Aberatia zilei: Sa-ti ingropi rudele in gradina, ca sa nu le zgaltai pe drumul spre vesnicie

Marti, 06 Decembrie 2016, ora 15:53
13424 citiri
Aberatia zilei: Sa-ti ingropi rudele in gradina, ca sa nu le zgaltai pe drumul spre vesnicie
Foto: Primaria Ceru Bacainti

Intr-o localitate din Romania anului 2016 mortii sunt ingropati in gradina casei. Nu exista cimitir si nici nu va exista prea curand, iar oamenii spun ca e mai bine asa, nu mai merg cativa kilometri ca sa aprinda o lumanare. "Mortii nu trebuie zgaltaiti peste gropi", cred sincer localnicii din comuna cu nume predestinat: Ceru Bacainti.

Comuna are cei mai putini locuitori - 350 - si este una dintre cele mai sarace din judetul Alba. Aici, doar dascalii, preotii si rudele lor beneficiaza de locuri de odihna vesnica, in curtea bisericii, in schimb oamenii obisnuiti trebuie sa se descurce singuri, informeaza Mediafax.

Primarul Ioan Trif, aflat la al doilea mandat, s-a nascut in Ceru Bacainti si spune ca nu tine minte sa fi existat vreodata aici un cimitir.

"De cand ma stiu eu, in comuna niciodata nu a existat cimitir. Oamenii isi ingroapa rudele la locul cel mai frumos din gradina casei. Daca pana a fost viu spune 'aici sa ma ingropati', i se indeplineste dorinta. Oamenii nu au cum sa fie deranjati ca nu e amenajat cimitir, iar in gradina e mult mai simplu, il duci in doua minute. Acesta e obiceiul si nu-mi dau seama ce s-ar intampla daca ar trebui sa-i obligam sa-si inmormanteze rudele in alta parte", a declarat primarul.

Mai mult, edilul a explicat ca viata localnicilor, majoritatea varstnici, e si asa "destul de complicata", asa ca "e mai bine asa decat sa mergi trei kilometri pentru a aprinde o lumanare".

Ce nu stie sau nu spune primarul este ca legea il obliga sa asigure comunitatii locale un cimitir.

Astfel, Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare prevede ca "Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a infiinta cimitire publice in fiecare localitate si de a le organiza astfel incat sa aiba sectoare corespunzatoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor sau a unitatilor locale de cult ce functioneaza in localitatea respectiva".

Dar la Ceru Bacainti nu functioneaza legile din Romania, ci obisnuita si superstitiile.

"La noi se zice ca mortul nu trebuie zgaltait, pe pietre si pe podete, peste gropi. Trebuie lasat linistit. Sicriul trebuie dus in liniste de rude, pe umeri, pana la groapa sapata in gradina. Acolo ii plangem, le aprindem lumanari. Pomenirea lor o facem cand ne este dor de ei, nu neaparat pe 1 noiembrie. Iar cei batrani ajung mai usor la morminte, sa-si planga mortii", a explicat o localnica.

Conform sursei citate, mormintele sunt facute din ciment sau piatra, iar cei mai saraci isi ingroapa mortii direct in pamant, cu o cruce la capatai, acoperind locul cu iarba si imprejmuind groapa cu ce au la indemana.

Paradoxal, Romania are cadru legal care prevede pana in detaliu cum trebuie inmormantate persoanele decedate, dar nu si UNDE.

Recent, a fost adoptata de Guvern o hotarare pentru aprobarea "Normelor tehnice si sanitare privind serviciile funerare, inhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea si reinhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum si criteriile profesionale pe care trebuie sa le indeplineasca prestatorii de servicii funerare si nivelul fondului de garantare" (inspirati, expirati, inspirati), dar nici acolo nu se spune ca un roman nu poate fi inmormantat la marginea ulitei sau in mijlocul gradinii, pe langa cotetul de gaini, oricat de poetic sau de convenabil financiar ar parea sa fie...

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#localitate fara cimitir Alba , #romani