Scientologia, religie sau cult?

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 13:21
5055 citiri
Scientologia, religie sau cult?
Foto: The Telegraph

Scientologia a fost recunoscuta oficial ca religie in Marea Britanie saptamana trecuta, cand, dupa cinci ani de proces, Curtea Suprema a stabilit dreptul unei tinere de 25 de ani de a se casatori in capela Bisericii Scientologice din Londra.

Cei cinci judecatori ai Curtii Supreme au redefinit notiunea de religie pentru a permite gruparii sa oficieze casatorii in Marea Britanie, scrie The Telegraph.

Louisa Hodkin si Alessandro Calcioli (foto) au primit in sfarsit dreptul de a se casatori legal, desi au existat reactii politice nu prea favorabile deciziei judecatorilor. Guvernul britanic se teme ca recunoasterea unei culte ca religie ar putea deschide calea catre cereri de scutire de impozite.

Hodkin a dat in judecata statul dupa ce Registrul general al nasterilor, deceselor si casatoriilor a refuzat sa acrediteze capela Bisericii Scientologice din Londra pentru a-i oficia casatoria.

Intial, Inalta Curte i-a respins cererea, dar presedintele Curtii Supreme, Lord Neuberger, a decis ca excluderea persoanelor care nu cred in Dumnezeu este un caz de discriminare. Judecatorii au decis ca, desi scientologii folosesc cuvantul "Dumnezeu" in rugaciuni, acesta are sensul de "infinitate".

In unele tari, scientologia e interzisa, in altele e tratata ca o secta, unele state o vad ca pe o activitate comerciala, iar altele au recunoscut-o ca religie si biserica. Face furori in randul vedetelor de la Hollywood, printre sustinatorii ei numarandu-se John Travolta, Tom Cruise, Katie Holmes, Kirstie Alley, Lisa Marie Presley, Jason Lee, dar si muzicianul Chick Coreea.

The Telegraph explica doar cateva principii pe care se bazeaza una dintre cele mai controversate miscari ale acestui secol.

Scientologia reprezinta o serie de credinte si practici lansate in 1952 de catre un autor de carti SF, L. Ron Hubbard. Teoriile care stau la baza scientologiei sunt un amestec de religii orientale, de la budism si taoism pana la hinduism, cu prezente ale extraterestrilor, dar si cu percepte imprumutate din alte religii.

Au fost scrise carti intregi despre aceasta miscare si este putin probabil ca un singur articol sa poata cuprinde toate informatiile, dar presa britanica subliniaza faptul ca una dintre cele mai controversate idei pe care se bazeaza este negarea psihiatriei considerandu-o o stiinta distrugatoare si abuziva care trebuie desfiintata. Membrii miscarii nu cred in tratamente ci in "purificare" pentru ca toate problemele care tin de psihic sunt provocate din experientele vietilor anterioare.

Cazuri rasunatoare

Scientologia a fost in centrul unui caz rasunator, cel al mortii Lisei McPherson, o femeie de 35 de ani care si-a gasit sfarsitul, in 1995, intr-unul dintre centrele scientologilor din Florida. In ciuda faptului ca dadea semne de tulburari psihice, nu a fost lasata in grija medicilor si a fost dusa intr-un centru special pentru "vindecarea prin introspectie".

Dupa cateva saptamani de "tratament", femeia a fost dusa la spital in stare grava, murind dupa cateva ore. Autopsia a aratat ca prezenta semne de infometare si de deshidratare, numeroase vanatai si leziuni provocate de muscaturi de insecte sau animale. Familia tinerei a acuzat oficial Biserica de moartea acesteia.

Alt caz celebru de care este legata miscarea scientologica este cel al fiicei unui parlamentar norvegian. The Local reaminteste cazul tinerei Kaja Ballo, pe care cei din jur o descriau ca fiind o persoana vesela si optimista, era studenta la Nisa, in Franta, cand a mers la un centru de scientologie care se afla in apropierea caminului in care locuia, si a facut un test de personalitate, pentru a vedea daca se potriveste cu acest curent. Tanara a fost declarata depresiva, schimbatoare si cu un IQ limitat.

Comportamentul sau a inceput sa se schimbe brusc, iar la putin timp dupa test, Kaja s-a aruncat de la etajul patru al cladirii in care locuia. A lasat parintilor un bilet in care isi cerea iertare pentru ca nu e buna de nimic.

Cel mai recent caz este decesul lui Jett Travolta, fiul unui alt scientolog celebru practicant, John Travolta. Unele voci sustin ca Jett ar fi suferit de autism, insa ca actorul i-ar fi refuzat medicatia corespunzatoare, din pricina convingerilor religioase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scientologie Marea Britanie, #scientologie religie recunoscuta , #religie