Ce aduce 2012: Clasa pregatitoare, spitale privatizate, prestatii sociale schimbate

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 13:23
5054 citiri
Ce aduce 2012: Clasa pregatitoare, spitale privatizate, prestatii sociale schimbate
Foto: Arhiva

Anul 2012 va aduce schimbari majore pe plan social, printre cele mai importante numarandu-se introducerea evaluarilor la clasele a II-a si a IV-a, privatizarea spitalelor, sau schimbarile privind calculul prestatiilor sociale.

De exemplu, in educatie, se va introduce clasa pregatitoare obligatorie incepand din anul scolar 2012-2013, iar liceele cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat din 2011 vor elabora pentru clasa a IX-a un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa, informeaza Mediafax.

In plus, tot in educatie, va incepe sa se aplice masura privind introducerea costului standard per elev si a principiului "finantarea urmeaza elevul" si va incepe evaluarea de la finalul clasei a II-a precum si evaluarea, prin esantionare, a elevilor clasei a IV-a.

In invatamantul superior in 2012 vor fi terminate alegerile pentru noile structuri de conducere ale universitatilor si va fi analizata oportunitatea reintroducerii concursului de admitere la facultate .

In sanatate: privatizare pe paine

In domeniul sanatatii, in 2011 miza este privatizarea, cea a serviciilor de ambulanta, a spitalelor si a caselor de asigurari de sanatate.

Casele de asigurari de sanatate publice vor disparea, iar locul lor va fi luat de casele private care se interpun intre CNAS si funizorii de servicii medicale. La fel si spitalele care se pot transforma in fundatii sau societati comerciale, unde angajatii vor putea primi mai multi bani decat este prevazut acum in grila de salarii.

De asemenea, pacientii vor scoate din buzunar anumite sume sub forma de coplata, iar din banii alocati obligatoriu pentru asigurarile de sanatate vor primi un pachet minim de servicii medicale.

Listele de medicamente vor fi si ele regandite, la fel ca si programele nationale de sanatate.

Reorganizari la Ministerul Muncii

Anul 2012 aduce, la nivelul Ministerului Muncii, schimbari privind modalitatea de calcul a prestatiilor sociale si noi institutii, printre care Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si Observatorul Social, dar si o Comisie Nationala de Economie Sociala si facilitati fiscale pentru intreprinderile sociale care reinvestesc integral profitul.

Tot de anul viitor urmeaza sa intre in vigoare o parte dintre legile subsecvente Codului de asistenta sociala. Astfel, din 2012 autoritatile locale vor fi obligate prin lege sa aloce bani sistemului de protectie a copilului, pentru acoperirea cheltuielilor de organizare si functionare a serviciilor, in prezent fiind judete care nu contribuie cu nicio suma.

La propunerea MMFPS, Guvernul a decis eliminarea, din 2012, a obligativitatii indexarii semestriale a valorii nominale a unui tichet de masa, cadou sau de cresa.

O alta modificare propusa de catre MMFPS si care va fi aplicata incepand din 2012 se refera la raportarea prestatiilor sociale la Indicatorul Social de Referinta (ISR). Pentru anul 2012, ISR a fost stabilit la o valoare de 500 de lei.

MMFPS a mai aratat ca ISR este o practica europeana si este prima oara cand prestatiile sociale sunt raportate la un astfel de indicator, iar pe masura ce legile subsecvente ale noului Cod al Asistentei Sociale intra in vigoare, cele 54 de prestatii din prezent vor fi reduse la noua tipuri de alocatii, indemnizatii si facilitati.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#privatizare spitale, #clasa pregatitoare, #calcul ajutor social , #romani