Ziare.com

Ce inseamna cetatenia maghiara pentru romani

de Anca Bundaru
Sambata, 29 Mai 2010, ora 22:16

   

Ce inseamna cetatenia maghiara pentru romani
3,5 milioane de maghiari traiesc in Romania, unde se afla cea mai numeroasa comunitate, in Slovacia, Austria, Croatia, Ucraina si Slovenia. Numarul mare al acestora ar putea reprezenta un motiv pentru care Viktor Orban, viitorul premier ungar, a fost unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai legii privind dubla cetatenie pentru maghiarii din alte tari.

Legea da posibilitatea etnicilor maghiari din tarile vecine sa obtina cetatenia ungara. Ea nu este o surpriza in sine, ci rapiditatea cu care a fost adoptata este surprinzatoare.

Proiectul de lege prezentat in Parlament prevede ca "maghiarii si comunitatile de maghiari subordonati autoritatilor din alte cateva state fac parte din natiunea ungara unita. Unitatea lor dincolo de granitele de stat este o realitate". Acesta ar urma sa intre in vigoare pe 4 iunie, cand se va vota, cel mai probabil, si legea privind acord.

Din pacate, pana in acest moment Romania nu are o pozitie oficiala in legatura cu aceasta lege care a determinat autoritatile Slovace sa ia o decizie dura: cetatenii care vor accepta cetatenia maghiara nu o vor mai detine pe cea slovaca.

In tara noastra, legea are si o componenta simbolica: este vorba de pastrarea identitatii etnice a maghiarilor ardeleni.

In plus, este un atu pentru lobby, pentru oamenii care promoveaza interesele anumitor comunitati sau grupuri de afaceri. Lobbystii din Transilvania vor avea o forta mult mai mare la Budapesta. Asteptarile legate de legea dublei cetatenii sunt insa mai mult pragmatice pentru etnicii maghiari de rand.

Primarul municipiului Sfantu-Gheorghe, Antal Arpad, ii incurajeaza pe maghiari sa obtina cetatenia ungara. El a facut un apel la intelectualii si politicienii maghiari sa le transmita maghiarilor faptul ca cetatenia ungara este un lucru pozitiv si sa nu le fie teama sa o solicite.

Edilul a facut referire si la situatia din Slovacia, pe care o califica drept "o aberatie". In opinia lui Antal, ceea ce face Guvernul de acolo este impotriva propriului popor, pentru ca sunt mult mai multi slovaci care au dubla cetatenie decat sunt maghiari in total in Slovacia.

"Deci daca Guvernul doreste sa piarda un milion de oameni ca si cetateni slovaci, nu vad nicio problema, vor fi totusi cetateni europeni, pentru ca sunt multi slovaci care au cetatenie ceha, austriaca, canadiana, si altele, deci e un nonsens", a spus el.

Subiectul maghiarilor care au trait pe teritoriul "Ungariei Mari" e unul sensibil pentru toate tarile vecine ungurilor. Totusi, Serbia, Ucraina sau Austria nu vor ridica obiectii, chiar daca reactiile Slovaciei au generat temeri privind o contagiune nationalista in toata regiunea

Fidesz, partidul conservator venit la putere in Ungaria si care detine doua treimi din mandatele Parlamentului, avea la dispozitie patru ani pentru a trece aceasta lege. A fost vorba insa de o promisiune de campanie. Cel mai probabil, graba cu care aceasta lege a fost adoptata are o singura cauza: pe 4 iunie se implinesc 90 de ani de la Tratatul de la Trianon.

"Tratatul de la Trianon ramane o trauma uriasa pentru unguri. Dar mai ales pentru ca populatii maghiare s-au vazut in postura de minoritati in alte tari. Este, inainte de toate, o chestiune de solidaritate cu compatriotii lor", a explicat profesorul Zoltan Becsi pentru Tribune de Geneve.

Citeste mai multe despre maghiari Romania dubla cetatenie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7990 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
66 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

acordarea cetateniei maghiare tuturor etnicilor maghiari din alte tari e un pericol

in special pt romania ,aceasta lege are un scop ,pretenti teritoriale a ungariei acolo unde traiesc maghiari ,,nu uitati ca in spatele lor sunt rusia si atle natiuni care sunt dusmani romaniei, trebuie loate masuri cit mai urgente, un nou razboi mondial e aproape ,romania trebiue sa fie pregatita ,destaptate romane

 

Scurta retrospectiva istorica

Maghiarii au pătruns pe teritoriul tării noastre spre sfarsitul sec. IX si inceputul sec. X, intampinand o rezistentă darză din partea formatiunilor statale din Transilvania.

Incetul cu incetul, regii unguri pătrund mai organizat," consolidează si isi extind dominatia pe intreaga Transilvanie intr-un răstimp de peste 200 de ani.

Veniti in calitate de cuceritori, convietuirea multiseculară a maghiarilor cu populatia autohtonă a fost, ca să folosim un eufemism, tensionată, romanii fiind considerati ca tolerati nefăcand parte din "unio trium nationum" (maghiari, germani, secui). Populatia majoritară romană a fost supusă unei adevărate ofensive de deznationalizare. S-au ridicat bariere in calea promovării sociale: innobilarea, inzestrarea cu pămant, obtinerea de drepturi si privilegii erau conditionate de apartenenta la catolicism, de maghiarizarea populatiei autohtone. Sinodul de la Buda din 1299 a decis interdictia credinciosilor ortodocsi - deci a romanilor - de a-si construi lăcasuri de cult, si chiar si mai mult: de a participa la slujbe religioase in bisericile existente. Sigismund, rege al Ungariei, a hotărat ca "preotilor care vor boteza vreun copil in religia ortodoxă să li se confiste averea".

Persecutiile au urmat si după bătălia de la Mohacs (1526), cand Ungaria a fost transformată in pasalac si Transilvania a devenit principat autonom.

Viata confesională a romanilor ardeleni a fost supusă unei permanente actiuni de prozelitism agresiv. Rezistenta romanilor a fost practic totală.

Năzuinta de secole a ardelenilor de a se uni cu tara s-a implinit la finele primului război mondial, odată cu prăbusirea dualismului austro-ungar.

Si ASTORA sa le dai un deget, este? :-(

Vine cutra asta de Kronky evreul ungur si baga fitilul cu MOLDOVA.
Eu repet AICI: RFG a dat CETATZENIE DDRului parte componenta a Germaniei nu si germaniulor din AQLSACIA SI NLORENA zone disputate d esecole intre Franta si Germania. Si asta trece cu vederea cutra de bszgoras.

Revolutia bolsevica Bela Kun

A urmat, după cum se stie, revolutia bolsevică condusă de Bela Kun si agresiunea Republicii Ungare a Sfaturilor impotriva Romaniei pentru reocuparea Transilvaniei.

Armata romană, la 4 aug. 1919, a ocupat Budapesta. Guvernul bolsevic a fost inlocuit de un guvern social-democrat care nu a rezistat decat 2 zile. Desi trupele romane ocupaseră cea mai mare parte din Ungaria, nu s-au amestecat in situatia tulbure existentă.

Moare Kronky face infarct cand te citeste :-)

Las'ca-i bine ca la mai reimprospatezi oamenilor memoria aburita tactic de judeo-baptisto-papistasii aflatzi in OFENSIVA politico-militaro-religioasa catre Rasarit

Contraamiralul Horthy

Partea de nord-vest a Ungariei a rămas liberă. In această zonă contraamiralul Miklos Horthy a organizat o armată, erijandu-se in conducătorul tării. In teritoriul controlat de M. Horthy s-a instaurat "teroarea albă". A fost momentul in care, pentru prima oară, armata romană s-a amestecat pentru a impune ordinea si a apăra pe cei mai amenintati (printre care, si evreii).
Apoi romanii au părăsit Budapesta si s-au retras in tară, dincolo de hotarul stabilit de Conferinta de pace de la Paris. Horthy s-a instalat in intreaga Ungarie, extinzand "teroarea albă" pe intreg teritoriul. S-a dezlăntuit antisemitismul rasist, au fost torturati, arestati, spanzurati toti cei considerati ca adversari ai regimului. La 1 martie 1920 Horthy a devenit regent, impus prin forta armată. S-a instituit astfel primul regim de dictatură de tip fascist in Europa, cel mai reactionar regim social-politic de pe continent. Consolidarea puterii "regentului" a fost făcută prin exploatarea amărăciunii natiunii maghiare, frămantate de pierderile teritoriale suferite. Istorici, oameni politici, ziaristi străini au calificat dictatura horthystă ca fiind un "stat ticălos, guvern de jaf, tortură, un guvern de asasinat". Venirea la putere a lui Mussolini si mai apoi a lui Hitler au ridicat sperantele Ungariei de revizuire a hotărarilor de la Versailles si Trianon. Intreaga politică horthystă din perioada interbelică a fost concentrată in această directie, si de aici si dusmănia fată de fortele Antantei invingătoare in război. Un singur exemplu: la inceputul "erei Horthy", biletele Băncii Franceze au fost falsificate in Institutul Cartografic National din Budapesta din ordinul guvernului care intentiona să ruineze astfel statul francez, considerat responsabil de Tratatul de la Trianon.La 20 sept. 1938 Horthy a ordonat: "Soldati, inaintati pană la hotarele milenare, pană la piscurile Carpatilor". Era un ordin prematur deoarece numai după Dictatul de la Viena, din 30 aug. 1940, o parte din Transilvania a intrat sub stăpanirea regimului horthyst: 42 243 km cu o populatie romanească de peste 1,3 mil. locuitori.Scurtă notă biografică: Miklos Horthy de Nagybama ("viteaz de Baia Mare"), născut in 1868, a urmat Academia navală din Fiume si a fost făcut contraamiral si aghiotant al Impăratului de la Viena. Parlamentul si Armata l-au impus la carma statului in 1920, ca regent in asteptarea impăratului Carol IV de Habsburg detronat la Viena (dar chiar regentul l-a impiedicat să restaureze regatul ungar).

Teroarea horthystă

In urma Dictatului de la Viena a anexat nord-vestul Transilvaniei (putin mai inainte anexase sudul Slovaciei si Ucraina subcarpatică). Cand situatia frontului s-a intors in favoarea Aliatilor, a incercat să negocieze cu URSS un armistitiu separat, dar a fost ridicat de un comando german si dus, cu domiciliu fortat, in Reich.
In 1949 s-a refugiat in Portugalia, unde a murit, in 1957.Din momentul in care acest teritoriu a fost evacuat de trupele romane, au inceput actele de terorism impotriva romanilor si evreilor. Era rezultatul unui program premeditat de intimidare si exterminare a poporului roman. Intr-o brosură publicată la Budapesta si răspandită din ordinul lui Horthy, intitulată "Fără milă", se pot citi randuri dementiale ca acestea: "Voi omori pe orice roman pe care-l voi intalni in drumul meu ... noaptea voi pune foc satelor romanesti. Voi trece prin ascutisul săbiei toată populatia. Voi otrăvi fantanile. Voi ucide copii la sanul mamei lor ... Nu voi avea milă pentru nimeni. Nici pentru copii, nici pentru mamele insărcinate. Răzbunare. Fără milă, răzbunare crudă". Teroarea a inceput la 9 sept. 1940, in comuna Trăznea din judetul Sălaj, horthystii au asasinat 81 de locuitori; in comuna Ip, in noaptea de 13-14 sept., au fost ucise 159 de persoane, femei, copii, bătrani. Caselor locuite de romani li s-a dat foc. Impotriva intelectualilor romani, dezlăntuirea a fost dementială: protopopul Aurel Munteanu din Huedin a fost torturat in piata orasului timp de mai multe ore, după care i s-a infipt un tărus in gură, care a iesit prin ceafă; in com. Fantana Mare din jud. Sălaj au fost ingropati de vii mai multi romani. Pe stadionul din Oradea au fost spanzurati 30 de romani. La 23 sept. au fost masacrate in com. Muresanii din Campie familiile invătătorului Gheorghe Petre, preotul Andrei Bujor. Preotului Pompei Onofrei din Cluj i-au fost smulse barba si părul, a fost legat cu sarmă de gat si tarat pe străzile orasului. Lista ororilor e lungă.

Basarabenilor li se poate acorda cetatenia romana?

Cine sustine sau accepta dreptul Romaniei de a acorda cetatenie romana basarabenilor, nu are dreptul moral de a se opune dreptului Ungariei de a acorda cetatenie ungurilor ce traiesc in Romania.

N-am spus ca Ungaria ar avea drepturi asupra teritoriului romanesc

Ungaria nu are drepturi teritoriale in Romania, dar nu vad de ce n-ar avea dreptul sa acorde cetatenie ungurilor din Romania. Ungaria a pierdut in primul razboi mondial si invinsul nu mai are cum ridica pretentii teritoriale. In cazul Romaniei, desi a pierdut in al doilea razboi mondial, URSS nu mai exista si macar teoretic exista sansa sa aduca Basarabia intre granitele romanesti, evident daca exista dorinta din partea basarabenilor.

.... e o mica nuantza gri in situatia curenta:

"Ungaria e singura tara din lumea mondiala care se invecineaza cu ea insasi"

hm...

dar calculul politic al PD-L se balanseaza intre interese de grup si cel natzional. Basescu a jucat o carte moarta: ar fi trebuit sa inteleaga ca rusii nu vor renunta niciodata la Moldova. i-a spus-o pana si Obama.

Daca suntem destepti legea asta poate fi o sansa uriasa pt noi...

Daca UE accepta fara discutii aceasta lege care , atentie(!) , se alica si pentru cetateni care locuiesc in tari care nu fac parte din UE (cum ar fi Serbia) si care devin astfel cetateni UE atunci si Romania va putea sa adopte legi care sa permita acordarea de cetatenie in masa pentru cetatenii din Republica Moldova fara a se teme de obiectii din parte UE.
In acest caz unirea ar noastra ar putea treptat sa devina una de facto.
Ca si efecte secundare marirea populatiei rezulta intr-o reducere a procentului de etnici maghiari in total populatie , acestia intrand sub 10%...
Deci orice rezulta din aceasta lege poate rezulta intr-un castig pentru noi. Doar sa fim destepti...

N-ai spus ca ... dar te-ai gandit ushurel ca dupa cetatzenie bagi de-un KOSOVO unguresc este?

Moldova primeste cetatzenie ca teritoriu furat de URSS din Romania asa cu DDR a primit cetatzenia ca teritoriu furat tot de uRSS din germania. dar ALSACIA NU PRIMESTE CETATZENIA GERMANA mai "desteptule". Si nici Transilvania p'aia ungureasca.
Mai ales ca Transilvania nici nu este plecata de la proprietarii DE DREPT, (asa cum este cazul Alsaciei, teritoriu GERMAN unde se vorbeste germana ca si l.romana in Moldova Sovietica).
Asa ca pssst!, taci, lasa gogoashele de honved gonflat si okosh.

@Cosmin schimba-ti AVATARUL ca-l avea unul DESTEPT aici si ne derutezi

"..in masa pentru cetatenii din Republica Moldova fara a se teme de obiectii din parte UE."
C aparca asa nu stie IN MASA, iaca obiectzii atuinci le dai rachetele la americani afara si inchizi Kogalniceanu, cumperi Sukhoi RUSESC si PRIMESTI si MOLDOVA. Imediat te iubeste Bruxelles si te asigura ca i-ai intzeles gresit......
Pe drea' cu UE. DE CE sa faci CONCESII ce pericliteaza Romania de ASTAZI ptr niste strambaturi din nas ca MOLDOVA si-asa se unifica cu Romania ca vrea UE sau NU, iaca scartz. Da-le nas ungurilor. Uite ce JUSTIFICARE ca ce zice UE. Mai da-o dreA' de UE tu vezi NU PUNE IN MANA vreun act lui Töckes ca MOLDOVA STIE EA CUM sa se desprinda de Rusia: le da Transnistria fara obiectzii si gata. Si ramai cu Transilvania netapitzata cu acte unguresti.
Mah voi astia cu Sfanta-Europa voastra care valoreaza cat ..drahmele grecesti, ori suntetzi prosti-gramada ori unguri.

Rezulta din toate aceste sumare relatari ca maghiarimea nu a invatat nimic din lectiile istoriei.

Mai trebuie aminte, totusi, si cateva fapte petrecute la sfarsitul războiului: in com. Sărmas au fost ucisi in noaptea de 16-17 sept. 1944, 126 de evrei, femei, bărbati si copii; in satul Moisei din Maramures, 29 de tărani au fost inchisi intr-o casă si li s-a dat foc, după care au fost incendiate 260 de case. In Banat au fost executate 50 de persoane. Torturile, asasinatele erau făcute pentru a-i determina pe romani să-si părăsească locuintele si să se refugieze pe teritoriul Romaniei. Văzand că aceste procedee barbare au dat rezultate mediocre, autoritătile horthyste au trecut la expulzarea locuitorilor romani. Aprox. 218 000 de romani au fost arestati, imbarcati in vagoane de marfă si expediati in Romania - sunt numai cei inregistrati oficial, deoarece alti 60-70 000 au trecut in Romania fugind de regimul de teroare dezlăntuit de bandele horthyiste. Numărul romanilor din nordul Transilvaniei s-a micsorat si prin organizarea unor detasamente de muncă trimise in Germania. Pentru alte mii de romani s-au construit lagăre de concentrare. Limba romană a fost interzisă treptat in scolile de stat; liceele romanesti au fost desfiintate; au fost alungati preoti (in total cca 140); multe biserici ortodoxe au fost devastate, dăramate, profanate (altele sigilate si inchise) - de pildă biserica din Bicsad a fost transformată in WC public. O minoritate etnică din nordul Transilvaniei impotriva căreia s-au inversunat horthystii a fost minoritatea evreiască. Această minoritate a fost deportată aproape in intregime in lagărele de concentrare naziste. Au pierit peste 140 000 de evrei in lagărele de la Auschwitz, Dachau, Birkenau s.a.
Astăzi; După 60 de ani de cand Romania s-a reintregit cu partea din Transilvania, răpită samavolnic in 1940, la Budapesta se fac auzite declaratii precum "minoritarii maghiari din tările vecine fac parte integrantă din natiunea maghiară si sunt subordonati guvernului si parlamentului de la Budapesta". Aceasta nu insemnă altceva decat că maghiarii din afara Ungariei, deci si cei aproximativ 1,7 mil. din tara noastră, să se organizeze ca autonomie minoritară, cu parlament propriu, cu politie proprie etc. Fostul ministru de externe Geza Ieszensky declara in 1993 că "Intr-o primă fază... urmărim ca Transilvania să devină un spatiu complementar economiei maghiare..., iar ca scop politico-strategic, unirea maghiarilor in granitele lor inainte de Trianon." Nu putem să ignorăm că in anii 90 rămăsitelor pămantesti ale fostului dictator, Horthy, li s-au făcut funeralii nationale in Ungaria.

mi se pare mie

sau tu incerci sa suporti faptul ca Ardealul ii romanesc!!!....lectie de istorie ptr tine....Decebal, din care cica va trage-ti, a fost destept, bogat, mindru, respectat de Romani.......cea ce romanul exact nu ii.....de ar sti Decebal ce a-ti facut pe teritoriu lui v-ar lua la o mama de bataie!!!

FELICITARI

NOTA 10.NOI AR TREBUI SA URMAM EXEMPLUL SLOVACIEI.ORI CU NOI ORI FARA VOI.IO VA DORESC O ZI BUNA TUTUROR.

 

Pericolul e doar in capetele infierbantate de sforaieli nationaliste !

Ciubotare, Romania a dat cetatenie romana in Moldova. Asta inseamna ca are pretentii teritoriale ?
Pana incepe al treilea razboi mondial sper sa inveti gramatica limbii romane!

 

Ciubotaru,

imi pare rau dar Boc si Basescu trebuie sa isi tina ciocu mic.Si ei au dat cetatenia romana la o gramada de moldoveni de dincolo de Prut.Au avut nevoie de voturile lor.Acum,cum pot ei sa comenteze negativ acordarea cetateniei maghiarilor din afara granitelor Ungariei?

Mai da-i dracu macar ACUM pe BOC Basescu CRIN si alte javre. Acum este Natzionala Romaniei vs a UnGARIERI nu Steaua vs Dinamo aici

Ma doare undeva ce zice si ce face BOC, ce vreau sa stiu este de ce tot datzi nas unui TÖCKES care foloseste EXACT aceste stupoide disensiuni ca sa-si baga CALUL TROJAN UDMR in fisura natzionala romaneasca. Fraierilor. Cand este vorba de TRANSILVANIA sa invatzatzi si voi ceva de la EVREI cu Israelul, cum uita de haraielile INTERNE la o adica. Sau esti ungur fitilist si atunci este clar ce vrei.

ungurii merita respect pentru felul in care isi apara interesul!

Slovacii merita si ei respect, pentru felul in care isi apara interesul!e dreptul lor sa acorde cetatenia cui vor!
guvernul de la Bucuresti ce *** merita? aha, sprijinul UDMR in parlament!
acum, nu inteleg de ce sunt suparati ungurii ca cetatenii lor din Slovacia nu au si cetatenie slovaca! daca sunt ai lor, sa aiba grija de ei!

 

Merita respect DA! Si cand i-oi ingropa, trag trei salve de salut la groapa lor comuna.

Dupa aia vin la tine si-tzi trag un perdaf te tund ca pe aia cu tifos, ca asa au facut francezii in 1945 cu javrele ce s-au incurcat cu SS-ul in France

La ce bun cand toti sunt cetateni EU ?

Austria nu accepta dubla cetatenie.
Este putin probabil ca ungurii din Austria sa renunte la cetatenia austriaca.

 

Va rog, dintre colegi...

... poate sa-mi traduca cineva si mie propozitia aceasta? Eu nu inteleg nimic... Nu inteleg ce a vrut sa spuna, sa transmita autoarea...

"3,5 milioane de maghiari traiesc in Romania, unde se afla cea mai numeroasa comunitate, in Slovacia, Austria, Croatia, Ucraina si Slovenia."

E prima propozitie din articol. Nici nu am trecut mai departe... Nu are sens...

 

SUBSCRIU !

...Limba romana!...oare autoarea de care etnie apartine !?

Etnia tonomatelor

Unsa ziarista la Spiru Haret

Fraza este un pic cam sucita dar perfect logica

Poate o pereche de paranteze va scoate mai clar in evidenta logica frazei:

"3,5 milioane de maghiari traiesc in Romania, (unde se afla cea mai numeroasa comunitate,) Slovacia, Austria, Croatia, Ucraina si Slovenia."

Este o banala enumerare, unde, in dreptul Romaniei, s-a adaugat o precizare suplimentara.

DAR

NU-S CAM MULT PREA MULTI MAGHIARI IN ROMANIA.3,5 MILIOANE.HM.IO CRED CA DUPA INCA O LUNA VOR FII 5 MILIOANE.IO VA DORESC O ZI BUNA TUTUROR.

draga mea

se aproximeaza 3,5 mil huniazi in tarile din jurul asa zisei Hungarica, cam 45% din cit au in granita actuala ...autoarea prin neglijenta si ,,si o doare in ***", a scris copiind cite ceva din legea lor fara sa gandeasca pt ca asta doare ...

Da

"E prima propozitie din articol. Nici nu am trecut mai departe... Nu are sens... "

Deaceea este nevoie de scoala.Fara scoala se ajunge la acest resultat a doamnei Anca Bundaru.
Se poate face cursuri elementare si la fara frcventa chiar a Limbi Romane.

Greseala de redactare

Dupa cuvantul Romania,trebuia deschisa paranteza rotunda si apoi inchisa.Numarul de 3,5 de unguri sunt pt.toata zona:romania,Ucraina,Slovacia,Serbia,Austria!

Anca Bundaru, ziarist facut la apelul bocancilor...!

Cum sa fie 3,5 milioane de maghiari in Romania mai ziarist de paie, cum *** sunt astia ziaristi, niste ***....,maghiarii sunt 1,4-1,5 mil. in RO,adica 6,6-6,7%, de unde ai scos 3,5 mil, nu tie rusine sa dezinformezi in halul asta ...!? Mergi mai fata si apucate de alta meserie ca esti cazuta-n cap..!

 

In total, nu in Romania

"3,5 milioane de maghiari traiesc in Romania, unde se afla cea mai numeroasa comunitate, in Slovacia, Austria, Croatia, Ucraina si Slovenia". A scris intre virgule ca in Romania e cea mai mare comunitate maghiara dintre tarile mentionate. O exprimare total neinspirata, sau poate ca scopul a fost intentionat in a crea confuzie si reactii inversunate.

O lectie de nationalism de la altii

Pentru a deveni CETATEAN israelian trebuie ca cel putin un bunic sa fi fost evreu - si asta dupa asa-zisa "liberalizare" a legii emigrarii! Cei care acuza o lume intreaga de xenofobie si rasism (inclusiv pe ospitalierii si prea blanzii romani), dovedesc cu prisosinta astfel ca pentru ei conteaza sangele (rasa) si ca nu-i accepta in nici un fel pe cei straini de neamul lor. Evreii incearca insistent sa impuna altor popoare un cod de valori care nu face doi bani pentru ei. Au reusit in ultimii 50 de ani sa transforme nobilul termen de "nationalism" in ochii opiniei publice anesteziate, intr-un termen de ocara, incercand chiar sa-l echivaleze cu notiunea de "criminal". Le atragem atentia ca aceasta manipulare se indreapta de fapt chiar impotriva poporului evreu care este, fara doar si poate, cel mai nationalist din lume.

 

Ce anume incearca statul Israel sa impuna si cui?

Arata-mi si mie unde si cand israelienii au incercat sa impuna nu stiu ce valori altora.

@ETC

...nobilul termen de "nationalism"...

"Nationalismul" nu este un concept nobil (nu stiu daca un "termen" poate fi nobil); impreuna cu religia, a fost si este folosit in mod curent de politicieni corupti sa manipuleze masele de ignoranti.

SRI SA URMAREASCA

DACA MINISTRII UDMR SI CONSILIERII MAGHIARI AI LUI EMIL BOC APLICA PENTRU CETATENIA UNGARA.

 

ce treaba au evreii?

ce ***, innebunim cu totii?

Nu stii inca? :-))

Intotdeauna evreii sunt vinovati. Sunt si pe aici cativa experti in domeniul asta, gata sa-ti copy & paste aberatii despre iudeomasoneria ce vrea sa nenoroceasca omenirea. Exista si documente precum "Protocoalele Sionului". Deh, boala grea si nevindecabila.

pardon,

era pt ETC.
dar oricum, pot sa iti spun si tie ca atata vreme cat ministrii unguri din guvernul Romaniei au marsaluit si au strigat ca tinutul secuiesc nu e Romania, nu are rost sa ii mai urmareasca SRI, la vedere si cu mandrie vor cere cetatenia maghiara! si fiind si cetateni romani, or sa ramana demnitari ai statului roman, ca nimic nu se opune, cu atat mai putin PDL, care depinde de ei ca de aer!

...

Doctore, n-ai cum sa verifici daca cineva aplica pt. cetatenia altui stat. Din cauza asta e si extrem de nepractic sa interzici a doua cetatenie oriunde in lume. State ca Ucraina, care au interzis a doua cetatenie sub pedeapsa pierderii cetateniei ucrainiene sunt in situatia in care nu pot face nimic concret impotriva propriilor cetateni cu inca un pasaport. Informatiile sunt confidentiale si nu pot fi folosite impotriva cetateanului.Daca ar face-o totusi ar fi bombardati de procese internationale si cereri de despagubiri pentru incalcarea dreptului natural al propriilor cetateni.
Toata discutia asta e absolut puerila si bazata pe nationalisme ieftine.

daca

ungaria ar fi rep. moldova sau albania,niciun maghiar din romania n-ar vrea cetatenia maghiara.cum in ungaria e mai bine ca-n romania,au avantaje.la fel cum moldovenii vor sa vina in romania.patriotismul si nationalismul trec prin stomac.

 

Se opune cineva sa nu aibe doua cetatenii?

Si Basarabenii au doua cetatenii si eu. Care este problema?." Vorbim ca sa vorbim vorbe".

 

mai bine...

Ungaria sa se uneasca cu Romania,si asa in parlament avem o Ungarie mica...
Deci avem experienta unui stat multietnic,astfel mai adaugam Romaniei 2-3 milioane de unguri si restul tigani.
Problema insa ramane cu teritoriul Ungariei,ce facem cu el...nu au decat niste gaste,o balta si un oras.

 

astfel,

ajungem la numarul de unguri ce ni l-a dat ziarista ce a scris articolul.

hmm

cred ca ai scos asta din kiur ca cu capul nu cred.....ai fost in ungaria? deci o tara mai mica cu mult mai putine oameni si resurse naturale au facut mai mult ca romanii, clar!!....nici macar nu exista comparatie!....daca se alatura Romania, Ungariei......categoric ca romanul o va duce mai bine ca acum!!!

da ramane romana limba oficiala pe viitorul fost teritoriu al Romaniei?

ca eu numai la asta ma gandesc, ca o sa am nevoie de translator la piata! ca de invatat maghiara, slaba nadejde!

LA NOI ESTE O VORBA:

cu cat mai multe limbi vorbesti,
cu atat mai bun om esti !
(traducere aprox. dintr-o limba conlocuitoare !)
Incercati sa invatatii si nu veti regreta , daca vreti sa fiti oamnei si nu mitici, ori ca politistii din bancul cu poliglotul, care i-a intrebat in mai multe limbi ceva, dar, replicand la atitudinea admirativa a unuia dintre militieni, celalalt a dat sentinta: Si, la ce i-a folosit ca stie atatea limbi? Tot nu a aflat ce a vrut . Sic !

@bigone

deci zici sa ma apuc de maghiara? ca asa, ma descurc in franceza, engleza si italiana- basca romana. uitasem si o leaca de germana- dar asta tare putin!
sincer n-am reusit sa retin nici cum se spune multumesc in maghiara, desi m-am straduit cand am vizitat Budapesta!
cred ca mai bine ramanem noi frumos aici cu limba romana.
si sa speram ca s-o face putina ordine si pe meleagurile astea si- cum era cantecu ala?- o mai fi si cum vrem noi!

Trec prin Ungaria

de 7-8 ori pe an.Realitatea este ca ei au construit niste autostrazi care nu sunt nici macar ale lor,deoarece s-au imprumutat pana in gat .Ungurii saracii merg cu masinile pe strazile extraurbane ptr ca nu au bani de platit autostrada.Cand am venit ultima data in Ro eram impreuna cu niste Italieni care ma tot intrebau daca suntem in Romania(trecand prin Ungaria),iar eu, tot incercam sa le explic ca nu suntem in Ro .Ei m-au intrebat:Daca nu suntem in Romania ,de ce pe strada sunt numai masini romanesti?sunt si unguri in Ungaria?
Numai de aici iti dai seama cum gandesc altii in realitate...

deci, eu cred nimai ceace vad

realitatea este cu adevarat crunta in Ungaria.
Raman de parerea ca in afara de niste gaste si o balta ungurii din Ungaria nu au.
E de ajuns sa intri intr-un restaurant , sa te uiti pe meniu.

Budapest este un oras construit din jaful ce fostul imperiu l-a facut in alte tari.In afara de cladirile vechi Budapest mai are niste cartiere care au fost construite pe timpul comunistilor si atat.In ultimii 20 de ani oamenii au saracit in Ungaria.
Ar fi multe de spus,dar prefer sa va las in mandria voastra...

Voi aveti o politica tip Eva Hengher,care culege floricele de pe camp inbracata in costum national(cu cosuletul in mana,fusta scurta si fara chiloti)dar care, cand se apleaca o ia in *** de la toti.
Daca voi va simtiti bine asa...

Si ? Care e problema ?

Daca vor cetatenie maghiara, n-au decat. Daca vor cumva sa si plece de aici, nu-i opreste nimeni (dar nici nu-i obliga). Ce daca ?

Si eu am doua cetatenii, romana si canadiana. Credeti ca sunt un pericol pentru Romania ? Sunt multi ca mine.

De altfel si Romania acorda cetatenie celor din Republica Moldova.

Plimati-va pe unde vreti prin Europa sau chiar lumea larga si luati-va ce cetatenii vreti (si puteti). Nu cred ca ar trebui ca altii sa-si bage nasul in problemele voastre.

 

Pt. Anca Bundaru

"3,5 milioane de maghiari traiesc in Romania, unde se afla cea mai numeroasa comunitate, in Slovacia, Austria, Croatia, Ucraina si Slovenia."

Mai Comentaristo (Anca Bundaru) dute la scoala si invata limba Roman...incearca si alte clase elementare cum ar fi Geografie,Demografie,Minoritati si Populatie.

Populatia Maghiarilor in Romania este ,se pare, 1.5 sau 1.7 milioane.
UNde ai facut scoala in Ungaria?

 
 

Pt. Cacaturian.....

Cacaturian scrie:

"mai istetule UDMR&co.obtine cam 7% la alegeri aplica acest procent la 22 milioane si vezi ce rezulta"

Mai Cacaturian, Cultura ta este la nivelul numelui tau vulgar.
Dute la o alta scoala si invata Aritmetica si alte subiecte elementare, te vor ajuta in viata ta agitata..

 

dansuri si manipulari politice specifice perioadelor de criza, nimic mai mult...

Ar trebui sa stim bine deja cateva truisme "universale": Cine nu cunoaste istorie e condamnat s-o repete, masele sunt usor de manipulat (da, chiar si in democratie!), iar presa care face si desface totul pentru mase, are de castigat enorm din "noutatile" de tip tabloid. Pentru cei care au un pic de rabdare sa analizeze situatiia si sa citeasca istorie sociala (sau macar isi mai amintesc ce au invatat la scoala daca au fost pe la scoli mai bunicele asa :)): De cate ori apare o criza majora (ca cea pe care o traim) , politicienii au nevoie sa indrepte furia si energia maselor catre alte tinte decit ei insisi si formatiunile guvernamentale care nu pot rezolva criza. Deci, in aceste perioade de criza apar: miscari nationaliste majore, razboaie , "amenintari" reale sau imaginare asupra "granitelor tarii", etc, etc.Politicienii unguri au nevoie de "ceva" care sa indrepte energiile populatiei intr-o alta directie decit ei insisi, caci criza in Ungaria este foarte acuta, ca peste tot. Asadar,au adus pe tapet aceasta miscare teatrala- acordarea cetateniei si drepturilor ungurilor dinafara granitelor. Pe hartie, asta aduce anumite avantaje anumitor formatiuni politice, caci da drept de vot pt conducerea Ungariei unor cetateni care nu traiesc pe teritoriul tarii. Acordarea cetateniei nu pune probleme teritoriale pt statele in care sunt unguri minoritari chiar daca acestia capata dubla cetatenie -caci dubla cetatenie nu inseamna un drept in plus la teritoriul unui alt stat.

 

dansuri politice (continuare)

Dupa cum bine stiti, granitele Europei nu se vor schimba prea curind si sunt acum sub garantiile unor contracte si interese globale (vezi NATO, UE, etc). Deci, daca va imaginati ca dubla cetatenie inseamna o amenintare pt tara noastra, ganditi-va la situatia reala politico-economico-geografica la ora asta. :) Daca ar trebui sa fie neconvenabil pt cineva, ar trebui sa fie neconvenabil pt ungurii din Ungaria, caci nu este chiar asa de placut sa ai voturi care vin dinafara granitelor tarii si rastoarna votul din interior, dat fiind ca cei care traiesc inafara granitelor unui stat nu voteaza cu exact aceleasi interese in gand-si nu au exact acceasi experienta , chiar daca teoretic sunt din acelasi neam. De obicei populatia din interior resimte amar votul con-cetatenilor care traiesc "afara". In plus, prin acordarea dublei cetatenii, ungurii din afara Ungariei pot avea anumite drepturi pecuniare si pot exersa anumite presiuni politice. Asta inseamna pt ungurii din interiorul Ungariei ca banii lor pe taxe vor fi consumati nu numai pt interiorul Ungariei ci in parte si pt ungurii dinafara. Asta poate fi economic in avantajul tarii care are asemenea minoritati cu dubla cetatenie- bani se pot teoretic misca dinspre Ungaria catre Romania , catre Slovacia...etc Asa ca daca e sa fie cineva suparat pe chestia asta, nu ar trebui sa fie romanii, slovacii, etc ci ungurii din interior...Articolul prezent (inclusiv estimarea numarului de unguri) este mult prea prost scris ca sa merite luat in seama.

 

Prima   1   2   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor