BBC: Orfanii lui Ceausescu, acum adulti cu dizabilitati in acelasi peisaj dezolant (Video)

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 11:18
4860 citiri
BBC: Orfanii lui Ceausescu, acum adulti cu dizabilitati in acelasi peisaj dezolant (Video)
Foto: BBC

Intreaga lume a ramas ingrozita de conditiile in care erau tinuti copiii abandonati in orfelinatele Romaniei, in 1989, dupa ce Nicolae Ceasusescu a fost inlaturat de la putere.

Dupa mai bine de 20 de ani, acesti copii au devenit adulti, iar pentru unii dintre ei viata a ajuns sa fie mai frumoasa. Insa nu pentru toti, se arata intr-un reportaj realizat de BBC in tara noastra, jurnalistii englezi mergand si la Siret, unul dintre cele mai cumplite foste orfelinate romanesti. "Sa ajungi la Siret este ca si cum ai merge la capatul lumii", au constatat acestia, sustinand ca trenurile oropsite din Bucuresti ajung doar pana la Suceava.

BBC: Orfanii si batranii Romaniei, la 20 de ani de la Revolutie

Imediat dupa Revolutie, cei de la BBC au mai facut reportaje despre soarta orfanilor din Romnia, spunand ca si atunci au ajuns foarte greu la Siret, oras din nord-estul Romaniei la granita cu Rusia, luand un taxi care a fost extrem de greu de gasit.

Lucrurile s-au mai schimbat dupa 1990, cand cutremuratorul secret al Romaniei a fost aflat la nivel international, si anume un cumplit gulag al copiilor abandonati si cu dizabilitati, la o distanta foarte mare de capitala.

Apoi, ONG-uri internationale au incercat sa faca ceva pentru nefericitii Romaniei, iar orfelinatul de la Siret a fost, in final, lasat in paragina, copiii fiind mutati in alte locuri. Sunt adulti acum. Foarte putini dintre ei au fost adoptati, pentru ca, aparent, oamenii nu prea tolereaza imperfectiunea, spun cu tristete jurnalistii BBC.

Copiii parasiti ai Romaniei, inca in umbra regimului comunist

Asadar, ei au fost mutati intr-o alta cladire, in Spitalul de Psihiatrie Siret, care aminteste mult de vechiul lagar de la Siret. Sute de adulti stau inghesuiti in casa de de piatra, mai mica decat cea de la marginea tarii si nu pot trai pe cont propriu, avand dizabilitati severe.

Au o singura curte interioara, cu o priveliste rece, de beton, pe care o pot "admira" numai din spatele plaselor de sarma cu care sunt acoperite culoarele pe care le este permis sa se plimbe. Foarte putini dintre ei, cei mai norocosi, au primit un adapost nou, si acela construit din donatii internationale.

Acesti adulti cu deficiente au ajuns, dupa mai mult de 20 de ani de la Revolutie, intr-un loc poate si mai trist. Se dau cu capul de peretii scorojiti si se misca inainte si inapoi, fara rost, cu privirea goala.

"Cand am ajuns acolo, au inceput sa alerge inspre noi, euforici, abia asteptand sa primeasca putina atentie, imbratisandu-ma pe mine se pe ceilalti vizitatori. Isi doreau cu disperare o bucatica de dragoste", a marturisit emotionat jurnalistul strain.

Atunci si-au amintit de zilele in care vizitatorii straini veneau sa se joace cu ei cand erau mici, curmandu-le putin din suferinta.

The Independent: Orfelinatele Romaniei pun trecutul deoparte

Singura lor speranta este Tiberiu Rotaru, directorul Spitalului de Psihiatrie Siret, care face mari eforturi pentru a le face viata mai buna acestor oameni si care le-a promis chiar o cladire noua. In tinerete, el a fost translator pentru voluntarii din strainatate, iar acum este ca un tata pentru adultii defavorizati.

Cladirea cea noua in care se vor muta este gata de peste un an, cheltuindu-se multi bani pentru acest proiect, insa ministerul nu a mai reusit sa gaseasca bani pentru centrala termica. Autoritatile au promis ca aceasta problema va fi rezolvata cat mai curand, pentru ca nefericitii Romaniei sa poata incepe o viata noua.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#orfani Romania, #orfani Ceausescu, #orfani comunism, #orfani adulti dizabilitati, #orfelunat Siret, #Spital Psihiatrie Siret , #romani