Opinii: 2010, anul marilor deconturi si dezamagiri

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Decembrie 2010, ora 17:59
2734 citiri
Opinii: 2010, anul marilor deconturi si dezamagiri

Ne pregatim sa scapam de un an teribil, anul in care multi romani au pierdut nu numai bani si slujbe, ci si ceva cu mult mai valoros. Au pierdut speranta si ultima farama de incredere in cei care le conduc sau cei care ar putea sa le conduca destinele de prin palatele de la Bucuresti.

Din punct de vedere economic, romanii au decontat un alt an teribil, dar si din punct de vedere electoral. Pentru ca reformele nu au fost facute la vremea lor, pentru ca restructurarea aparatului bugetar nu a inceput la timp, pentru ca politizarea a fost salbatica si tara impartita in feude PSD si PD-L, stoarse pana la ultima resursa de baroni si oamenii lor, Romania a experimentat in 2010 cele mai aspre masuri de austeritate cunoscute de vreo tara europeana.

Nici macar Grecia nu a fost nevoita sa recurga la asemenea amputari de venituri. Bugetarii s-au trezit cu aproape jumatate din venituri ciuntite, pensionarii au trecut la mustata de pierderea a 15% din pensii, iar TVA-ul romanesc a ajuns cel mai mare din UE, cu doar un punct procentual mai mic decat limita maxima admisa. Asta dupa ce pana in ultima clipa, adica pana in ajunul vizitei FMI din luna aprilie, Emil Boc si Traian Basescu dadeau asigurari, cu toata responsabilitatea, ca nimeni nu va primi un leu mai putin.

Sigur ca toate aceste ciuntiri au fost, de fapt, corectii ale unor majorari nesustenabile, fie de venituri, fie de personal, comise de toate guvernarile, dar corectiile nu ar fi trebuit sa fie atat de aspre, daca ele ar fi inceput din timp si ar fi fost bine gandite. In 2009 insa, nici PD-L, nici PSD nu au avut curajul sa faca ceea ce trebuia, pentru ca ambele partide aveau candidati in lupta electorala, aflati intr-o inclestare pe viata si pe moarte. Cu alte cuvinte am platit deodata tot ceea ce s-a gresit vreme de ani de zile, inclusiv in anul cand efectul acestor greseli acumulate a devenit evident.

Din punct de vedere politic, anul 2010 a inchis un cerc vicios. Aflat pentru prima data singur la guvernare, fara un PNL sau un PSD pe care sa dea vina si cu care sa imparta responsabilitatea, PD-L si-a dat masura. Masura incompetentei, printr-o guvernare hotica, incoerenta, fara viziune si fara curaj. Si masura ticalosiei, prin acte de coruptie, de protejare a coruptiei, de politizare si clientelism, de incurajare a traseismului politic cu nimic mai prejos decat ale PSD si PNL. Democrat liberalii ramasesera ultimul partid care nu-si daduse arama pe fata. Si de la care asteptarile au fost pe masura promisiunilor si a principiilor clamate in campanie.

A dezmagit grav si Traian Basescu in primul an cand a avut totul la dispozitie: un guvern alcatuit din propriul partid, o majortiate stabila, o Curte Constitutionala prietenoasa, serviciile secrete, adica toate parghiile de putere. Si aflat in aceasta pozitie ideala ce a facut? A mers pe mana aceluiasi premier incompetent, care deja isi aratase pe deplin limitele, a lasat baronii PD-L sa-si faca de cap, a inchis ochii la pesedizarea partidului, pana cand s-a trezit ca l-a scapat din mana si, dupa cum marturisea, ca nu-l mai recunoaste.

Traian Basescu a pacatuit grav prin dubla masura fata de metehnele partidelor politice.In raport cu derapajele propriului partid n-a mai fost presedintele jucator, ci mai degraba un analist politic care, cel mult, constata neregulile. Faptul ca in spatele acestei pasivitati pare a sta, de fapt, pierderea controlului aupra propriului partid nu ii diminueaza culpa, dimpotriva.

Cu fiecare concesie facuta principiilor cu care a plecat la drum, fie ca ea s-a numit EBA, fie ca s-a numit Udrea, fie ca s-a numit Boc, fie ca a avut legatura cu batalia electorala in care s-a lasat pe mana baronilor si a consimtit la metodele lor, presedintele si-a croit singur calea spre imaginea de acum si spre popularitatea infima pe care i-o arata sondajele de opinie, popularitate redusa la cel mai dur nucleu al electoratului sau dezamagit si demobilizat. Dupa victoria la mustata de anul trecut, Traian Basescu spunea ca a inteles lectia pe care i-au dat-o romanii care nu l-au mai votat. N-a inteles nimic sau n-a stiut ce sa faca cu lectia primita.

Una peste alta, acest an ne lasa nu doar mai saraci, ci si mai lipsiti de speranta. Caci in acest moment, oferta politica din Romania, atat la putere cat si in opozitie, este cumplita, compusa doar din demagogie, ticalosie si incompetenta.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#masuri austeritate Romania, #majorare TVA Guvern Boc , #romani
Comentarii
Poza Val
Val
rank 5
Poza khachaturian
khachaturian
rank 1
joiana!azi ai primit mita de la ciofliceanu,ciofliceanu care te-a ghicit ca esti o histerica si jumatate