Ziare.com

Bicicleta in Romania: Nu e folosita, nu e incurajata, nu e sigura

de Florin Necula
Joi, 06 Iunie 2013, ora 22:48

   

Bicicleta in Romania: Nu e folosita, nu e incurajata, nu e sigura
Romania se afla pe penultimul loc dintre tarile Uniunii Europene, alaturi de Bulgaria, in primul barometru realizat de Federatia Europeana a Ciclistilor (ECF).

Studiul ia in considerare cinci factori. Acestia sunt ponderea modala (cati oameni dintr-o tara folosesc bicicleta ca principal mijloc de transport), siguranta, dimensiunea pietei (cate biciclete sunt vandute in fiecare an), turismul pe doua roti (cate calatorii fac turistii pe bicicleta) si sustinerea de care se bucura acest mod de transport, potrivit barometrului Federatiei Europene a Ciclistilor.

Folosindu-se acesti cinci indici, fiecare tara a primit puncte astfel: locul 1 - 27 de puncte, locul 2 - 26 de puncte, pana la ultimul loc, 27, care a primit un punct.

Apoi, punctele cumulate de la cei cinci factori dau o valoare pe baza careia este realizat barometrul.

Asfel, Danemarca si Olanda sunt pe primul loc, la egalitate cu 125 de puncte, urmate de Suedia si Finlanda, cu 119, respectiv 114 puncte. Spre comparatie, Romania a adunat doar 30 de puncte, fiind la egalitate cu Bulgaria, pe locul 25, ultima fiind Malta, cu 15 puncte.

Ungaria se situeaza foarte bine in raport cu alte tari, pe locul 8, cu 91 de puncte, iar Slovacia este pe 9, cu 88 de puncte. Dintre tarile occidentale, cel mai prost stau Spania si Portugalia, care ocupa locurile imediat deasupra Romaniei si Bulgariei.

Romania a primit 14 puncte (a 14-a tara) in ce priveste ponderea locuitorilor care folosesc bicicleta, 7 puncte in ce priveste siguranta, 5 pentru dimensiunea pietei, doar 3 pentru turismul pe doua roti si un singur punct (ultima tara) in ce priveste sustinerea de care se bucura acest mod de transport.

Olanda este tara cu cea mai mare pondere a populatiei care foloseste bicicletele, Suedia ofera cea mai sporita siguranta ciclistilor, iar Slovenia are cea mai mare piata a acestor mijloace de transport. Finlanda este cea mai prietenoasa tara in ce priveste turistii pe doua roti, in timp ce in Danemarca bicicletele se bucura de cea mai mare sustinere.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1531 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

intre noi fie vorba,

daca bicicleta ar fi fost cel mai perfomant mijloc de transport, nu s-ar mai fi inventat automobilul!sincer, macar daca ar fi facut una cu un scaun confortabil si ceva acoperis, ar fi mers!din cate am inteles, cei mai multi biciclsiti sunt in China, ma mir ca nu ii nominalizeaza!

 

mi-am adus aminte de poezia ....

" fata popii, Margareta
s e plimba cu bicicleta.
La un loc , la cotitura
s-a 'ntilnit cu domnul P !

si prosti si fuduli...

deci danezii, olandezii, suedezii.. sunt un fel de chinezi, nu? doar noi romanii ce o ducem bine prin Europa.. ne plimbam toata ziua cu masina.. la o viteza media sublima de 15km/h.. cam cu cat merge si cel mai amarat pensionar la pescuit dimineata pe bicicleta..

Bucureștiul

n-a fost proiectat pentru atatea mașini iar pentru biciclete nici atata.

Nu poți impinge milioane de oameni cu clădirile in care stau de foarte multe zeci de ani in Dambovița doar pentru că "drepturile" parașutează zilnic in București sute de oameni care VOR.

Nu poți face din București o capitală europeană decat din foarte puține puncte de vedere.

Pentru bicicliști și motocicliști nu văd decat o soluție in București - alocarea de străzi paralele, destinate lor și pasaje, piste sau semafoare la intersecții.

 

solutii s-ar gasi..

o banda dedicata pentru transportul in comun ar rezolva multe pb. bicicletele sunt foarte bune pentru ca ocupa mult mai putin spatiu in traficul urban, dar sunt o solutie inconsecventa pentru un oras ca Bucurestiul, unde vara se ajunge uneori la 40 de grade si iarna la -20..

Alte statistici scoase din burta

Statistici facute pe principiul, "astia ne plac, ii punem in frunte, aia nu ne plac, ii punem la coada".

Prin Muntenia si Moldova bicicletele sunt destul de rare, dar ardelenii folosesc intens bicicleta, e greu de gasit casa fara macar o bicicleta. Ardelenii au mai multe biciclete decat toti asa zisii "campioni" vest-europeni. Si le si folosesc intensiv. La serviciu, la cumparaturi, la plimbare, etc.

Olandezul lasa masina in garaj duminica dupa masa pentru 30 de minute de pedalat (ca mai mult nu rezista). Vai ce impresionat sunt :))

 

fitze

Daca s-ar produce biciclete audi,mercedes,mw ar merge si romanii pe vehicolul cu doua roti... sau daca s-ar da o lege in "guvernul" Dorobanti sa se proclame mersul pe bicicleta ..FITZA...cu siguranta am urca mult in clasamentul din articol.

 

In Bucuresti solutie nu exista

Noi suntem o societate intarziata. Ce facem noi acum -goana dupa case, masini, bunuri - a fost in Occident prin anii 50-70, in perioada in care noi eram sub papuc. Am avut acces la acestea incepand cu anii '90, iar perioada trecuta dupa '90 e prea scurta ca sa renuntam la ele. Trebuie sa ne "saturam" intai de masini ca sa trecem la biciclete - asa au facut si cei din Danarmeanca si celelalte tari. Chiar si aici, la comentarii, sunt unii care nici nu ar concepe sa renunte la masina, "sa se faca de ras" pe bicicleta. Mai avem vreo 50 de ani. Si apropo de comentariul de mai sus, bicicleta nu e performanta ca sa o compari cu masina - are alte calitati, sa le descopere singuri.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor