61% dintre romani tanjesc dupa comunism - CSOP

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 13:13
7662 citiri
61% dintre romani tanjesc dupa comunism - CSOP

Lipsa unui loc de munca, a sigurantei zilei de maine si a unui trai decent ii face pe tot mai multi romani sa tanjeasca dupa comunism.

Un sondaj realizat de CSOP in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) arata ca 61% dintre romani cred ca regimul comunist a fost "o idee buna".

Astfel, intrebati ce pot spune despre comunism, doar 27% au spus ca este o idee gresita, 12% au preferat sa nu raspunda, 47% au raspuns ca a fost o idee buna, dar prost aplicata si 14% si ca a fost o idee buna si ca a fost bine aplicata.

Se pare ca romanii tanjesc dupa un serviciu asigurat (10%), siguranta zilei de maine (8%), un trai decent (8%), egalitate sociala (5%) si un sistem bun (4%).

Aspectele negative ale comunismului au fost, in viziunea intervievatilor, lipsa de libertate (9%), dictatura (7%), sistem gresit (5%), teroare si crime (2%) si saracie (2%).

Romanii nu cred ca regimul comunist a fost unul criminal

Totodata, s-a micsorat si diferenta dintre cei care considerau ca "regimul comunist din Romania a fost un regim ilegitim, adica un regim care a ajuns si s-a mentinut la putere prin falsificarea vointei majoritatii cetatenilor Romaniei".

Astfel, daca cei care sustin aceasta teorie reprezinta 42% dintre repondenti, 31% o combat, pe cand 27% prefera sa nu raspunda.

Mai mult, 41% dintre intervievati nu cred ca regimul comunism a fost unul criminal, pe cand doar 37% sustin asta, iar 22% prefera sa nu raspunda.

In comunism era mai bine

Concluzia romanilor: in comunism se traqia mai bine decat in prezent, 49% considerand asta. 23% spun ca se traia mai rau si 14% ca se traia la fel.

Motivele pentru care oamenii cred ca era mai bine atunci decat acum sunt: toti oamenii aveau un loc de munca (62%), un trai decent (26%), o locuinta (19%), siguranta zilei de maine (12%), ordine si siguranta publica (11%), salarii bune (7%), invatamant gratuit si de calitate (4%), disciplina (4%), egalitate (4%), exista dezvoltare economica (3%), un sistem medical mai bun (3%), moneda nationala era stabila (2%) si nu exista coruptie (3%).

Mai mult, 4% considera chiar ca totul era mai bun decat acum.

Ceausescu si Gheorghiu Dej au facut si bine s rau Romaniei

Sondajul mai releva ca majoritatea romanilor considera ca Gheorghe Gheorghiu Dej si Nicolae Ceausescu au facut si bine, dar si rau tarii.

Totusi 1% dintre repondenti nu stiu cine a fost Nicolae Ceausescu si 8% nu au auzit niciodata de Gheorghe Gheorghiu Dej.

Romanii au suferit in comunism din cauza lipsei alimentelor

Intrebati daca ei sau familiile lor au suferit de pe urma comunismului, doar 3% au raspuns ca ei, 6% familiile lor, 4% si ei si familiile, pe cand 78% nu au suferit nimic.

Principalul motiv pentru care s-a suferit in comunism a fost saracia si lipsa de alimente si servicii (47%), urmat de conficarea bunurilor (11%), detentia (6%), lipsa de libertate (4%), presecutia politica (2%), hartuire, (2%) deportare politica (1%), munca la Canalul Dunare-Marea Neagra (1%) sau lipsa de dezvoltare profesionala (1%).

Sondajul a fost realizat pe un esantion national reprezentativ pentru populatia in varsta de 15 ani si peste 15 ani. Au fost intervievate 1.133 de persoane. Marja de eroare 2,9% cu o probabilitate de 0,95.

Interviurile au fost realizate pe baza de chestionar standardizat, fata in fata, la domiciliul persoanelor intervievate. Datele au fost culese in cadrul omnibusului CSOP in perioada 27 august - 2 septembrie 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#romani comunism economie, #sondaj CSOP romani comunism, #romani regret comunism , #romani
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, pai io decand vam spus asta ca 61% nu stiu cati or fi ei, ca ce mai ie suta in ziua de azi, da va spune iou ca multi nu vrea sa recunoasca da rusine!