Ziare.com

Schimbarea la Fata a Domnului - traditii si obiceiuri

Sambata, 06 August 2011, ora 08:42

   

Schimbarea la Fata a Domnului - traditii si obiceiuri
Pe data de 6 august, crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc Schimbarea la Fata, una dintre cele mai mari sarbatori religioase. Ziua se refera la momentul in care apostolii Mantuitorului, aflati pe muntele Tabor, s-au convins ca acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci insusi fiul lui Dumnezeu.

Din punct de vedere religios, Schimbarea la Fata a Mantuitorului reprezinta data la care Iisus, impreuna cu trei dintre mucenicii cei mai apropiati, Petru, Iacob si Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca sa se roage.

Aici, apostolii au fost invaluiti intr-un nor de lumina, in timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L" (Matei 17, 5). Isus le-a poruncit celor trei sa nu dezvaluie nimanui nimic din cele vazute si auzite, pana dupa invierea Sa din morti.

Trecand peste semnificatia religiasa a acestei sarbatori, in popor a fost asimilata ca zi ce marcheaza despartirea de vara, schimbarea vesmintelor naturii, dar si ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregateste sa vina, toamna. De-acum, frunzele incep a se ingalbeni, se racesc apele, pleaca pasarile migratoare, taratoarele si insectele se pregatesc sa intre in pamant, adapostindu-se peste iarna.

6 august constituie, de asemenea, un moment important in calendarul viticol, in aceasta zi nu se lucreaza si la biserica se duc poame din noua recolta, se binecuvanteaza si se impart. Tot acum se aduna si plantele de leac. Pana la aceasta sarbatoare trebuie terminat cositul si facutul fanului, pentru ca se trec florile si iarba imbatraneste, diminuand astfel, calitatea furajelor.

Se crede ca in aceasta zi, nu e bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarea sarbatoare. Fetele sunt sfatuite sa nu se pieptene in aceasta zi pentru ca nu le mai cresc coadele, asa cum nu mai creste nici iarba.

Din aceasta zi se interzice scaldatul. "De la Probajenii inainte, nu-i slobod sa te mai scalzi in rau. O coborat cerbul de la munte, s-o pisat in apa si-o racit apa. Atata-i tat." (Memoria Ethnologica) Explicatia este cu totul alta, ca apele fiind de acum tot mai reci, creste riscul imbolnavirilor.

De asemenea, dupa cum spun etnologii maramureseni in revista Memoria Ethnologica, de acum nu se mai doarme afara pentru ca vremea se raceste si "Numa' atata-i vara, vara/ Pana-i patu' mandrii-afara/ Daca mandra patu-si muta/ Poti sa stii, vara-i trecuta."

Nu trebuie sa ne imaginam ca de a doua zi dupa sarbatoarea Schimbarii la Fata nu va mai fi cald. Vara continua, e posibil sa mai fie si zile caniculare, asa cum au fost si-n anii trecuti dar, cine are rabdarea sa observe va vedea cum incet, aproape insesizabil, toamna se face simtita cu fiecare zi care trece din august.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14685 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Vegheati si rugati-va, ca sa nu cadeti in ispita"

Pe muntele Tabor, in ziua Schimbarii la fata, nu se aflau "apostolii" Mantuitorului, ci Petru, Iacov si Ioan, ucenicii lui Iisus. Aceiasi ucenici, care au fost luati de catre Mantuitor si in gradina Ghetsimani, pentru veghere si rugaciune, cand sufletul lui, inainte de osandirea Sa la moarte de catre Sinedriu,
era "cuprins de o intristare de moarte".

Referitor la Petru, ar fi trebuit sa stiti ca inainte de "Schimbarea la fata", in timpul unei calatorii in partile Cezareii lui Filip, acesta ii raspunsese lui Iisus: "Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu !" (Matei 16:16). Niciodata pana in acest moment, Iisus nu marturiseste El insusi despre El, ci Tatal. Este pentru prima oara cand prin cuvintele adresate uluitoarei marturisiri de credinta a lui Petru, Iisus insusi ne dezvaluie despre Sine, confirmand: “Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona; fiindca nu carnea si sangele ti-a descoperit tie lucrul acesta, ci Tatal Meu care este in ceruri." (Matei 16:17).

Dezvaluirea din Schimbarea la fata de pe muntele Tabor, urmeaza deci momentului rostirii de catre Petru, “Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu". Ea vine si intareste si vizual descoperirea cunoscuta deja de duhul lui Petru, prin auzirea si marturisirea cuvantului viu si lucrator al Tatalui, cea pe care isi intemeiaza Mantuitorul Biserica Sa, adica credinta.
Este prima aratare biblica a Slavei lui Dumnezeu, in persoana lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu inaintea celor trei ucenici, Petru, Iacov si Ioan: "El S-a schimbat la fata inaintea lor; fata Lui a stralucit ca soarele, si hainele I s-au facut albe ca lumina" (Matei 17:2).

Nu intamplator tot aceiasi ucenici, Petru, Iacov si Ioan care au vazut descoperirea Slavei dumnezeirii Mantuitorului pe muntele Tabor, au fost luati de catre Iisus si in gradina Ghetsimani, pentru rugaciune si veghere. Si totusi, se intampla un lucru zguduitor. Nici chiar Petre, pe a carui credinta vie, primitoare si marturisitoare a descoperirii Tatalui, ca Iisus este Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu, pe a carui credinta se va intemeia Biserica Domnului, nu a fost in stare sa vegheze un ceas!
Iisus "a zis lui Petru: Simone, tu dormi? Un ceas n’ai fost in stare sa veghezi?" (Marcu 14: 37)

"Vegheati si rugati-va, ca sa nu cadeti in ispita; duhul este plin de ravna, dar trupul este neputincios" (Marcu 14: 38)

P.S.
Nici un crestin nu ar indrazni sa scrie "fiul lui Dumnezeu", in loc de "Fiul lui Dumnezeu".
D-na Silvia Holotiuc, te rog corecteaza in articol, macar aceasta grava greseala si rezuma-te la a scrie articole numai despre ceea ce cunosti!

 

D-na Silvia Holotiuc crede ca Biblia se analizeaza 'dupa ureche'...

Biblia este o carte foarte precisa, si orice cuvant, litera, virgula, etc. conteaza.
Autoarea scrie de ex. "fiul lui Dumnezeu" in loc de "Fiul lui Dumnezeu" (diferenta este ca de la cer la pamant...), iar pe ucenici Domnului ii numeste cand "mucenici", cand "apostoli"... Apostoli au devenit ei ulterior, dupa Inaltare, dar "mucenici" n-au fost niciodata.
In rest, in articol sunt inghesuite tot felul de traditii, obiceiuri, superstitii..., dar Cuvantul lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura) nu este explicat!
Tocmai ce ar fi fost de fapt important, lipseste...

 

Ipocritii credinciosi.....

se schimba doar la fata, NU si ca mentalitate,mai ales ca turma urmeaza pe cei mai ipocriti lideri,popii!atunci cand
urmezi asemenea indivizi esti ca si ei.

 
 

Iar te legi de 2006?

.

tu pe cine urmezi?

Cum de nu vezi ca urmezi pe "fiul lui Dumnezeu" si nu pe "Fiul lui Dumnezeu", intocmai precum autoarea articolului, Silvia Holotiuc!
Treziti-va, cat mai este vreme.

dac67

Iaca, "dac67" a rezolvat problema propriilor pacate si acuma judeca "turma" ... Numa' oameni "perfecti" pe forumurile astea...
Fii oleaca mai ingaduitor "dacule", ca nu suntem nici unul fara greseala. Doamne ajuta!

 

Ziua de astazi

anunta venirea toamnei.

 

Fetele sunt sfatuite sa nu se pieptene in aceasta zi :)

Pentru ca nu le mai cresc coadele :))))))))

Oricine poate verifica falsitatea acestei superstitii daca are respect pentru adevar si facultati critice elementare, ceva neintilnit in religie. Respectul pentru adevar in crestinism, ce gluma buna :)))))

 

Respectul pentru adevar...

Tu scrii;"Respectul pentru adevar in crestinism, ce gluma buna "ce fraze scoti din putzul adanc al gandirii tale.Am si eu o curioziate;Cine iti deschide calculatorul si tasteaza "aforismele"tale ?

ceausescu

.

"Din aceasta zi se interzice scaldatul."

Ha, ha, ha, va intrebati cum miros?

Lumea se duce la mare pina in Septembrie, cel putin la Marea Neagra, si toti sint bine-merci... Faptele sint impotriva acestor superstitii naive.

 

Lache: articolul se numeste "Traditii si obiceiuri"

Nu are pretentia sa explice cuvintul (inventat) al inexistentului dumnezeu.

 

Despre existentul DUMNEZEU

Omul deschide ochii,vine la viata pe realitătile unei LUMI CREATE cu mult inaintea lui si independent de vointa sa. Universul reprezinta o CREATIE a unei INTELIGENTE ABSOLUTE=DUMNEZEU,iar acest lucru a fost remarcat de multa vreme,si sub diferite forme,dar in esenta acelasi;Sfantul apostol Ioan;
1. La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la DUMNEZEU si DUMNEZEU era Cuvantul.
2. Acesta era intru inceput la DUMNEZEU.
3. Toate prin EL s-au făcut; si fără EL nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.
4. Intru EL era viată si viata era lumina oamenilor:Pitagora : "La inceput a fost Numărul"
Platon : DUMNEZEU in veci geometrizează"
In scoala filozofică a lui Pitagora, numărul este ridicat la rangul de esentă, prototip ideal, etern, principiu explicativ, fundament inteligibil al lucrurilor prin care DUMNEZEU a creat Universul. Pitagora punea la baza interpretării intregii realităti obiective si subiective Teoria Numerelor si a Armoniei. El afirmă conceptia sa despre originea si existenta unui Univers armonios, prin celebra maximă: "La inceput a fost numărul" si că intregul univers constituie o armonie de numere. Pitagora punea la originea lumii numărul ca entitate Inteligentă si Esentială, cu caracter de Lege imuabilă, instrument prin care DUMNEZEU a creat Universul ca pe un organism Unitar si Armonios.Platon confirma mai tarziu,aceasta in forma: "DUMNEZEU in veci geometrizează".Exista deci O Minte Divina (Universul este Gandit), exista o Ratiune Divina,o Vointă Divină, exista un LOGOS=CUVÂNT, care conduce lumea,care face Universul Inteligibil pentru cei care pricep aceste lucruri.Daca in mintea noastra este dezordine,haos,ateism,satanism etc.nimic nu este perceptibil in mod normal,corect,adevarat,lucrurile devin neinteligibile,nu exista LEGE,ORDINE,Armonie,Proportie,ti se pare ca poti sa faci orice impotriva Legilor lasate de DUMNEZEU,si sa scapi nepedepsit proclamand inexistenta lui DUMNEZEU.Nu poti sa scapi nepedepsit de incalcarea codului civil sau codului penal,cu atat mai mult nu scapa nimeni de incalcarea LEGILOR lasate de DUMNEZEU.

Cititor: nu ai nimic de-a face cu logica :)

Iarasi imi dai metafore de 2 lei? Sustinute cu citate din biblie si din literatura filozofica antica?

1. Biblia e adevarata ca asa zice biblia? ha, ha, ha,
2. Pitagora si Platon, logos=cuvint=numar=metafore de 2 lei.

tr2006 : "Traditii si obiceiuri"

De aceasta data ai dreptate tr 2006, articolul se numeste "Traditii si obiceiuri" si nu are nici o legatura cu Biblia, si credinta crestina.

In rest constatam ca tot la netezirea drumului lui Antihrist ai ramas!

NU INTELEG,

Ce are de a face traditia cu schimbarea Domnului la fata ,nu are nici-o legatura.Matei 17;1-13.Dupa sase zile ,Isus a luat cu El pe Petru,Iacov si Ioan,fratle lui,si i-a adus la o parte pe un munte inalt. 2)El s-a schimbat la fata inaintea lor;fata Lui a stralucit ca soarele,si hainele Lui i s-au facut albe ca lumina. 3)Si Iataca li sa aratat Moise si Ilie,stind de vorba cu El.4) Petru a luat cuvintul,si a zis lui Isus :"Doamne este bine sa fim aic;daca vrei,am sa fac aici trei colibe:una pentru Tine ,una pentru Moise si una pentru Ilie." 5)Pe cind vorbea el inca ,iata ca i-a acoperit un nor luminos cu umbra lui.Si din nor s-a auzit un glas,care zicea;"Acesta este Fiul Meu prea iubit,in care Imi gasesc placerea Mea;de El sa ascultati"!6)Cind au auzit,ucenicii au cazut cu fetele la pamint,si s-au inspaimintat foarte tare. 7)Dar Isus S-a apropiat,S-a atins de ei,si le-a zis:"Sculati-va ,nu va temeti!"(8)Pe cind se coborau de pe munte,Isus le-a dat porunca urmatoare:Sa nu spuneti nimanui de vedenia aceasta ,pina va invia Fiul omului din morti."10)Ucenicii i-au pus intrebarea urmatoare;"oare de ce zic carturarii ca intai trebuie sa vina Ilie? 11)Drept raspuns Isus le-a zis:"Este adevarat ca trebuie sa vina mai intai Ilie,si sa aseze din nou toate lucrurile. 12)Dar va spun ca Ilie a si venit,si nu l-au cunoscut,si au facut cu el ce au vrut.Tot asa are sa sufere si Fiul omului din partea lor. 13) Ucenicii au inteles atunci ca era vorba despre Ioan Botezatorul.Silvia se fac mari greseli daca nu citim biblia ,e bine sa lasam traditia la oparte si sa ne adincim in Cuvintul lui Dumnezeu care-i datator de viata vesnica.

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor