1 mai: Ziua muncii, aniversata mai frumos pe timpul lui Ceausescu - sondaj Ires

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 19:45
2737 citiri
1 mai: Ziua muncii, aniversata mai frumos pe timpul lui Ceausescu - sondaj Ires

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a realizat, in onoarea Zilei Internationale a Muncii, un sondaj pe tema felului in care romanii petrec ziua de 1 mai si ce semnificatii sunt asociate acestei zile.

Potrivit sondajului IRES, 2 din 10 romani vor pleca undeva in perioada 1 Mai - Paste, majoritatea optand pentru a merge in tara, in vizita la rude si prieteni (54%), la munte in Romania (35%) sau la tara (34%).

Peste jumatate dintre romani (54%) obisnuiesc sa sarbatoreasca 1 Mai, iar cei mai multi dintre ei petrec aceasta zi fie acasa (39%), fie la iarba verde (39%), cu familia apropiata (54%), in compania prietenilor (25%) sau cu familia extinsa (17%).

Din cei 41% care spun ca vor iesi la iarba verde de 1 Mai, 38% vor pregati mici, in vreme ce 52% vor face gratare.

De 1 Mai, romanii au un buget mai degraba modest: unul din 3 repondenti aloca pana in 100 de lei, 27% spun ca au alocat cel mult 199 lei, 17% declara ca suma alocata este de maxim 299 lei. Doar 5% sustin ca au alocat peste 600 de lei. 8% dintre cei chestionati nu au alocat un buget pentru 1 Mai.

Ce semnifica 1 Mai pentru romani

Pentru peste o treime dintre participantii la studiu, mai precis 35%, 1 Mai semnifica Ziua Muncii, dar pentru 13% aceasta zi este doar "zi libera", alti 10% spun ca este o zi obisnuita, normala, pentru 9% nu are nicio semnificatie, iar pentru 7% este o zi de odihna/relaxare.

Aproape jumatate dintre cei chestionati cred ca 1 Mai nu si-a mai pastrat, in ultimii ani, semnificatia de Zi a Muncii, iar peste jumatate cred ca 1 Mai se sarbatorea mai frumos inainte de 1989 decat in prezent.

Unul din 10 romani nu considera potrivit ca Ziua Muncii sa fie sarbatorita printr-o zi libera si peste jumatate dintre acestia cred ca aceasta zi ar trebui sarbatorita prin munca.

In acelasi timp, 36% dintre respondenti se bucura de 3-4 zile libere in perioada 1 Mai-Paste, 33% au intre 1 si 2 zile libere, 7% beneficiaza de 5-6 zile, iar 5% au peste 6 zile libere. 13% dintre romani nu au, in aceasta perioada, nicio zi libera.

MUnca la romani

Mai mult de un sfert dintre cei chestionati care sunt angajati, liber profesionisti sau care au o afacere muncesc intre 9 si 11 ore zilnic, iar 12% muncesc chiar peste 11 ore. Majoritatea celor chestionati, adica 55%, lucreaza intre 6 si 8 ore, iar 7% lucreaza intre 3 si 5 ore.

Peste jumatate dintre cei care muncesc suplimentar fac acest lucru voluntar, pentru 15% este o obligatie contractuala, iar 28% fac acest lucru doar cand li se solicita in mod expres. Peste o treime dintre cei care muncesc suplimentar lucreaza in interes de serviciu si acasa, peste jumatate dintre acestia (56%) sustinand ca acest lucru li se intampla des si foarte des.

Aproape 1 din 6 respondenti (58%) considera ca munca lor este mai degraba solicitanta si 49% dintre cei intervievati declara ca dupa o zi de munca se simt in mare si in foarte mare masura extenuati.

77% dintre participantii la cercetare cred ca daca nu ar mai avea actualul loc de munca le-ar fi greu si foarte greu sa isi gaseasca un serviciu nou. In acelasi timp, O treime dintre respondenti (31%) sunt ingrijorati si foarte ingrijorati de perspectiva pierderii locului de munca.

Locul de munca provoaca stres pentru 46% dintre cei chestionati, in timp ce 54% dintre ei spun ca locul de munca le provoaca putin stres sau deloc.

Dintre respondentii someri, casnici sau elevi/studenti (23% din esantion), doar 56% sunt in cautarea unui loc de munca.

64% dintre respondenti cred ca se muncea mai bine in Romania, inainte de 1989.

Esantionul pe care a fost realizat sondajul este de 1.689 indivizi cu varsta de cel putin 18 ani. Eroarea maxima tolerata este de 2,5%.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#obiceiuri romani 1 mai, #romani 1 Mai, #sondaj ires romani 1 mai , #romani