Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

10 mistere romanesti

Duminica, 19 Iunie 2016, ora 13:23
16723 citiri
10 mistere romanesti
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Ne plac scandalurile, ne hranim cu ele, dar de multe ori uitam sa strangem resturile si sa le aruncam la cos, adica sa facem curat. Multe intrebari raman fara raspuns, iar ticalosii stiu asta si profita.

Faptul ca romanii au votat candidati penali la alegerile locale i-a lasat pe multi occidentali cu gura cascata. "De ce voteaza romanii condamnati?", s-au intrebat ei.

Nu este singurul lucru care pare de neinteles in Romania, au fost mai multe in ultimii ani. De exemplu, de ce continua sa fie si la ora actuala Victor Ponta doctor in drept, in ciuda dovezilor zdrobitoare ca a plagiat? Sau de ce n-a demisionat din functia de primar al Capitalei onorabilul Sorin Oprescu, dupa ce a fost arestat preventiv si trimis in judecata? Stie cineva de ce a fugit de bucuresteni Rares Manescu, primarul Sectorului 6?

Acestea sunt insa simple curiozitati, la care pot exista variate raspunsuri, mai mult sau mai putin corecte. Adevaratele mistere, pe care nimeni nu le poate deslusi, sunt cu totul altele.

1. Cine e la putere si cine e in opozitie in tara asta?

Tu stii sa spui pe cine tragi la raspundere pentru politicile publice dezastruoase sau pentru felul in care este administrata comunitatea ta?

Haosul a fost generat de aparitia USL, cand dreapta si-a dat mana cu stanga si toata lumea buna a ajuns la putere, dar a fost apoi mult amplificat prin numirea guvernului de tehnocrati. Pe cine lauzi sau acuzi daca se maresc salariile sau cresc preturile la medicamente? Pe cine pui stampila la alegerile din toamna ca sa poti rasplati sau sanctiona?

Balamucul continua si la nivel local. Daca in Mures, PNL face casa buna cu PSD, in alte judete sunt dusmani de moarte. UNPR si PMP au iesit si ele pe centura, punandu-se la dispozitia cui da mai mult. Si, atunci, sa ne mai miram ca in Parlament ajung atatea lichele populiste si ca alegatorul confuz voteaza dupa ureche?

2. Cati acoperiti avem in politica si de ce mai e Sebastian Ghita in Comisia SRI?

Unii spun ca debandada e intretinuta de diverse cercuri de interese obscure si atunci nu poti sa nu te gandesti la scandalurile cu ofiteri acoperiti care au lasat cicatrici adanci pe obrajii PSD si care nu au fost (probabil nici nu vor fi vreodata) lamurite.

Acuzat el insusi ca a fost ofiter SIE, Victor Ponta a declarat public ca un vicepresedinte PSD, fost ministru in guvern, este ofiter acoperit si ca a incercat sa preia puterea in partid. Cine? Cum? Cand? Nu se stie.

Singurul dat afara din partid a fost Valeriu Zgonea, sub pretextul ca l-a atacat pe Liviu Dragnea. In schimb, nimeni nu poate explica de ce Sebastian Ghita, posesorul catorva dosare penale, este mentinut de PSD in Comisia de Control SRI, in ciuda faptului ca a demisionat cu mare scandal din partid la finalul lui 2014.

Concluzia? "Nici noi nu stim cati suntem", dupa cum bine spunea la un moment dat Mircea Geoana, referindu-se la acoperitii din politica (apropo, stie cineva unde a disparut Mircea Geoana?).

3. Cati medici sunt in Romania?

Ok, am inteles, nu stim nimic despre acoperiti, dar nici macar despre medici?! Medicii isi desfasoara activitatea la vedere, printre noi, au halate, stetoscoape la gat, sunt usor de identificat.

Ministrul Vlad Voiculescu a socat opinia publica zilele trecute recunoscand cu candoare ca nu stie cati medici avem in total.

Tanarul entuziast, iubit de toti reprezentantii societatii civile si parasutat in sistemul sanitar mai mult pentru a inchide gura Facebook-ului pana cand guvernul de tehnocrati isi va incheia mandatul, s-a facut vinovat de "delict de sinceritate", dar declaratiile lui au starnit vii reactii. Sindicatele au sarit la gatul ministrului, iar Colegiul Medicilor s-a sufocat de indignare.

Pana la urma, insa, tanarul Voiculescu are dreptate: cifrele de la INS, Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor sunt discordante, datele fiind actualizate cu intarziere sau deloc. In plus, se munceste si la stat, si la privat, uneori la negru, asa ca atata timp cat nu vom avea baze de date coerente, nu vom deslusi nici acest mister tipic romanesc.

4. Cum a reusit Florentin Pandele sa obtina doua titluri de doctor in 8 luni?

Pentru ca vorbim de doctori, sa nu-i uitam pe absolventii de doctorate, din ce in ce mai multi in Romania, de-ai spune ca suntem o tara plina de destepti.

Cel mai mare mister in acest domeniu il inconjoara pe Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari. Cum a reusit el sa obtina doua titluri de doctor in domenii diferite in doar 8 luni de zile? Va dati seama ce capacitati intelectuale exceptionale trebuie sa aiba o persoana pentru a putea munci si zi, si noapte la tezele de doctorat, fara sa-si intrerupa munca la primarie?

5. Cum reusesc detinutii sa scoata carti pe banda rulanta?

Nu insistam, subiectul e foarte bine cunoscut - detinutii cu gulere albe s-au umplut de talent scriitoricesc imediat ce-au ajuns in spatele gratiilor. Dar nu putem sa nu ne intrebam: Care e mecanismul? Cine cauta pe cine, detinutul pe editor sau invers? Care sunt retelele de profesori dispusi sa gireze aparitia bazaconiilor numite pompos "lucrari stiintifice"? Cat e spaga? Cum sunt sedusi membrii comisiilor din penitenciare care isi dau acordul pentru eliberarea conditionata?

Sperantele ne sunt legate tot de bietii procurori DNA, dar e greu de crezut ca vom deslusi misterul intr-o singura viata, a noastra.

6. De ce mai e Laura Georgescu presedinte CNA?

De la educatia in penitenciare sarim in alta zona, cea a educatiei la televizor. La doi ani dupa ce Laura Georgescu si-a amenintat angajatii ca ii "bel****" si a urlat la niste copii, ea continua sa fie presedinte al Consiliului National al Audiovizualului, spre stupefactia oricarui om de bun simt.

Care e misterul? Cum a reusit aceasta doamna ca intre doua audieri la DNA si cateva drumuri in instanta sa ramana la sefia unei institutii esentiale pentru sanatatea mintala a romanilor?

7. Cum au reusit totusi Antenele sa se mute fara sa-si intrerupa emisia?

Ajunsi in zona audiovizualului, trebuie sa ne amintim ca pe la mijlocul lui februarie, Romania a fost zguduita din temelii de scandalul evacuarii Antenelor trustului Intact. Presedintele Klaus Iohannis insusi a ridicat o spranceana si s-a aratat mai ingrijorat ca niciodata. Era in joc soarta posturilor fondate de Dan Voiculescu. A fost o jale generala, pagina de Facebook a ANAF s-a umplut de injurii, Irina Loghin si-a facut aparitia in piata publica pentru a linisti populatia.

Desi s-au plans la nivel mondial ca li se pune calusul in gura si ca vor fi cenzurati timp de cateva luni, jurnalistii din trustul Intact si-au vazut bine mersi de emisiuni, asa cum era de asteptat.

Cum au reusit sa mute tonele de cabluri aratate in direct de Dana Grecu fara sa intrerupa emisia e un mister care va ramane ingropat pe vecie.

8. Cine-a tras in noi 16-22 si 13-15?

Pentru ca l-am amintit pe Dan Voiculescu, mergem pe firul apei, adica al CNSAS, si ne aruncam in istorie, mai exact in bratele fostei Securitati.

Au trecut 26 de ani de la Revolutie si de la Mineriada, dar Justitia din Romania n-a fost in stare sa desluseasca aceste mistere grele care stau agatate ca doua ghiulele de picioarele de lut ale societatii romanesti post-comuniste.

Intrebarea cheie este insa alta: Cine si cum a reusit sa blocheze atatia ani aflarea adevarului si sa impiedice pedepsirea adevaratilor vinovati? Mai exact, ce grade are?

Dar cum am putea sa raspundem la aceasta intrebare daca noi nu stim nici macar...

9. Unde e contractul Bechtel?

Am ras, am glumit la vremea respectiva, dar pana la urma asta e: Din 2013, nimeni nu stie unde a disparut contractul Bechtel. Sau stie, dar nu ne spune. Fostul ministru Anca Boagiu i-a indicat succesorului ei Dan Sova chiar si sertarul in care fusese pus documentul, dar asta nu ne-a ajutat cu nimic.

Contractul a disparut in neant mai ceva ca tablourile olandeze arse in soba. Dar pana si in cazul ala procesul a ajuns la final si s-au stabilit vinovatii. Putem spera ca si in acest caz... Nu? Nici eu nu cred.

10. De ce nu ies romanii la proteste de strada?

Romania e o tara bogata, binecuvantata de Dumnezeu, cu oameni buni si uneori (atunci cand vor) harnici, primitori, foarte inteligenti, cu simtul umorului. Oameni cu suflet mare, plini de talent si voie buna.

Si, atunci, de ce merge tara asta ca o caruta fara carutas, la care trage un cal beat? De ce nu ies in strada romanii sa protesteze ori de cate ori vad ca politicienii isi bat joc de ei?

E un mare mister, inca nedescifrat de sociologi. Poate va fi, la un moment dat, deslusit de istorici.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#aliante PSD PNL, #doctorate Pandele, #ofiteri acoperiti politica, #medici Romania, #proteste romani , #romani
Comentarii