Capitulam?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 August 2010, ora 23:53
11162 citiri
Capitulam?
Foto-montaj: Ziare.com

Tara nu e bantuita doar de criza economica si spaima zilei de maine. Dupa 20 de ani de democratie originala prost inteleasa si, pana la urma, esuata, se intampla ceva infinit mai grav. Tara e bantuita de deznadejde, in pragul capitularii in fata raului, a imoralitatii, a ticalosiei, pe cale sa-si desavarseasca victoria nu numai asupra bugetului si resurselor Romaniei, ci si asupra mentalitatii romanilor.

Este spaima ce m-a cuprins ascultand vorbele pline de sila si revolta ale unui bun prieten. Un medic primar, unul dintre cei mai valorosi ai generatiei lui, un om onest si cumsecade, care nu si-a facut niciodata meseria ca pe un negot, care a respectat deontologia profesiei ca pe litera Evangheliei si nu a putut asigura niciodata, pentru sine si familia sa, mai mult decat un trai decent. Decenta pe care un coborator dintr-un Q7 ar socoti-o, cu siguranta, saracie.

Privind in jur la lumea in care traieste, la pacientii sai, la televizor, la puternicii zilei prietenul meu a ajuns sa se indoiasca profund de valoarea principiilor dupa care s-a ghidat o viata intreaga. "Cei care au avut bani inainte de 1989 au si acum, cei care s-au descurcat inainte se descurca si acum. Da, fura, iau spaga, insala, nu au urma de scrupule, dar au, in schimb, un tupeu nemasurat si nu patesc niciodata nimic. Stii ceva? Am ajuns sa ii admir pentru ca ei pot ceea ce eu nu pot si de aceea au ceea ce eu nu voi avea niciodata desi muncesc de dimineata pana seara. Se pare ca, de fapt, asta e reteta succesului si, pana la urma, eu nu sunt decat un fraier neputincios".

Este concluzia la care a ajuns un om foarte cinstit si, teoretic, realizat, ajuns la apogeul carierei sale, intr-o profesie de top, in tara numita Romania. De ce sa ne miram atunci ca tineri de 17-18 ani nu mai dau doi bani pe carte, nu ii mai intereseaza o cariera si privesc cu jind catre modele dubioase, capatuite in conditii discutabile. ,,Mie imi place Adrian Nastase, pentru ca e bogat si si-a aranjat pe viata familia. Stiu ca se zice ca a furat si cred ca e adevarat. Dar important e ca o duce bine si copiii lui n-au nicio grija", mi-a spus un adolescent dintr-o familie de intelectuali romani.

Si ce sa le replici, atat medicului dezamagit, cat si tanarului deformat? Sa le vorbesti despre principii, despre moralitate, despre Justitie? Sa le spui ca pana la urma nenorocita de degringolada tot se va sfarsi, ca niciodata nu se va introna dreptatea absoluta, dar nici ca acum, la polul opus, nu poate continua la infinit? Sa spui ca defectul nu poate deveni calitate si, deci, admirat, decat intr-o societate defecta.

Unul o sa-si spuna ca aude aceste lucruri de 20 de ani, ca in numele lor a tot fost la vot, si nu a experimentat decat dezamagiri din ce in ce mai mari. Ca in 20 de ani niciun mafiot dintre cei pe care acum ii admira amar nu a ajuns dupa gratii si nu a pierdut un leu din avere, ba dimpotriva, a prosperat tot mai mult, si singura care a functionat, uneori, a fost Justitia divina, cu cate o boala incurabila sau vreo nenorocire in familia ticalosului. O sa spuna ca nu mai crede in nimic, ca se simte strivit si tot mai umilit zilnic si ca intentioneaza sa plece din tara. Dar nu spre Occident, ci cat mai departe, intr-o tara araba bogata si relaxata unde sa fie rasplatit cu adevarat pentru ce stie sa faca.

Pustiul o sa ma asculte politicos, in cel mai bun caz, si o sa-mi spuna ca, probabil am dreptate, dar cea mai importanta e bunastarea si cat timp nimeni nu pateste niciodata nimic ar vrea si el din suflet o matusa Tamara.

Asadar, ce facem in fata imoralitatii, a ticalosiei, a faradelegii, a raului in general, tot mai extinse, tot mai coplesitoare? Capitulam sau luptam in continuare, inclusiv daca nu in primul rand cu sentimentul tot mai acut al zadarniciei?

Mai avem puterea sa investim incredere si speranta sau motorul nostru moral a ramas fara combustibil si s-a oprit? Ma tem ca de aceste raspunsuri depinde viitorul Romaniei mai mult decat de evolutia economica viitoare, iar raspunsul cel mai probabil nu este, din nefericire, unul prea optimist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#romani politica viata, #Romania politicieni , #romani