Sfanta Fecioara Maria - numele, viata, traditii

Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 15:47
14731 citiri
Sfanta Fecioara Maria - numele, viata, traditii

Intreaga crestinatate sarbatoreste, pe 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Marie Mica.

Desi este destul de rar pomenita in Noul Testament, Maria a intrat in dogma crestina drept Nascatoare de Dumnezeu, prima dintre sfinti, deasupra heruvimilor si serafinilor. Este singurul sfant iudeu pomenit in Coran.

Controversa referitoare la nume

Exista si in ziua de azi o controversa referitoare la ce inseamna numele Maria. Surse clasice spun ca numele ar fi traductibil prin "copil dorit"; alte surse spun ca inseamna "amaraciune". Cert este ca varianta ebraica este Miryam sau Maryam, este compusa din mar - "picatura" si yam - "mare" si deci ar fi "picatura de mare".

Alte surse dau originea numelui in limba egipteana, unde mar ar insemna "a iubi, a alege pe cineva" si Am care ar veni de la zeul Amon, insemnand deci "cea aleasa ori iubita de Amon". Prin filiatia ebraica si greaca, Maria si Mariana ar insemna "cea aleasa ori iubita de Dumnezeu".

Familia

Din Evanghelia dupa Luca stim ca Maria era verisoara cu Elisabeta, mama lui ioan Botezatorul, si ca ambele femei au ramas insarcinate cam in acelasi timp, prin minuni. Mariei I s-a aratat arhanghelul Gabriel: "... a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, cea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei." (Luca, 1)

Prorocirea despre Isus

Maria, care nu era dintr-o familie avuta, a fost foarte mirata de aceasta vizita neasteptata si de modul in care o saluta si i se inchia arhanghelul. Gabriel i-a prorocit ca va naste: "Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus.

Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit."

Era ziua de 25 martie, Buna-Vestire.

Imaculata conceptie

Mariei, care era doar logodita si "nu stia de barbat", I s-a zis: "Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema".

In ebraica veche, cuvantul cu care este caracterizata Maria este almah, care nu inseamna doar "virgina", ci mai degraba adolescenta si, de fapt, "tanara curata". Criticii Bibliei sustin deci, pe buna dreptate, ca Maria nu era maritata in momentul in care a ramas insarcinata: "cea logodita cu el (Iosif, N.A.), care era insarcinata" - Luca, 2, 5).

Viata Mariei

Evangheliile o pomenesc in treacat si foarte rar pe Maria. Luca (2:35) ii arata pe Iosif si Maria mergand la templu cu pruncul in brate. In templu se afla batranul Simeon, care nu putea muri pana ce nu-l vedea pe Mantuitor. Recunoscandu-L, Simeon spune tinerei mame: "Iata, Acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel si ca un semn care va starni impotriviri. Si prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi".

Singurul evanghelist care o arata pe Maria prezenta la crucificarea Fiului este Ioan (19, 25): "Si stateau, langa crucea lui Iisus, mama Lui si sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, si Maria Magdalena."

Maria ocrotitoarea

In primul rand, pornind de la statutul Sau de Maica a Domnului, Maria este considerate ocrotitoarea sarcinii, copiilor si familiei. Se spune in traditia populara ca rugile inaltate in aceasta zi duc la indeplinirea dorintelor, daca persoana se roaga cu sufletul curat si cu tarie. Icoanele Sfintei Nascatoare sunt puse la loc de mare cinste in 8 septembrie; se aprind candele care ard toata ziua si care aduc pace si lumina.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Sfanta Maria, #Nasterea Maicii Domnului, #Sfanta maria Mica , #religie