Opinii: 22 de milioane de nefericiti

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 16:50
6260 citiri
Opinii: 22 de milioane de nefericiti
Sursa foto: blog.costinu.com

Nu stiu cum au reusit actualii guvernanti sa induca ideea asta perversa ca ne-am rasfatat in huzur pana in 2008, iar acum trebuie sa platim pentru depravarea din trecut. Este incredibil cum niste politicieni care au contribuit din plin la tragerea Romaniei in jos, in ultimii 21 de ani, au acum tupeul sa isi explice esecul prin dorinta romanilor de a trai mai bine.

Dupa prabusirea economiei petrecuta in anii '90 si dupa ce Ion Iliescu si guvernarile sale au tinut Romania in evul mediu al Europei, dupa lipsa oricaror reforme, au venit anii 2000.

Treptat, economia si-a revenit, romanii au inceput sa castige nitel mai bine, au aparut bancile care au dat drumul la credite, iar viata parea ca incepe sa respire si aici. Odata cu venirea la putere a celui care ne ura "Sa traim bine!", sperantele romanilor au explodat.

Creditele lejer acordate de banci si salariile care incepeau sa creasca usor au dat iluzia romanilor ca si ei pot iesi din mizeria in care traisera pana atunci. Dupa 15 ani de oscurantism politic si economic, in viata noastra incepea sa rasara gandul ca si in Romania se poate trai cat de cat decent. A venit si intrarea in UE din 2007, iar romanii deja se visau parte egala a marii idei a prosperitatii europene. Cine s-ar fi gandit in 2008 ca ne vom prabusi?

Presedintele Romaniei, care astazi plange de mila celor 10 milioane de romani nefericiti - oare doar atatia or fi? - si care in 2008, in Parlamentul Romaniei, se lauda cu cresterile de salarii si pensii din timpul mandatul sau, infiereaza acum propriile sale realizari.

Traian Basescu stie foarte bine ca de vina pentru prabusirea economica din prezent nu sunt de vina cei care au incercat sa creasca salariile si pensiile pentru a le face cat de cat decente. Insa acesta este singurul discurs care il salveaza.

Asa cum in 2008 se lauda in Parlamentul Romaniei cu cresterile salariilor si pensiilor, la fel s-ar fi laudat si astazi, daca guvernul Emil Boc ar mai fi putut sa pastreze sau chiar sa creasca veniturile romanilor. Nu este vorba despre nicio reforma si nicio modernizare a statului, ci doar despre esecul si incompetenta actualilor guvernanti.

Peste aceste "calitati" au venit, intr-adevar, criza financiara internationala, campaniile si mitele electorale, promisiunile desantate, lipsa masurilor anticriza si de austeritate luate la timp din aceleasi motive electorale - toate acestea au grabit prabusirea economica a Romaniei.

Insa cea mai grava pierdere inregistrata de premierul Emil Boc este imaginea sa absolut dezastruoasa. Iar pastrarea lui in fruntea Guvernului nu face decat sa il faca si pe presedinte complice in acest esec. Promisiunile stupide pentru un popor credul si demagogiile fara numar din campania electorala din 2009 au accentuat si au adancit proportiile falimentului.

Cifrele vorbesc de la sine - 77% dintre romani isi doresc sa plece actualul guvern, iar in Traian Basescu mai au incredere doar 9% dintre intervievatii unui sondaj de opinie. In Emil Boc 6% dintre romani mai cred. Acesta este adevarul.

Oricat de ostila ar fi o mica parte a presei impotriva lor tot nu ar explica cifrele record ale lipsei de incredere. Dimpotriva, daca ei si-ar fi facut treaba, o presa ostila nu ar fi reusit decat sa-i victimizeze, iar rezultatele sondajelor de opinie ar fi fost cu totul altele.

Nu efectele crizei sau masurile de austeritate au adus aici cuplul Basescu - Boc, ci lipsa lor de viziune, incompetenta, absenta rezultatelor in lupta cu criza, perpetuarea coruptiei, disfunctionalitatile Justitiei, haosul masurilor Guvernului, contradictiile si minciunile proferate chiar de presedinte si premier.

Ce blestem sa apese pe umerii acestui popor, asa incat cea mai mica ridicare din mizerie sa fie apoi taxata de o trupa de incompetenti drept o aroganta si un desfrau al bunastarii? Ce pacat originar sta la baza formarii acestui neam, ca el sa fie obligat sa suporte si in libertate niste conducatori fara viziune, niciodata pragatiti, corupti si posesori ai unui trecut tenebros?

Raspunsul la aceste intrebari poate ca sta in esenta poporului insusi. Poate ca defectele si lipsurile neamului nostru sunt doar mostenite de cei care conduc, din nefericire, amplificandu-le insutit de la inaltimea functiei lor.

O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
#Romania, #presedinte, #incredere in Guvern, #Emil Boc, #romani, #sondaj de opinie, #criza economica, #masurile Executivului , #romani