Sotia lui Iisus, reala? Teste de autenticitate pentru papirusul descoperit

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 13:56
9205 citiri
Sotia lui Iisus, reala? Teste de autenticitate pentru papirusul descoperit

Papirusul care sustine ca Iisus a fost casatorit, descoperit de o cercetatoare de la Universitatea Harvard, este in centrul unei anchete care a antrenat mare parte din cercetatorii europeni.

Revista Harvard Theological Review, care intentiona sa publice, in numarul din ianuarie 2013, un articol amplu despre descoperire, a anuntat ca il amana pana cand va fi stabilita veridicitatea bucatii de papirus, anunta Discovery.

Un film documentar pe aceeasi tema, ce trebuia sa fie difuzat de Smithsonian Channel la 30 septembrie, a fost amanat. "Filmul ar trebui sa tina cont si de unele teste si analize de text care au loc in momentul de fata si de reactiile starnite de manuscris in mediul academic", a declarat directorul general al postului, Tom Hayden.

Aceste doua decizii au relansat dezbaterea legata de posibilitatea ca Iisus Hristos sa fi fost casatorit. Lumea cercetatorilor este impartita in doua: o parte ce sustine ca papirusul este autenic, iar cealalta, care sustine contrariul.

Iisus Hristos a fost casatorit? Dovada, gasita de un istoric de la Harvard

"Evanghelia sotiei lui Iisus" a fost considerat un fals de catre Vatican. "Avem dovezi considerabile care arata ca papirusul e un fals grosolan", a scris redactorul-sef al ziarului oficial al Vaticanului, L'Osservatore Romano, potrivit Associated Press.

Karen King, cea care a facut descoperirea, impreuna cu oamenii de stiinta cu care lucreaza, sustin ca papirusul este autentic, ceea ce ar da peste cap intreaga religie crestina.

Cercetatoarea a identificat un fragment de papirus care contine o propozitie neintalnita in niciuna dintre dintre cele patru evanghelii: "Iisus le-a spus: 'Sotia mea...'".

Bucata de papirus este mai mica decat o carte de vizita si contine opt randuri scrise in limba copta. Chiar sub fragmentul de propozitie care face referire la sotia sa se afla o alta bucata de text controversata, care pare a indica faptul ca printre discipolii lui Iisus Hristos s-ar fi numarat si o femeie: "ea va putea sa fie discipola mea".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#papirus Iisus sotie, #Iisus Hristos insurat, #religie Iisus sotie , #religie