,Doamne, te-am stiut ca esti om aspru, care seceri unde n-ai semanat si aduni de unde n-ai imprastiat. Si temandu-ma, m-am dus de am ascuns talantul tau in pamant; iata ai ce este al tau'. Si raspunzand stapanul sau i-a zis: ,Sluga vicleana si lenesa, stiai ca secer unde n-am semanat si adun de unde n-am imprastiat? Se cuvenea deci ca tu sa pui banii mei la zarafi si eu, venind, as fi luat ce este al meu cu dobanda. Luati deci de la el talantul si dati-l celui ce are zece talanti.

Caci tot celui ce are i se va da si-i va prisosi, iar de la cel ce n-are si ce are i se va lua. Iar pe sluga netrebnica aruncati-o intru intunericul cel mai din afara. Acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor'." (Matei, 25: 14-30)

In fiecare dintre noi Dumnezeu a pus scanteia luminii divine, creandu-ne dupa chipul si asemanarea Sa. Unii se ingrijesc de inmultirea luminii primite de la Dumnezeu, dar cei mai multi ingroapa scanteia in tarana uitarii Celui de sus, acoperind-o cu egoism, dispret, ura, lacomie, violenta, indiferenta sau desfrau.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Pilda celor 10 fecioare, #pilda celor zece fecioare, #pilda fecioare Iisus , #religie
Comentarii