Sfintirea caselor in ajun de Boboteaza

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 10:51
17938 citiri
Sfintirea caselor in ajun de Boboteaza

La ortodocsi, exista obiceiul, ca in preajma Bobotezei care se praznuieste, in fiecare an, la 6 ianuarie, preotii sa mearga din casa in casa si sa binecuvanteze locuintele crestinilor prin stropirea acestora cu apa sfintita sau agheazma, cum i se mai spune in unele locuri.

Preotii isi programeaza aceste vizite intr-una sau mai multe zile, in functie de numarul de credinciosi arondati parohiei. De regula, insa, sfintirea caselor trebuie sa se faca in ajunul Bobotezei.

Inainte de a porni cu Iordanul, cum se numeste actiunea din ajun de Boboteaza, preotii sfintesc Agheazma Mare la slujba vecerniei, sau dimineata, la slujba Sfintei Liturghii, iar apoi incep sfintirea locuintelor.

La sfintirea apei, preotul se roaga ca: "apa aceasta sa se sfinteasca cu puterea, cu lucrarea si cu pogorarea Sfantului Duh", "pentru ca sa se pogoare peste ea lucrarea cea curatitoare a Treimii celei mai presus de fire", "pentru ca sa fie tamaduitoare sufletelor si trupurilor si izgonitoare a toata puterea cea potrivnica" si pentru ca "prin gustarea si stropirea cu apa sfintita sa ne trimita Dumnezeu binecuvantarea Sa, care spala intinaciunea patimilor".

Astfel, in timp ce preotii stropesc casele si pe locuitorii lor cu apa sfintita, ei canta: "In Iordan, botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii S-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul in chip de porumb a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, marire Tie."

La sfarsitul acestor spuse, membrii casei sunt invitati sa sarute icoana care infatiseaza botezul lui Iisus Christos. Stropirea de catre preot a credinciosilor cu apa sfintita este o traditie a noastra.

Apa sfintita de preot, cea pe care foarte multi dintre noi o numim agheazma, poarta in ea puterea curata si sfanta a harului dumnezeiesc. Trebuie stiut insa ca harul lui Dumnezeu coboara numai peste apa anume pregatita din timp pentru acest lucru si nu peste toata apa care exista in alte locuri.

De aceea, este bine sa deschidem larg usa si sa primim preotul atunci cand vine cu Iordanul si sa cerem sa ne lase intr-un vas putina agheazma si un fir de busuioc, care, de regula, se pastreaza la icoana.

Acelasi lucru il pot face si tinerele de maritat. In popor exista credinta ca un fir de busuioc din manunchiul cu care preotul stropeste casele in Ajunul Bobotezei are puteri magice si, pus sub perna, i-ar arata fetei noaptea, in vis, cine-i este ursitul, viitorul sot adica.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#traditii Boboteaza, #sfintire case Boboteaza, #obicei preoti sfintire case , #religie