Scoaterea religiei din scoli, o necesitate, nu un moft (Opinii)

Duminica, 01 Martie 2015, ora 21:00
25479 citiri
Scoaterea religiei din scoli, o necesitate, nu un moft (Opinii)
Foto: Vox Publica

O decizie a Curtii Constitutionale extrage invatamantul public de sub sutana Bisericii Ortodoxe. De la 1 martie, copiii nu vor mai putea participa la orele de religie fara o cerere scrisa de catre parinti adresata administratiei scolii.

Pana acum, ora de religie devenise informal obligatorie prin faptul ca parintii erau nevoiti sa depuna o cerere scrisa daca doreau ca propriul copil sa NU participe la o astfel de materie.

Dar decizia CCR este doar prima etapa in procesul de 'relaicizare' a invatamantului public din Romania.

In acest moment, preotii si inalte fete bisericesti au pornit o campanie prin care incearca sa-si pastreze pozitia castigata in sistemul de educatie. Astfel, lobby-ul bisericesc a dus la crearea unei situatii in care administratiile unor scoli au realizat o cerere tip pe care o trimit acasa sa fie semnata de parinti cum ca acestia sunt de acord cu ora de religie.

In opinia mea, cred ca directorii care procedeaza astfel incalca legea, influentand decizia parintilor, iar ONG-urile care doresc sa salveze invatamantul public ar trebui sa deschida procese impotriva administratorilor si profesorilor care procedeaza astfel.

Daca avem o decizie CCR care spune ca parintele trebuie sa ceara, nimeni nu trebuie sa altereze actiunea voluntara a tutorelui, fara ca aceasta sa nu reprezinte o incalcare a prevederilor legale.

Nu am nimic impotriva niciunei religii, respect credinta fiecarei persoane si cred ca educatia religioasa e importanta, dar ma refer la educatie, nu la indoctrinare si nu la dominatia unei religii care intamplator e majoritara la noi in societate.

Din punctul meu de vedere, ora de religie ar trebui transformata in ora de istorie a religiilor, si nu in ora de indoctrinare crestin-ortodoxa.

Ce se intampla cu familiile care vor sa ofere copilului o educatie pozitiva? Ce se intampla cu familiile de alta religie? Scolile din Romania nu le ofera acestora nicio alta posibilitate si aici apare adevarata drama, drama minoritatilor.

Avem un invatamant care din primii ani introduce discriminarea pe criterii religioase. Asa ii pregatim pe cei mici pentru viata, conform principiului "cine nu e cu noi e impotriva noastra"?

Cand eram elev, am trecut printr-o astfel de experienta in care o clasa intreaga o bloca pe o colega de-a noastra sa plece sambata mai devreme de la scoala pentru ca ea si familia erau membri ai Bisericii Adventiste. Bineinteles, eram instigati de o profesoara de istorie in numele ateismului comunist care se manifesta la fel de "fundamentalist" cum vedem astazi la unii preoti si militanti ortodocsi. Nu e nicio deosebire.

Biserica ar trebui sa se retraga din scoli si din politica pentru a-si conserva rolul de pilon moral in societate.

Sunt atat de multe locuri unde poate ajuta si sunt atat de multi oameni care au nevoie si de ajutorul Bisericii, incat scoala publica si batalia politica sunt poveri in plus.

Scoala are legatura cu stiinta, fie ea umana sau reala, dar nu are nicio legatura cu credinta, un sentiment subiectiv si extrem de intim.

Din pacate, in ultimii 25 de ani, Biserica Ortodoxa din Romania a fost implicata in toate campaniile electorale, iar Dumnezeu a fost tarat in multe discursuri ale politicienilor si tranzactionat la tabara puterii. Nu prea am auzit de preoti si militanti ortodocsi care sa se revolte si sa protesteze fata de actiunile ciudate ale unor lideri ai bisericii "nationale".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#religie scoli cerere parinti, #decizie constitutionala religie scoli , #religie