Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alpinistul Alex Gavan, ascensiune incredibila pe Broad Peak, in memoria luptatorilor anticomunisti din munti (Video)

Sambata, 16 August 2014, ora 21:08
3510 citiri
Alpinistul Alex Gavan, ascensiune incredibila pe Broad Peak, in memoria luptatorilor anticomunisti din munti (Video)

Alpinistul roman Alex Gavan a reusit sa urce al saselea varf de peste 8.000 de metri, ca de obicei, prin "mijloace corecte": fara oxigen suplimentar si fara ajutorul porterilor de altitudine.

Alpinistul Alex Gavan a prezentat recent, la Bucuresti, imaginile video si foto ale momentului atingerii varfului Broad Peak (8047m), pe care a reusit-o pe 23 iulie 2014.

Pentru Alex Gavan, ascensiunea Broad Peak, a fost mult mai provocatoare decat estimarile initiale. Totusi, per total, experienta traita cu aceasta ocazie a fost opusul celei din timpul atingerii varfului Shisha Pangma, in aprilie 2013.

Alex Gavan, alpinistul roman cu misiuni inalte: Everest si Dhaulagiri, fara oxigen suplimentar si serpasi

"Asa cum se vede in film, cand am ajuns pe varf eram fericit, in timp ce pe Shisha Pangma m-am simtit golit, pentru ca depasisem o limita. Pe Broad Peak am fost plin de o bucurie autentica, care a sters efectiv dificultatea ascensiunii. Nu am simtit aceasta bucurie si aceasta fericire decat in momentul in care am fost acolo, pe varf, la 8047m. Pana atunci am fost doar concentrat pe fiecare miscare pe care o faceam in momentul prezent. Fara emotii si fara ganduri. Desi coborarea a fost chiar mai dificila decat urcusul, iar ziua varfului a insemnat pentru mine un efort continuu si istovitor timp de aproape 24 de ore, acest sentiment de bucurie si de plinatate a ramas. Face parte din ceea ce mi-a dat mie acest munte si ii sunt recunoscator", a aratat Alex Gavan, potrivit unui comunicat remis Ziare.om.

Broad Peak este al saselea varf de peste 8.000 de metri pe care Alex Gavan l-a urcat fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine.

"Uitandu-ma inapoi la ce am reusit sa fac si la toate tentativele mele nefinalizate de a urca optmiari, cred ca sunt cel putin trei lucruri care definesc sportivitatea si fair play-ul pe munte:

1. Performanta nu este un scop in sine, ci o consecinta a ceea ce faci.

Pe Broad Peak, de exemplu, nu am urcat obsedat de dorinta de a atinge varful. Forta de gravitatie a prezentului ma atragea cu atata putere, incat nu a lasat niciun alt gand sa scape in mintea mea, decat ce era legat de momentul prezent. Am stiut ca voi atinge varful doar cu 30 de minute inainte de a ajunge acolo, din aproape 13 ore de efort continuu, inceput odata cu plecarea din Tabara 3 (7040m).

2. Fiecare ascensiune este unica si ca experienta de munte, si ca traire. Nu poti considera ca daca ai urcat 1, 2, 5 optmiari ai o reteta de succes pe acesti munti. Iti poti dezvolta o strategie generala, ai o experienta si un antrenament, dar de fapt fiecare ascensiune e unica si trebuie sa te adaptezi la fiecare munte in parte. Fiecare munte are personalitatea sa si trebuie sa-l intelegi.

3. Stilul conteaza si pe munte si in viata. Adica e mai important cum faci ascensiunea, decat sa o faci cu orice pret. Un munte are un singur punct cel mai inalt si numai unul. Orice alt loc nu reprezinta varful adevarat. Conteaza sa urci pana pe varf si nu sa te lauzi ca ai facut varful daca nu ai ajuns in cel mai inalt punct; conteaza sa admiti cand te intorci dintr-o ascensiune inainte de varf; conteaza sa urci cu fortele tale, nu cu oxigen suplimentar - pe care il consider o forma de dopping, o forma de a trisa - si cu porteri de altitudine; conteaza sa nu te amagesti ca ai cucerit un munte, ci sa admiti, cu smerenie, ca doar ai reusit o ascensiune; conteaza sa te gandesti la ceilalti cu care esti pe munte si sa ii ajuti, iar cand te intorci sa dai celorlalti, celor care te asteapta acasa si de sprijina, ceva din experienta si prea-plinul trait acolo", a transmis alpinistul roman.

Astfel, Alex Gavan a dedicat ascensiunea acestui varf memoriei luptatorilor anticomunisti din munti, care, in opinia sa, "prin lupta si prin sacrificiul lor, au fost si sunt inca o sursa de inspiratie si o dovada a faptului ca nu toti romanii accepta compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocarile vietii. Sa-ti pese cu adevarat inseamna sa actiunezi si sa pui in practica ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptatorii din rezistenta anti-comunista". De asemenea, Alex Gavan dedica aceasta ascensiune "tuturor celor care cred in puterea gandurilor, a faptelor si a lucrurilor bune, precum si a transformarii pozitive care incepe cu fiecare dintre noi; celor pentru care calea cea mai simpla nu reprezinta neaparat si optiunea aleasa; celor care vor sa lase o lume mai buna decat cea pe care au gasit-o".

Despre expeditia pe Broad Peak

Expeditia a inceput pe data de 11 iunie, odata cu plecarea lui Alex Gavan din Bucuresti, spre Islamabad. Din capital Pakistanului, Alex s-a deplasat in Skardu, cu un zbor intern, apoi cu jeepul pana la Askole, una din cele mai isolate localitati din Pakistan. Dupa aproape 100 de km de mers pe jos pe Ghetarul Baltoro, Alex a ajuns in Tabara de Baza, pe data de 24 iunie. Intre 25 iunie si 9 iulie, a facut ascensiunile de aclimatizare, fixand trei tabere intermediare (la 5500m, 6240m, 7040m). Ulterior, Alex Gavan a asteptat in Tabara de Baza pentru ca vremea sa se imbunatateasca, pentru a face ascensiunea varfului.

Alex Gavan a facut echipa cu alpinistii bulgari Boyan Petrov, Mladen Dankov si Ivan Tomov. Ascensiunea spre varf a inceput pe 21 iulie, cand cei patru au plecat din Tabara de Baza direct in Tabara 2 (6240m). Pe 22 iulie echipa a ajuns in Tabara 3 (7040m), cu exceptia lui Mladen Dankov, care s-a intors. Pe 23 iulie, Alex Gavan a atins varful la ora 15.30 ora Pakistanului, odata cu Karim Hayat (Pakistan), la aproximativ o ora dupa Boyan Petrov si Ivan Tomov.

Aceasta a fost a doua ascensiune romaneasca a varfului Broad Peak, prima fiind realizata de alpinistul Constantin Lacatusu, in 1992, care a reusit atunci sa aduca primul optmiar Romaniei.

In 2014, Alex Gavan a mai avut o expeditie, in Nepal: in aprilie a avut o noua tentativa (dupa cea din 2009) de a face prima ascensiune romaneasca fara oxigen suplimentar si fara serpasi a muntelui Everest (8850m), iar in mai a incercat sa urce pe varful Dhaulagiri (8167m). Ascensiunea de pe Everest a fost amanata ca urmare a avalansei produse pe 18 aprilie, care a dus la inchiderea partii sudice a muntelui. In cursul lunii mai, Alex Gavan a incercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul conditiilor meteo si de sanatate care au impiedicat continuarea ascensiunii in conditii pe care alpinistul sa le considere rezonabile.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Alex Gavan alpinist Everest, #Gavan alpinist serpasi oxigen , #romani