Cand vom avea un comert civilizat? - De la cititori

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 23:29
1724 citiri
Cand vom avea un comert civilizat? - De la cititori
Foto: Arhiva

Multi romani au adoptat obiceiul de a merge la supermarket lunar sau chiar mai des, saptamanal, de unde-si procura cele necesare pentru o perioada mai lunga de timp si unde nu intra in contact direct cu vanzatorii, dar sunt si cumparaturi zilnice, ca de exemplu, apa si painea, pe care, de regula, le iei de la magazinele de cartier, de obicei, bine aprovizionate si deschise pana noaptea tarziu, unele chiar non-stop.

Numai ca aici, in aceste magazine mici, ti se ofera surprize dintre cele mai neplacute. Intri si vanzatoarea vorbeste la telefon. Doar ce-ti ghiceste intentia de a deschide gura, si-ti face semn sa taci pentru ca tocmai atunci i se transmite ceva deosebit de important, pentru ea, nu pentru tine, client grabit si nerabdator, obligat sa auzi niste discutii care nu te intereseaza.

Alta data, cand esti bine servit, dar chiar si cand nu este asa, dupa ce primesti marfa, spui un simplu "multumesc", pentru ca asa e bine, frumos si civilizat si asa ai fost educat. Te trezesti insa, ca ti se arunca in fata ca nu trebuie sa multumesti ca doar ai platit, nu ti s-a marfa de pomana. Umilit si dezorientat, iesi din magazin in hohotele de ras ale vanzatoarei si colegelor ei, si nu-ti mai vine sa intri acolo niciodata.

Deoarece stii ca vanzatorii sunt obligati sa dea bonuri fiscale, iti permiti sa i-l ceri, mai ales atunci cand ai niste dubii in legatura cu marfa sau pretul acesteia. Brusc, ti se smulge marfa din mana, ti se arunca banii in fata si esti dat afara din magazin, cu interdictia de a mai intra vreodata. Cine pateste asa, trebuie sa-si multumeasca in gand ca s-a ales numai cu atat. Altii, pentru ca au indraznit sa ceara bon fiscal, au primit bataie.

Si tot pentru ca suntem foarte aproape de sarbatorile de iarna, trebuie amintit ca, in aceasta perioada, de ani multi, dispar subit, din toate magazinele, banii marunti si drept rest primesti bomboane mucegaite, ramase de anul trecut, chibrituri, servetele igienice. Aceasta perioada din an este cea mai propice de a goli magazia de marfurile care ocupa loc de luni de zile si nu se mai vand.

Aspectele negative din comertul nostru, romanesc, sunt mult mai multe si altele extrem de grave si toate se leaga, mai ales, de lipsa de educatie, de necivilizatia vanzatorilor. Si, daca exista asa vanzatori e din cauza angajatorilor, indiferenti, neimplicati, interesati doar sa le iasa investitia si ceva pe deasupra si nu de comportamentul vanzatorilor, de atragerea si mentinerea clientilor.

Un vanzator ar trebui sa priceapa ca omul care intra intr-un magazin, o face ca sa lase acolo niste bani si nu vanzatorul este acela care-i face un favor servindu-l, ci cumparatorul este cel care onoreaza magazinul cu prezenta lui. Dar, pana cand se va intelege acest lucru si la noi, vor tot fi clienti bruscati verbal si fizic, umiliti, inselati si ironizati, lucru pe care niciun vanzator nu l-ar face daca ar fi platit de angajator in functie de vanzari sau daca ar fi afacerea lui.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#magazine de cartier, #comert necivilizat , #romani