85% dintre romani sustin ca nu s-ar imbogati cu ajutorul coruptiei - sondaj

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 15:24
1715 citiri
85% dintre romani sustin ca nu s-ar imbogati cu ajutorul coruptiei - sondaj
Foto: Arhiva

Daca ar fi numita intr-o functie publica, majoritatea covarsitoare a romanilor ar refuza sa se foloseasca de coruptie pentru a deveni mai bogata, releva rezultatele unui sondaj de opinie realizat la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei.

85 la suta dintre persoanele anchetate declara ca in cazul in care ar ocupa o functie publica nu ar incerca sa se imbogateasca prin intermediul coruptiei.

O incidenta de raspunsuri mai ridicata pentru posibilitatea de a ocupa o functie publica si de a incerca sa se imbogateasca prin intermediul coruptiei se observa in cadrul barbatilor, celor intre 30 si 49 de ani si celor cu venituri peste 2.500 de lei.

Potrivit sondajului, 42 la suta din persoanele anchetate considera ca in Romania poti avea succes fara a fi corupt, in timp ce 57 la suta cred contrariul.

Procente mai ridicate pentru cei care opineaza ca pot avea succes fara a fi corupt se regasesc pentru categoriile: barbati (44 la suta), 18-30 ani si peste 50 de ani (44 la suta), studii superioare (47 la suta), orase de provincie (46 la suta), venit peste 2.500 de lei (47 la suta).

Doi din trei indivizi afirma ca nu au dat mita in ultimele 12 luni, fie individual, fie un membru al familiei din care fac parte.

Se observa o incidenta mai ridicata pentru oferirea de mita in cadrul celor rezidenti in Bucuresti, celor cu venit peste 2.500 de lei, celor cu studii superioare si varsta cuprinsa intre 30 si 49 de ani.

La polul opus se situeaza cei din mediul rural, cei cu venit sub 600 de lei, cu un nivel de educatie scazut si 18 si 30 de ani. In mediul rural incidenta este de doua ori mai scazuta fata de cei din Bucuresti.

De asemenea, 60 la suta dintre respondenti considera ca nu poti avea succes in Romania fara sa fii corupt in timp ce 42 la suta considera ca poti sa ai succes fara a fi corupt, potrivit sondajului.

Persoanele cu studii superioare, cele care locuiesc in orase de provincie, barbatii si cei cu venit peste 2.500 de lei tind sa considere intr-o pondere mai mare ca poti sa ai succes fara a fi corupt, in timp ce persoanele care locuiesc in Bucuresti, cele cu venit cuprins intre 600 si 1.000 de lei, femeile, cei cu varsta cuprinsa intre 30 si 49 ani tind sa aprecieze intr-o pondere mai mica ca poti sa ai succes fara sa fii corupt.

Sondajul a fost realizat in perioada 26 Octombrie - 1 Noiembrie 2011, pe un esantion reprezentantiv de 1.150 de persoane, din mediul urban si rural, si are o marja de eroare de 2,9 la suta, la un nivel de incredere de 95 la suta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sondaj romani coruptie 2012, #romani mita 2011, #sondaj romani , #romani