Aromanii din estul Europei se declara popor regional

Luni, 16 August 2010, ora 11:55
5490 citiri
Aromanii din estul Europei se declara popor regional

Peste 15.000 de aromani din sud-estul Europei s-au adunat, in luna august, la Moscopole, in Albania, unde au citit o proclamatie prin care se declara popor regional in Balcani.

Pe langa spectacole, petreceri si seminarii, aromanii veniti din intreaga lume au mai cerut statutul de minoritate in toate tarile unde au reprezentanti. Din Banat au participat 40 de aromani.

La intrunirea ce a debutat pe 12 august au fost prezenti aromani din Romania, Serbia, Grecia, Bulgaria, Macedonia, Franta, Albania, Germania, Canada, SUA si Australia.

Revolutia de catifea de la Moscopole nu este vazuta cu ochi buni de la Timisoara

Viorica Balteanu, profesor universitar la Catedra de Limbi Romanice a Universitatii de Vest Timisoara, spune ca este "ingrijorata si indignata de ceea ce se intampla. Se asista la consecinte devastatoare. Sunt manipulati cu viclenie mii de oamenii, pe locul unde otomanii si albanezii, condusi de un pasa turc, in 1769, au distrus tot. S-au adunat acolo spre a compromite idealurile dintotdeauna ale romanilor adevarati (aromani, dacoromani, istroromani, macedoromani)".

Pentru ceea ce s-a intamplat la Moscopole, cei mai revoltati sunt cei peste 20.000 de aromani din Romania. Ei nu se pot considera de ceea ce sunt realmente: o parte din romanime, in niciun caz o entietate nationala aparte.

La polul opus, Stelian Toza, presedintele aromanilor din Banat, a declarat pentru presa: "Ne vom proclama ca popor regional in Balcani. Piatra care va sparge acest zid va porni din Romania.

Nu ne intereseaza ce zic lingvistii si istoricii. Acestia mananca bani de la stat si canta cum zice statul. Noi asa simtim, noi avem o limba, nici romanii si nici altii nu ne inteleg daca vorbim armana.

Premierul Boc a folosit, in ultimul document care ne-a fost inaintat, termenul de minoritatea aromanilor. Simt ca se misca ceva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#intrunire aromani moscopole, #revolutie catifea moscopole, #aromani statut minoritate , #romani