Zeci de mii de oameni la slujba de Rusaliile catolice, pe munte, in Harghita

Sambata, 14 Mai 2016, ora 15:39
3563 citiri
Zeci de mii de oameni la slujba de Rusaliile catolice, pe munte, in Harghita
Foto: Csiksomlyo - kegyhely/Facebook

Aproximativ 80.000 de credinciosi asista, sambata, pe Muntele Sumuleul Mic, la slujba de Rusaliile catolice oficiata in aer liber de catre IPS Jakubinyi Gyorgy, arhiepiscop de Alba Iulia. Alte cateva sute de persoane urca in continuare spre locul de pelerinaj.

Alaturi de miile de pelerini veniti din toate colturile lumii, la slujba este prezent si presedintele Ungariei, Ader Janos, impreuna cu sotia sa, precum si vicepremierul ungar Semjen Zsolt.

Printre credinciosi se numara persoane venite tocmai din Statele Unite ale Americii si Australia, dar si din Germania, Austria si Ungaria. La procesiunea de pe Muntele Sumuleul Mic au venit si credinciosi ortodocsi.

Multi dintre credinciosi au drapele secuiesti, steaguri ale Ungariei, dar si drapele ale lui Arpad, purtate de obicei de reprezentanti ai Garzii Maghiare.

Slujba religioasa a inceput in jurul orei 12.30 si este oficiata in aer liber la altarul triplu ridicat in saua dintre muntii Sumuleul Mic si Sumuleul Mare de catre IPS Jakubinyi Gyorgy, arhiepiscop de Alba Iulia.

Procesiunea spre Muntele Sumuleul Mic a inceput la ora 10.30 si a fost deschisa de localnicii din Joseni, urmasii preotului Istvan, urmati de un sobor de preoti din care a facut parte si episcopul romano-catolic, Tamas Jozsef, dar si de preoti din mai multe tari.

Laborumul, drapelul sfant al Sumuleului, care cantareste 25 de kilograme si se afla in Catedrala franciscana de la Sumuleu Ciuc, a fost purtat de un elev in ultimul an la Liceul Teologic romano-catolic "Segito Maria" din Miercurea Ciuc.

Pe Muntele Sumuleul Mic a fost transportata si o copie a statuii Fecioarei Maria facatoare de minuni de la Sumuleu Ciuc, cunoscuta si ca "femeia imbracata in soare" sau "Madona care plange" (foto).

Pelerinaj la statuia facatoare de minuni: 150.000 de catolici la Sumuleu Ciuc, de Rusalii

Au urcat pe munte in genunchi

Cei mai credinciosi dintre pelerini au urcat pe munte in genunchi si pe coate, reeditand astfel drumul supliciului al lui Iisus Hristos.

Inainte de inceperea slujbei, zeci de preoti franciscani au ascultat spovedania credinciosilor si i-au absolvit de pacate.

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrala si de Est si ajuns la cea de-a 449-a editie.

Unii dintre pelerini au pornit spre locul de pelerinaj cu cateva saptamani in urma pe jos sau calare, potrivit traditiei, si au strabatut sute de kilometri pentru a se inchina Fecioarei Maria, figura centrala a manifestarii religioase.

Vineri dimineata, grupuri de pelerini din Joseni, descendenti ai credinciosilor preotului Istvan, cel care i-a condus spre victorie pe secui in anul 1567, in lupta pentru pastrarea religiei romano-catolice, dar si din bazinul Odorhei si din zonele Ciuc si Casin au pornit pe jos spre Sumuleu.

Sambata dimineata, cei peste 2.000 de pelerini veniti cu doua trenuri din Ungaria s-au alaturat grupurilor de credinciosi si au parcurs pe jos drumul pana in fata Catedralei franciscane de la Sumuleu Ciuc.

Potrivit unui comunicat de presa al Ordinului Franciscanilor de la Sumuleu Ciuc, "singurul invitat al slujbei de hram de Rusalii" este preotul paroh Csintalan Laszlo, care va rosti predica.

Anul trecut, peste 130.000 de persoane au asistat la slujba de Rusalii oficiata pe Muntele Sumuleul Mic, peste 3.500 de pelerini venind din Ungaria.

In centrul pelerinajului se afla Fecioara Maria, a carei statuie a fost sculptata in lemn de tei intre anii 1510 si 1515, fiind cea mai mare statuie facatoare de minuni din lume.

In anul 1567, dupa ce au iesit victoriosi in lupta cu armatele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a incercat sa le impuna religia unitariana, credinciosii catolici au facut legamant ca in sambata dinaintea Rusaliilor se vor intoarce sa isi exprime recunostinta. Si, an de an, au venit tot mai multi, harghitenilor alaturandu-li-se alti credinciosi (reformati, unitarieni, chiar si ortodocsi) de pretutindeni, pana cand biserica a devenit neincapatoare, astfel ca liturghia s-a mutat pe Muntele Sumuleul Mic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#slujba Rusalii catolice Harghita munte, #pelerinaj Muntele Sumuleul Mic Harghita, #slujba Rusalii Muntele Sumuleul Mic , #religie