Barometrul crizei: Guvernul Boc si Basescu, printre vinovati

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 08:52
3114 citiri
Barometrul crizei: Guvernul Boc si Basescu, printre vinovati
Foto: Arhiva

Aproape 90% dintre romani considera ca Romania merge intr-o directie gresita si ca de vina pentru situatia actuala ar fi clasa politica (7%), Traian Basescu (10%), conducerea (20%) sau actualul Guvern (27%), se arata intr-un sondaj realizat de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES.

"Am efectuat aceasta masuratoare pe trei momente importante - lunile decembrie 2009, martie 2010 si mai 2010.

Rezultatele arata, cum era de asteptat, ca romanii sunt tot mai afectati de criza dar si mai constienti in ceea ce priveste cauzele ei si mai lucizi in privinta generatorilor acesteia", a declarat pentru Gandul directorul IRES, Vasile Dancu, coordonatorul barometrului crizei intitulat "Perceptia riscului si mecanisme de adaptare si supravietuire".

Conform rezultatelor obtinute, procentul celor care considera buna directia in care merge Romania a scazut constant de la 28% in decembrie 2009, la 20% in martie 2010, pentru ca in luna mai a acestui an sa se prabuseasca dramatic, la doar 9%.

In acelasi timp, procentul celor care considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita a crescut de la 57% (decembrie 2009), la 87% (mai 2010).

Conform barometrului, romanii sunt afectati in proportie de 81% de actuala criza economica iar vinovatii sunt identificati atat in plan intern cat si la nivel mondial.

Astfel, la nivel international sunt gasiti printre vinovati marile puteri (4%), bancile si bancherii (5%), americanii (9%) si conducerea (16%).

Pentru criza din Romania, primii vinovati in perceptia romanilor sunt: clasa politica (7%), Traian Basescu (10%), conducerea (20%) si actualul Guvern (27%).

Un viitor pus sub semnul intrebarii

In ceea ce priveste viitorul, prognozele romanilor sunt la fel de pesimiste, 54% dintre ei considerand ca economia Romaniei va merge mai rau in urmatorii patru ani.

Romanii identifica venitul si intretinerea locuintei drept problemele lor principale, intr-un cumul ce depaseste 60%.

Doar 32% dintre respondenti spun ca au probleme legate de locul de munca, insa acest procent este in crestere fata de lunile decembrie 2009 si martie 2010.

In ceea ce priveste temerile pentru viitor, primul loc este impartit intre preturi si grija pentru viitorul copiilor (81%). De asemenea, frica de boala si de criminalitate se mentine la un nivel relativ constant, in timp ce cresc in ultimele sase luni temerile legate de un razboi in zona, de un atac terorist sau de tulburari sociale, ajungand in luna mai la 47%, 46% si respectiv 74%.

Alte temeri ale romanilor sunt scaderea veniturilor (88%), inflatia (82%), boala (76%) si dobanda la banca (49%).

Proportia respondentilor care declara ca le-a trecut prin cap sa plece din tara a crescut in luna mai cu 4 procente (de la 50% la 54%). Cei care sunt tentati sa faca acest pas, asa cum era de asteptat, sunt tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. 71,3% dintre acestia s-au gandit sa emigreze.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sondaj IRES, #vonovati criza, #barometrul crizei , #romani
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
nici vorba - vinovati sunt cine vreti voi , dar nu Basescu , cu Boc - sa zicem ca-l scoatem tap ispasitor pe ...... Ceausescu - ha ha ha , a , nu , vai Basescu - nu si nu - ha ha