Bucurestenii au viata lunga - vezi cine traieste cel mai putin in Romania

Luni, 28 Februarie 2011, ora 08:02
5871 citiri
Bucurestenii au viata lunga - vezi cine traieste cel mai putin in Romania

Desi sunt cei mai stresati, cei mai mari consumatori de fast food si cei mai expusi poluarii, bucurestenii au si cea mai mare speranta de viata din Romania.

Explicatia este ca locuitorii Capitalei au la dispozitie si cele mai bune servicii sanitare, iar veniturile sunt cu mult peste media nationala, asa ca au acces la un tratament medical de calitate.

De altfel, un PIB ridicat presupune venituri mai mari, un stil de viata mai sanatos, bani mai multi pentru sanatate si vacante.

Alaturi de bucuresteni, si cei din judetul Valcea au o medie de viata de 76,1 ani (date din 2010), peste media nationala.

Zona este una subcarpatica, cu o multime de statiuni balneoclimaterice si ape minerale renumite pentru rolul lor terapeutic si preventiv.

Potrivit datelor statistice obtinute de Adevarul de la INS, barbatii din Valcea sunt cei mai longevivi din tara, cu o speranta de viata de 71,2 ani, iar cei din Satu Mare au o durata de viata cu opt ani mai scurta decat media pe tara, fiind in extrema cealalta. De altfel, in vestul tarii se traieste cel mai putin.

Pe harta Romaniei exista doua regiuni aproape compacte unde durata de viata depaseste media nationala: zona centrala (judetele Sibiu, Brasov, Alba, Covasna, Harghita si Mures) si Moldova.

Cea mai mare durata medie de viata din Nord-Est se inregistreaza in Suceava: 73,7 ani.

Cel mai putin traiesc locuitorii din vestul si nord-vestul tarii, unde media este de 72,4 ani. Aici apare mai intai o problema general valabila pentru regiune - comportamentul alimentar total nesanatos. Localnicii cred ca mananca bine, in realitate, mancarurile lor traditionale sunt chiar mai periculoase decat cele de la fast food: grasimi de porc, cu o componenta lipidica mare (carnati, sunca, untura), prajeli, afumaturi, condimente in exces (piper si boia iute). Asta duce la hipertensiune arteriala, cardiopatii ischemice, infarct. Pe scurt, boli cardiovasculare, adica principala cauza a deceselor evitabile din Romania.

La nivel mondial, cei mai longevivi pamanteni sunt japonezii, care au gene bune, servicii medicale excelente si obiceiuri alimentare sanatoase.

In schimb, romanii se situeaza spre finalul clasamentului mondial, inaintea asiaticilor si africanilor decimati de saracie, boli si razboaie.

Iata un tabel cu speranta de viata la nastere, in lume:

Italia 81,6

Franta 81,4

Suedia 81,3

Polonia 75,6

Ungaria 74,2

Romania 73,4

Uniunea Europeana 79,2

SUA 79,2

Japonia 82,7

China 73,0

Rusia 66,5

India 63,5

Africa de Sud 51,6

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#speranta de viata Romania, #speranta viata Bucuresti, #durata medie viata Romania , #romani