Carbunarii de pe Jiet - Reportaj Ziare.com

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 22:39
1061 citiri
Carbunarii de pe Jiet - Reportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Se trezesc dis-de-dimineata si cauta printre bolovanii depozitati pe albia Jietului.

Este vorba despre oamenii care locuiesc in Lonea si care au ajuns sa caute printre resturile ramase de pe banda transportoare bucati de carbuni.

Sunt pensionari ori oameni ramasi fara locuri de munca. Ei spun ca reusesc, cu carbunii stransi intr-o zi, sa faca foc doua zile.

Asta in zilele bune, cand e mai putina lume pe halda creata acolo in ultima vreme de cei care duc deseurile de la mina.

"Locuiesc in Lonea si vin cu bicicleta pana aici. Mai fac si miscare, iar carbunii imi ajung doua zile sa fac focul", spune un localnic.

"Carbunele este ce ramane de pe banda, cand aceasta se colmateaza. Aduc de la mina surplusul si il depoziteaza aici. Noi il sortam si facem focul cu el. Uneori gasim chiar bucati mari", spune un alt localnic.

Zilnic, pe albia paraului sunt vazuti oameni care ajung sa caute printre resturile aduse acolo.

Sunt oameni saraci si ei povestesc cum aici ajunge sterilul care provine de pe banda transportoare, "atunci cand se colmateaza".

Situatia treneaza de cateva luni si nimeni nu si-a pus problema poluarii.

Cel mai probabil, resturile ajung pe albia apei dupa ce sunt aduse direct de la mina Lonea.

Asta in timp ce in amonte s-au executat, pe tot parcursul anului trecut, lucrari de consolidare a albiei.

Comisarii Garzii de Mediu spun ca este absolut ilegala activitatea prin care acolo sunt depuse deseurile, iar in perioada urmatoare promit controale in zona.

"Cu siguranta ca albia Jietului nu este locul in care ar trebui sa fie depozitat acest steril. Este posibil sa provina de la mina Lonea, dar din cate stim noi fluxul tehnologic prevede depozitarea lui pe alta halda. Vom face o verificare sa vedem de unde provine acest steril", declara comisarul sef al Garzii de Mediu Hunedoara Cristian Moldovan.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#steril halda saraci, #deseuri mina, #reportaj Valea Jiului , #romani