Traditii si obiceiuri de Sfanta Marie Mica

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 07:29
4399 citiri
Traditii si obiceiuri de Sfanta Marie Mica

Astazi, crestin-ortodocsii praznuiesc, cu mare bucurie, Nasterea Sfintei Maria, cea aleasa sa-l nasca pe Domnul nostru Iisus Christos, aceasta fiind prima mare sarbatoare a noului an bisericesc, care a inceput la 1 septembrie.

Fecioara Maria s-a nascut din parintii Ioachim si Ana, oameni cu credinta in Dumnezeu dar care, ajunsi la batranete, inca nu aveau urmasi. Evreii fara urmasi nu aveau voie sa duca jertfa la Templu, lucru care ii mahnea tare. Ioachim, tatal Mariei, s-a retras in pustiu, pentru 40 de zile, ca sa se roage, in timp ce Ana i-a promis lui Dumnezeu ca, daca-i va da un copil, il va da sa slujeasca bisericii.

Rugaciunea lui Ioachim si promisiunea Anei au fost ascultate de Dumnezeu. Cumintenia fetei, dar si descendanta din David au facut ca Maria, fiica lui Ioachim si a Anei, sa fie cea de care vorbeau profetii in Vechiul Testament. Proorocul Isaia vesteste ca Mantuitorul se va naste din feciora, se va numi Emmanuel, in traducere, cel iubit de Dumnezeu, si va fi din neamul lui Iuda si din familia lui David.

In calendarul popular, ziua de 8 septembrie marcheaza sfarsitul verii. Vremea incepe sa se strice, capriciile toamnei se fac tot mai simtite, iar frigul e din ce in ce mai patrunzator. Astazi, randunelele pornesc spre tari mai calde, insectele si reptilele se retrag in pamant.

La tara, oamenii incep lucrarile agricole de toamna, bat nucii si culeg via. In aceasta zi, crestinii nu aprind focul in vatra, deoarece se crede ca asta ar aduce ghinion si boala.

Astazi, femeile care isi doresc copii merg la biserica, aprind lumanari si se roaga la icoana Fecioarei Maria. De asemenea, merg la biserica pentru rugaciune si femeile insarcinate pentru ca Sfanta Maria sa le ajute sa aiba o nastere usoara si copii sanatosi.

In ziua de Sfanta Maria Mica se impart struguri si prune de sufletul mortilor.

De ziua Fecioarei se obisnuieste ca in casele crestinilor sa arda candela toata ziua. In aceasta zi nu se munceste, dar dupa 8 septembrie, se seamana graul, orzul si secara, se aduna recolta de pe campuri, se jupoaie ulmii de coji care in primavara se vor folosi la legatul viei. In satele in care se sarbatoreste Hramul, se organizeaza targuri si iarmaroace.

La noi, exista peste doua milioane de romani care poarta numele Sfintei Feciare si astazi isi sarbatoresc ziua numelui. Sa fie sanatosi si fericiti alaturi de cei dragi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sfanta marie mica iarmaroace, #sfanta marie mica obiceiuri , #religie