Ziare.com

Bolile cardiovasculare ii omoara pe romani mai mult decat cancerul

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 23:41

   

Bolile cardiovasculare ii omoara pe romani mai mult decat cancerul
Bolile cardiovasculare reprezinta in continuare principala cauza de deces atat in Romania, cat si in Europa, potrivit ultimului raport al Societatii Europene de Cardiologie.

Raportul facut public in anul 2012 releva ca anual 60% dintre decesele inregistrate in Romania au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii, precizeaza Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

"Nu intamplator Ziua Mondiala a Sanatatii de anul acesta este dedicata controlului tensiunii arteriale, unul din factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Dintre bolile cronice, cele cardiovasculare sunt cele mai usor de prevenit si paradoxal cele care cauzeaza cele mai multe decese la nivel national, european si global.

Statisticile plaseaza Romania pe locul 3 la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgaria si Ucraina. La polul opus se situeaza Danemarca, Franta si Israel unde mai putin de 30% dintre decese au cauze cardiovasculare", a declarat Dan Zaharescu, director executiv adjunct al ARPIM.

Romania, codasa la banii alocati pentru ingrijirea bolnavilor

Cu toate acestea, Romania aloca cei mai putini bani pentru ingrijirea bolnavilor, aproximativ 48 euro/persoana/an. Astfel tara noastra pierde anual 2,5 miliarde euro rezultati din scaderea productivitatii in cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza starii de sanatate precare sau a membrilor familiei care sunt nevoiti sa ramana acasa sa ii ingrijeasca.

"Poate ca aceste statistici se vor schimba si sanatatea pacientilor cardiovasculari va putea fi semnificativ imbunatatita odata cu actualizarea listei de medicamente compensate planificata pentru luna iulie a acestui an. Inca din anul 2008, cand s-a realizat ultima actualizare a listei, au fost lansate in Europa mai multe tratamente inovatoare, mai eficiente si mai bine tolerate care inca nu sunt disponibile pacientilor romani. Si investitiile in descoperirea de noi terapii pentru bolile cardiovasculare continua.

Conform ultimului raport PhRMA, la nivel global, peste 450 de medicamente sunt in diferite stadii de cercetare si dezvoltare pentru bolile cardiovasculare. In momentul in care acestea vor primi autorizare de punere de piata si vor fi disponibile si in Europa, speram ca autoritatile romane sa le faca accesibile pacientilor romani in cel mai scurt timp", a adaugat Dan Zaharescu.

Care este cea mai des intalnita boala cardiovasculara

Din categoria bolilor cardiovasculare, cea mai des intalnita este ateroscleroza, aceasta fiind si una dintre cele mai frecvente cauze ce determina obstructia fluxului de sange in arterele importante la nivelul cordului, creierului si membrelor inferioare.

Ateroscleroza este de asemenea una dintre cauzele ce determina boala ischemica coronara, boala arteriala periferica sau accidente vasculare cerebrale.

Boala ischemica coronara se manifesta prin durere la nivelul pieptului, iar in cazul unei forme mai grave poate determina un infarct, in timp ce boala arteriala periferica se manifesta prin durere la mers si se poate complica in evolutie cu ulceratie, necroza sau cangrena.

Datorita progreselor medicinei, atat in ceea ce priveste terapia medicamentoasa cat si aparatura medicala, aceste afectiuni pot fi tinute astazi sub control.

"Este important de subliniat ca in cazul bolilor cardiovasculare preventia este esentiala. Astfel putem vorbi despre doua tipuri de preventie. In primul rand, controlul medical regulat, stilul de viata echilibrat si miscarea pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare.

Apoi, in cazul pacientilor cu tensiune arteriala ridicata sau cu un nivel crescut al colesterolului sau cu diabet, preventia consta in monitorizarea continua a acestor factori de risc si administrarea cu rigurozitate a tratamentului prescris de medic", a aratat Dan Zaharescu.

Bolile cardiovasculare cauzeaza 4 milioane de decese la nivel european si 17 milioane la nivel global. Mai mult, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se estimeaza ca pana in anul 2030 se vor inregistra anual peste 20 milioane de decese, bolile cardiovasculare ramanand in continuare cauza numarul 1 de mortalitate.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2916 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor