Soarta elevilor care nu vor religie: "Vor avea ore obligatorii. Nu pot ramane liberi"

Vineri, 06 Martie 2015, ora 19:23
5778 citiri
Soarta elevilor care nu vor religie: "Vor avea ore obligatorii. Nu pot ramane liberi"
Foto: Cuvantul Ortodox

Deputatul PSD de Bistrita-Nasaud, Doina Pana, membru al comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa la Bistrita, ca in urma dezbaterilor avute pe marginea orelor de religie s-a stabilit ca elevii care nu vor urma aceasta materie sa aiba in loc ore obligatorii de civica sau morala.

"Raportul comisiei, care a plecat spre dezbatere, mie mi se pare unul foarte benefic. Da, trebuie sa punem in aplicare ceea ce a spus Curtea Constitutionala. Da, parintele sau elevul, daca este major, trebuie sa solicite sa faca ora de religie, dar, in acelasi timp, pentru ca religia este in trunchiul comun, asta insemnand ore obligatorii, nu ora optionala, elevul nu poate ramane liber.

Deci, daca parintele sau elevul major alege sa nu faca niciun fel de ora confesionala, atunci Ministerul Educatiei sa aiba prevazut sa modifice trunchiul comun, incat sa fie religie/alta materie, care sa insemne eventual morala, civica, sa insemne ceva care, la fel, sa dezvolte valori morale si civice. Este varianta optima la care au subscris toti factorii interesati si aceasta este varianta oficiala, care a plecat ca raport al comisiei de invatamant", a spus Pana.

Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Potrivit deputatului PSD, modificarile in curricula se pot face doar incepand cu anul scolar viitor.

In plus, optiunile exprimate ale parintilor elevilor in legatura cu ora de religie trebuie sa fie facute tinandu-se cont de calendarul miscarii personalului didactic, astfel incat sa se stie exact numarul necesar de profesori de religie.

Ora de religie: Cati elevi vor sa participe in continuare la curs

Mobilizare printre catolici: Cati elevi au cerut ora de religie

Doina Pana a afirmat, de asemenea, ca in principiu este sustinuta varianta ca optiunile legate de orele de religie sa fie facute la inceput de ciclu scolar, fie el primar, gimnazial sau liceal.

"Se pot razgandi oricand, dar se pleaca de la ideea la inceput de ciclu: la inceput de ciclu primar, gimnazial, liceal. Se pot razgandi in sensul ca n-au vrut sa faca si sa vrea sa faca sau se pot razgandi sa nu mai faca, anual, pana la data care va fi anuntata oficial de catre minister si sa nu impiedice miscarea personalului didactic", a mai declarat Pana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#elevi religie educatie civica, #Doina Pana religie educatie civica, #ore religie scoli , #religie