Afara cu strainii!

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 25 Aprilie 2016, ora 07:06
12519 citiri

"Afara cu strainii din tara!". Asa au strigat cativa angajati ai Operei din Bucuresti, aflati intr-un conflict administrativ cu Ministerul Culturii.

Intre "straini" se aflau un reputat coregraf danez, dar si o balerina de origine romana, pe care si-o doreste orice scena din lume.

Ca si-n alte ocazii, cetatenii invata sa vorbeasca de la politicieni. Sa ne-ndreptam privirile spre acestia, mult mai activi decat de obicei, fiindca sunt in campania pentru locale.

"Pe perioada mandatului meu, nu va calca picior de migrant musulman in Bucuresti!", promite un candidat la primarie, care si-a tatuat figura lui Tepes pe bratul partidului.

Adevarul e ca, pana acum, in Romania au venit 15 refugiati musulmani. Cu trei mai mult decat cei imbarcati deunazi in avionul cu care papa Francisc a plecat de pe insula Lesbos.

Pericolul nu pare grozav. Dar e mai usor sa lupti cu fictiuni decat cu dificultati reale... Nu e singurul caz.

"Oamenii aia primesc bani si stiau ca voi da cu ei de pamant!", a tunat un alt candidat la Primarie. Asa reactiona el la contestarea venita de la ONG-uri conduse - chipurile - de "unii care nu pot sa lege doua vorbe", dar sunt platiti din strainatate, mai precis cu "banii lui Soros".

A uitat ca, in urma cu un sfert de veac, cand era lider al studentilor, adversarii sai neo-comunisti il atacau cu exact asemenea cuvinte.

Daca strainilor li se cere s-o stearga de aici, sa vedem cine ar trebui sa ramana in Bucuresti si sa ocupe intreaga scena publica, nu doar pe cea de la Opera.

Suspendat din functie dupa ce a fost trimis in judecata, un fost primar de sector vrea sa redevina regele cartierelor marginase din sudul Capitalei. Nu se multumeste, insa, cu atat. El il invita sa candideze la Primaria Generala pe un fost deputat european, condamnat deja de Inalta Curte pentru ca a luat spaga la Bruxelles.

Respectivul stapaneste limba romana la un nivel care l-ar fi facut invidios pe Farfuridi: "reflectez la aceasta propunere nu in ideea ca perspectiva ocuparii acestei functii ma atrage sau o consider foarte probabila prin prisma alegerilor care vin, ci in ideea ca aceasta campanie pentru Bucuresti ar trebui sa cunoasca si altfel de candidaturi", a declarat el pentru Agerpres.

Sa mai adaugam ca ipochimenul a ocupat demnitati publice, fara intrerupere, din 1990 incoace.

Un alt primar de sector anunta, in urma cu cateva luni, ca se retrage din politica, dupa ce fusese acuzat de iresponsabilitate criminala in dosarul Colectiv. S-a razgandit si a strans semnaturi, ca sa candideze pentru acelasi fotoliu.

Semnaturile erau false, asa ca tribunalul i-a interzis participarea.

Acuzand adversari nevazuti, care ar purta "o lupta pe viata si pe moarte" cu el, fostul edil s-a inscris intr-un partid creat de catre o deputata europeana, experta in gramatica, si a purces la strangerea altor semnaturi.

Pentru a mobiliza poporul, candidatul i-a vorbit despre dusmani: "ei bine, nu au decat doua optiuni: sa ma omoare sau sa ma lase in pace".

Cand totul parea sa fie perfect, partidul a fost lovit de un puci, care l-a impartit in doua tabere, pro si contra candidaturii. Fondatoarea e deja in opozitie interna: "nu voi gira, nici cu numele meu, nici cu functia, nici cu nimic, candidatura lui". Parol!

A revenit in batalia electorala si un primar ales acum doua decenii. El a folosit atunci un slogan cu care reusise, mai intai, in afaceri: "un pic mai bine pentru dumneavoastra". Acum, din cate se pare, interesul pentru politica i-a fost starnit, dimpotriva, de declinul in afaceri.

Cel putin asa rezulta dintr-un interviu recent, in care spunea ca achizitionarea unui hotel, acum cateva luni, n-a fost tocmai un succes: "imi convine mai mult sa trec spre alte lucruri decat sa stau cu hotelul".

Probabil ca talentata balerina si coregraful vor pleca. Vom ramane cu Piedone si Severin, cu Grapini si Vanghelie, cu Padure si Ghise.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Vanghelie Piedone candideaza primarie, #scandal Opera Bucuresti, #Severin Primaria Bucuresti , #romani