2015 - anul care ne va marca destinul decenii de acum incolo

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Duminica, 27 Decembrie 2015, ora 18:00
10282 citiri

Se incheie un an dificil, dar foarte important pentru Romania. Un an in care am avut parte de putine evenimente insemnate, dar care ne vor marca destinul decenii de acum incolo.

Pentru ca in ultimii 25 de ani, tara noastra a trecut prin multe provocari, pentru ca, de multe ori, angajamentele noastre fata de noi insine sunt deseori abandonate cu multa usurinta, consider ca cel mai important eveniment pentru Romania s-a produs chiar la sfarsitul acestui an.

Romania va implini abia peste doi ani un secol de existenta a statului unitar roman. In cei 98 de ani, tara noastra a trecut prin multe incercari. Intai am pierdut, in 1940, judetele din estul tarii, pe care Moscova le-a luat printr-un ultimatum. Am cedat petru ca nu am avut nici forta, nici aliati sa facem fata amenintarilor URSS.

Dupa razboi, Romania a fost sfasiata de noua ordine totalitara. Comunismul i-a rupt pe romani de valori si de lumea civilizata. Dupa 1989, toate practicile proaste din comunism au iesit la suprafata si ne-am trezit cu un stat slab, institutii corupte si o clasa politica pusa pe imbogatit.

Pe acest fundal, Romania a avut, totusi, cativa oameni politici care au reusit sa impinga tara inainte si astazi suntem membri NATO si Uniunea Europeana. Categoric, acest fapt ne ofera o sansa in plus in ceea ce priveste viitorul.

Aici revin la partea ce tine de prezent si voi preciza de ce consider ca cel mai important eveniment din 2015, pe care majoritatea romanilor aproape ca nu l-au sesizat, s-a intamplat pe 18 decembrie. Pentru securitatea Romaniei, punerea in functiune a scutului american antiracheta de la Deveselu reprezinta, indiscutabil, un moment istoric care marcheaza o noua etapa in ceea ce priveste evolutia Romaniei.

Baza antiracheta de la Deveselu este unul din obiectivele militare americane cele mai importante din Europa, iar faptul ca acest scut se afla pe teritoriul Romaniei contribuie in mod direct la consolidarea securitatii Romaniei, intr-un context in care Europa este supusa unor provocari fara precedent.

Privind doar in vecinatatea imediata, ne putem da seama cat de imporatnt este sa fii o tara sigura si stabila. Vecinul nostru, Ucraina, are o parte din teritoriu ocupat de Federatia Rusa si de mai bine de un an de zile luptele nu inceteaza. R. Moldova are trupe rusesti ilegal mentinute pe teritoriul sau de peste doua decenii si Rusia nu are de gand sa plece din regiunea transnistreana.

Serbia si Rusia si-au propus sa organizeze exercitii militare comune in 2016. Tensiunile intre Turcia (tara membra NATO) si Rusia sunt fara precedent, dupa ce a fost doborat un avion militar rusesc care a intrat in spatiul aerian turc.

Nu a fost deloc usor sa fie atins acest obiectiv si aici merita spus clar si fara echivoc ca statul roman a avut o abordare strategica inteleapta, prin care a transformat Romania intr-o tara sigura si furnizoare de securitate in regiune.

Pentru orice stat, securitatea este esentiala pentru ca doar asa poti construi o societate democratica dezvoltata in care cetatenii sa se bucure de prosperitate si drepturi garantate.

Acum ne ramane sa construim si in plan intern o tara stabila, in care oamenii sa se simta in siguranta pe strada, in scoli, in spitale sau cluburi. Tragedia de la clubul Colectiv ne-a aratat cat de slab este sistemul de preventie si cat de ineficiente sunt institutiile statului in ceea ce priveste interventia rapida si sistemul de sanatate. In mod sigur, anul 2015 ramane in memoria noastra si prin privirile nevinovate ale tinerilor morti in chinuri groaznice pe 30 octombrie.

Cu toate acestea, nu-mi pierd speranta si continui sa cred ca Romania merita pretuita, merita un viitor mai bun si mai sigur, cu institutii functionale, corecte si transparente. Romanii trebuie sa-si redobandeasca respectul celorlalte natiuni si increderea ca pot reface, prin lupta anticoruptie, prin reforma in sanatate sau in educatie, un stat puternic si apreciat.

Sa ne bucuram din plin de sarbatori, dragi romani, intampinand cu bucurie 2016. La multi ani, romani!

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#retrospectiva 2015, #evenimente 2015 , #romani