Ce ar trebui modificat in Legea adoptiei din Romania - avocati

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 20:27
2660 citiri
Ce ar trebui modificat in Legea adoptiei din Romania - avocati

In sistemul de protectie din Romania sunt, in acest moment, circa 60.000 de copii, insa putin peste o mie se gasesc pe listele de adoptie.

Autoritatile spun ca nu toti copiii lasati in grija statului sunt orfani, ci doar abandonati o vreme din cauza saraciei.

Pe de alta parte, la doi ani de la ultima modificare a legii, reprezentantii asociatiilor nonguvernamentale sustin ca procedura de adoptie este una extrem de dificila si de birocratica, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de Cabinetul de avocatura Coltuc.

Modificarile cerute de ONG-uri

De 10 ani, asociatiile nonguvernamentale se zbat sa obtina o modificare legislativa care sa usureze adoptiile si sa redea speranta orfanilor romani de a avea o familie proprie.

Iata care sunt, in opinia acestora, cateva dintre impedimentele legii.

1. Acceptarea rudelor pana la gradul IV. "Este cea mai mare lacuna, in conditiile in care noul Cod Civil prevede ca doar parintii firesti sau tutorele trebuie sa fie de acord cu adoptia", explica Azota Popescu, presedinta Asociatiei Catharsis Brasov.

Obtinerea consimta mantu lui rudelor pana la gradul IV este apreciata drept anevoioasa si consumatoare de timp nepermis de mult si de catre Irina Popescu, reprezentanta Asociatiei SOS Infertilitatea.

"Aceasta prevedere este contrara interesului superior al copilului, ea fiind principala responsabila pentru varsta ridicata a copiilor declarati adoptabili si pentru problemele grave de sanatate dobandite de acestia in timpul cat raman in cadrul sistemului, lipsiti de atentia si de afectiunea necesare unei dezvoltari normale".

Reprezentantii asociatiilor propun deschiderea procedurii de adoptie dupa obtinereaconsimta - mantului parintilor, sau cel mult al bunicilor.

2. Atestatul de parinte adoptator, valabil un an. Pana in 2011, legea prevedea ca familiile sa obtina un atestat pe un an, dupa care, la cerere, valabilitatea acestuia putea fi extinsa inca un an, daca nu se primea niciun copil catre adoptie.

Acum, dupa modificarile de acum doi ani, valabilitatea atestatului este de un an, dupa care familia adoptatoare trebuie sa reia intreaga procedura, in conditiile in care doar evaluarea dureaza 6 luni.

3. Lipsa sanctiunilor pentru functionarii care nu respecta legea. "In numeroase cazuri, legea existenta nu e aplicata, cum este situatia bebelusilor abandonati in maternitati cu parinti necunoscuti, carora ar trebui sa li se deschida procedura adoptiei in circa 30 de zile, lucru care nu se intampla in prezent", spune Irina Popescu.

Aceasta sa permita parintilor biologici care doresc sa renunte la nou-nascuti sa cedeze tutela cui doresc si sa permita adoptia, fara alte procedure greoaie, fireste, dupa verificarea indeplinirii tuturor conditiilor necesare pentru a preveni abuzurile.

C.P.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#schimbare adoptie copii, #egea adoptiei, #modificari legea adoptiei , #romani