BBC: De ce meleagurile lui Dracula provoaca anxietate britanicilor?

Joi, 16 Mai 2013, ora 22:29
3526 citiri
BBC: De ce meleagurile lui Dracula provoaca anxietate britanicilor?
Foto: iloveromaniatravelagency.blogspot.com

Britanicii se tem de imigrantii romani si bulgari, o posibila imigrare a acestora in Regatul Unit provocand anxietate in randul locuitorilor Marii Britanii.

Romanii si bulgarii sunt urmatorile sperietori pentru britanici, dupa ce in anii anteriori polonezii, cehii si letonii au provocat anxietate acestora. Mii de locuitori din Romania si Bulgaria ar putea ajunge in Regatul Unit, dupa ce vor avea acces la piata muncii, in 2013.

Chris Bowbly scrie despre atitudinile trecute si cele prezente ale britanicilor fata de imigratia romanilor si bulgarilor, intr-un material pentru Historyextra.com, site-ul oficial al BBC History Magazine. Se aminteste un titlu din presa, referitor la romani: "Sefii mafiei de-abia asteapta sa umple Marea Britanie cu cersetori".

Este un lucru rar pentru tarile din Euroa de Est sa fie subiectul unei atat de mari atentii din partea Marii Britanii. Contextul pentru aceasta dezbatere - aderarea acestor tari la Uniunea Europeana - ar trebui poate sa marcheze ultima lor iesire din spatele unei bariere de ignoranta si ostilitate reciproca, insa ultima dezbatere a dezvaluit ca inca exista perceptii adanc inradacinate.

Potrivit profesorului Alex Drace-Francis, care preda istorie culturala europeana la Universitatea din Amsterdam si care este specialist in Romania, oamenii din aceasta parte de Europa s-au confruntat mult timp cu un prejudiciu "uneori vecin cu rasismul, chiar daca nu este centrat pe culoare".

Un scriitor britanic care a vizitat Romania, Bulgaria si celelalte state din zona, inainte de Primul Razboi Mondial, si-a intitulat cartea "Prin Europa salbatica".

De ce romanii ar fi mai civilizati decat vecinii lor

Legaturile latine ale Romaniei au convins observatorii unor state occidentale sa o vada drept un loc "mai civilizat" decat teritoriile vecine balcanice si slave. Insa perceptiile despre Romania s-au fixat pe cateva simboluri exceptionale.

Chiar si inainte ca Bram Stoker sa-si seteze romanul "Dracula" in Transilvania, povestile unor stranii obiceiuri si superstitii au impresionat britanicii. Minoritatea rroma - uneori confundata cu romanii - reprezinta un alt element "exotic", dar in cele din urma neinteles. Drace-Francis sugereaza ca britanicii par "aproape mandri sa vorbeasca despre Romania ca despre un loc ciudat".

Romania, tara a contrastelor, inainte de 1989 si in prezent: Intre comic si sinistru

Exista insa si exceptii, precum cel al scriitoarei Olivia Manning, "Trilogia Balcanica", din anii '60, care a oferit o imagine a Romaniei din vreme de razboi, care a fost apreciata chiar de catre romani. A urmat insa Razboiul Rece, care a intarit notiunile de ciudatenie amenintatoare a Romaniei.

Presedintele roman Nicolae Ceausescu a fost curtat o perioada de Occident, atunci cand a infruntat conducerea sovietica si a vizitat Marea Britanie, in anul 1978, insa a urmat Revolutia sangeroasa din 1989, spre deosebire de manifestatiile pasnice care au acompaniat caderea Zidului Berlinului, ori de Revolutia de Catifea din Cehoslovacia.

Asadar, romanii nu au fost niciodata bine primiti in noua familie europeana, asa de usor precum alte popoare din spatele Cortinei de Fier. Scriitorii britanici inca invoca imagini ale ciudateniei Romaniei - uneori vazute drept comice, alteori sinistre.

Altii remarca satele transilvane, intr-o tara inca vazuta ca fiind mult in spatele nivelurilor europene de dezvoltare. Acuzatiile recente legate de scandalul carnii de cal in care au fost implicate abatoarele din Romania au fost adaugate recent imaginii controversate a Romaniei.

In ce ii priveste pe romani, in ciuda restrictiilor din perioada Razboiului Rece, ei erau incurajati sa se vada legati atat de vest cat si de est. Intelectualii romani au simtit in mod traditional o puternica afinitate fata de cultura franceza, mai putin pentru cea britanica. Intre timp, migratiile romanilor au vizat Italia si Spania, in parte si datorita perceptiei unei mosteniri latine comune.

Cunostintele tot mai mari alte tinerilor romani de limba engleza ar putea face insa din Marea Britanie o destinatie atractiva.

In alta ordine de idei, Drace-Francis a subliniat ca istoria si pozitia Romaniei i-au conferit "multiple solidaritati", fiind o tara est-europeana obisnuita, cu mostenire religioasa si cu simpatii pentru Serbia sau Grecia.

Asadar, se arata in incheierea articolului BBC, posibila miscarea a romanilor in Europa va fi creionata de un complex de factori vechi si noi. Media din Marea Britanie se leaga deseori insa de un grad surprinzator de anxietati si stereotipuri vechi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#meleaguri Dracula anxietate britanici, #romani anxietate britanici, #imigranti romani Marea Britanie, #britanici frica romani, #britanici atitudine romani , #romani