Cine intra in contact cu un ONG e suspectat ca e infractor sau terorist. Cum s-a ajuns aici si cum vor fi afectati cei care ajuta oameni

Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 08:14
9257 citiri
Cine intra in contact cu un ONG e suspectat ca e infractor sau terorist. Cum s-a ajuns aici si cum vor fi afectati cei care ajuta oameni
Foto: Arhiva Facebook/Salvati Copiii Romania

Legea pentru combaterea spalarii banilor a fost votata in aceasta saptamana cu scandal in Parlament. PSD a insistat sa mai fie votata o data, dupa ce prima oara a picat in Parlament, la doua voturi distanta fata de cele necesare.

Dincolo de procedura prin care a trecut de Parlament, in Legea care transpune Directiva Europeana 2015/849 s-a strecurat un articol care afecteaza grav ONG-urile. Acestea vor fi obligate sa colecteze si sa declare toate datele beneficiarilor (CNP, serie buletin, resedinta/domiciliu, nume, prenume), sa le autentifice la un notar si sa depuna lista la Ministerul Justitiei. Dupa ce cei de la UDMR s-au aratat nemultumiti, parlamentarii Puterii au decis ca doar organizatiile minoritatilor nationale sa fie scutite de la aceasta birocratie care practic pune lacatul pe usa ONG-urilor.

Legea isi urmeaza acum parcursul: Opozitia a anuntat ca o contesta la CCR, presedintele Klaus Iohannis o poate retrimite Parlamentului sau sa faca de asemenea sesizari de neconstitutionalitate. Organizatiile neguvernamentale fac insa strategii pentru a evalua efectele si a le manageria cat mai eficient.

Parlamentul a facut traducere, nu si adaptare

Ziare.com a stat de vorba cu George Roman, director de programe al organizatiei Salvati Copiii Romania. Acesta si-a exprimat dorinta ca legea sa nu intre in vigoare in forma aceasta, numind-o "o aberatie". Despre articolul care priveste ONG-urile, Roman spune ca e o traducere din legislatia belgiana, neadaptata la realitatile romanesti.

"Eu am comunicat cu un expert din Belgia, pentru ca cei de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si cei de la Ministerul Justitiei au tot invocat un articol din legea belgiana. Intr-adevar, probabil cea mai proasta transpunere a directivei si un model prost pentru celelalte tari. Ceea ce regasim in punctul 4 e traducerea din limba franceza in limba romana. Dar raspunsul expertului transmis organizatiei a fost ca ei au normele care impiedica inscrierea pe lista a beneficiarilor sociali.

Pe ei ii intereseaza doar beneficiarii in sens financiar, adica cel care detine puterea intr-o organizatie, fie prin faptul ca e membru in consiliul director sau controleaza un anumit numar de voturi, fie ca el detine niste acte, sau capitalul unei fundatii sau asociatii. Numai ca, in cazul nostru, conform Legii Asociatiilor si Fundatiilor, nu se pune problema activelor. Eu n-am active, Salvati Copiii nu se caracterizeaza prin active in proprietatea unor persoane fizice, cum nicio fundatie nu se caracterizeaza printr-un fond asupra caruia proprietar este o persoana fizica. Fundatia are un fond care este dedicat unei cauze, nu un fond pe care il controleaza si din care iese profit", a explicat, pentru Ziare.com, directorul de programe de la Salvati Copiii Romania.

Comisia Europeana a mizat pe bunacredinta a politicienilor

Acesta spune si ca, la intocmirea directivei europene, expertii Comisiei au preluat elemente din dreptul anglosaxon, bazandu-se pe faptul ca vor fi adaptate cu bunacredinta de fiecare stat in parte.

"In sistemul legislativ anglosaxon exista astfel de charity - cum sunt numite ele - cu raspundere limitata, de exemplu. Sunt asa niste organizari intermediare intre ce intelegem noi printr-o organizatie neguvernamentala si o societate comerciala. Fundatia Bill Gates, de pilda, este o astfel de fundatie, dar care nu are niciun corespondent in legislatia romaneasca. Cine a scris directiva europeana a introdus concepte juridice din dreptul anglosaxon, crezand ca acesta va fi usor aplicabil si bazandu-se pe bunacredinta a politicienilor din alte tari, dar lucrurile sunt foarte diferite, de la stat la stat.

Din acest motiv, acel termen de foundation, care probabil initial a fost scris ca charity, este aflat intr-o paranteza si intr-o enumerare alaturi de fiducie. Fiduciile sunt prevazute in Codul Civil, ele sunt de fapt niste fonduri puse in slujba intereselor unei persoane, ele pot fi dislocate dintr-o societate comerciala. Asta inseamna fiducia, eu am incredere sa dau o parte din capitalul acestei companii unei persoane care va administra si din care va scoate profit pentru ea sau pentru mine. Nu are nicio legatura cu asociatia si fundatia, e absurd, un student de anul intai poate spune asta", ne-a mai explicat George Roman.

Cine intra in contact cu un ONG e suspectat ca e infractor sau terorist

Directorul de programe de la Salvati Copiii Romania a prezentat si cateva dintre efectele pe care le-ar avea aplicarea legii in forma actuala. Acestea sunt doar ipoteze, pentru ca nu exista norme de aplicare la aceasta ora, iar acestea ar putea bulversa chiar si mai tare activitatea ONG-urilor.

"Ce inteleg acum e ca toate organizatiile vor trebui sa discearna intre beneficiari, cei care au fost identificati in momentul interventiei, sau care sunt identificabili cu usurinta. Daca ai copii intr-o clasa de afterschool, probabil ca acestia, cu datele personale ale parintilor, vor fi trecuti pe lista.

Daca ai activitati de informare in scoli, la acelea vei inregistra doar activitatea, ca ei sa urmareasca activitatea, in sensul ca trebuie sa aiba garantia ca niciuna dintre activitati nu urmareste spalarea banilor sau finantarea terorismului.

Daca organizezi un curs de pregatire pentru cadre didactice si aceia trebuie trecuti la beneficiari identificati. Daca am anumiti beneficiari, de exemplu alte organizatii pentru care asigur consultanta, trebuie transmis consiliul de administratie din partea organizatiilor care transfera anumite sume de bani altor organizatii. Deci lucrurile se complica foarte tare.

Problema cu aceasta lege e ca transmite societatii un fel de convingere ca prezumptia de spalare de bani sau de terorism trebuie sa cada asupra tuturor indivizilor care intra in sfera asta de activitati ale ONG-urilor - si copii, si tineri si adulti", mai spune Roman.

Legea e facuta astfel incat ONG-urile sa nu aiba cum sa nu fie prinse cu nereguli

Salvati Copiii desfasoara de mai multi ani o campanie de dotare a maternitatilor din Romania cu incubatoare, esentiale pentru sansa la viata a copiilor nascuti prematur. Am intrebat cum ar fi afectata o astfel de campanie.

"Noi avem un grup de prematuri pentru care facem investitii suplimentare, de exemplu alocam niste consumabile care sunt foarte scumpe, care sunt folosite in utilizarea incubatorului, inclusiv anumite substante care se inoculeaza copilului. Tratamentul unui copil poate costa si 500 de euro pe zi, si 1.000 de euro pe zi, in functie de gravitate. Daca noi investim cateva mii de euro in supravietuirea unui copil va trebui sa il trecem si pe acela pe lista. Fiecare copil in parte care a primit o forma de sprijin identificabila financiar. Daca acord ajutoare sociale unor familii din comunitati vulnerabile, si aceia trebuie trecuti pe lista", a spus reprezentantul Salvati Copiii Romania.

Ca organizare, fiecare ONG va avea nevoie de cel putin un om care sa se ocupe doar de colectarea datelor. Insa legea e facuta in asa fel incat e aproape imposibil ca toate datele sa fie corecte.

"Probabil ca vom avea nevoie de un om care sa se ocupe in mod special de asta, un om care nu doar sa colecteze datele, pentru ca in lege apare si obligatia de diligenta, aceea de a verifica in permanenta datele personale. Eu trebuie sa ma asigur cand dau actele, pana la 15 ianuarie al fiecarui an, ca a verificat datele celui care a fost trecut in lista in februarie, de exemplu. Poate ca el intre timp si-a schimbat domiciliul. Daca eu transmit date gresite Ministerul Justitiei ma poate sanctiona ca n-am transmis datele corecte.

Si daca am 1.000 sau 2.000 de beneficiari in situatia asta, si Ministerul doreste sa ma sanctioneze intr-un anumit fel, va gasi cu siguranta pe cineva, unul dintre beneficiari, care nu are datele la zi. Noi avem multi beneficiari care schimba domiciuliu, unii nici nu au domiciliu, nu pot sa le trec decat o copie a unui buletin pierdut, dar eu trebuie sa ma asigur ca el intre timp nu si-a gasit un domiciliu".

Indiferenta sau reavointa - De ce blocheaza politicul ONG-urile?

In ultima vreme au existat mai multe propuneri legislative indreptate impotriva organizatiilor neguvernamentale, asa ca se pune intrebarea, in acest caz, daca a fost vorba de reavointa.

"Eu cred ca orice jurist, indiferent de experienta lui, si-ar fi dat seama ca aceasta transpunere este aberanta, pentru ca nu are instrumentele juridice necesare ca ea intr-adevar sa capete sens, sa poata sa fie aplicata. Probabil in mintea unora dintre politicieni a fost si aceasta nevoie de a mai controla o data, de a forta asa numita nevoie de trasparenta a organizatiilor neguvernamentale. Desi stim foarte bine ca exista multe alte legi care impun organizatiilor precum si faptul ca majoritatea transferurilor, daca nu 100%, sunt bancare, asta inseamna ca oricand, oricine poate verifica identitatea beneficiarului acelui transfer.

Nu cred ca Romania nu avea in acest moment instrumente de control al operatiunilor financiare ale unor organizatii neguvernamentale. Si cu atat mai mult cu cat sociatetea civila este slaba din punct de vedere financiar in Romania, nu are forta sa complice lucrurile la nivel guvernamental. Sunt alte state unde organizatiile sunt foarte puternice si si sunt parteneri de incredere ai statului. In anumite tari statul nu intervine in zonele de conflict sau de calamitate ci implica organizatiile neguvernamentale pentru ca sunt mult mai eficiente in interventia lor si nici nu prezinta rsc din punct de vedere politic. Sunt doar niste organizatii care fac o treaba minunata pentru cei vulnerabili.

Dar in Romania nu exista o cultura a colaborarii statului si a externalizarii serviciilor lui catre organizatii neguvernamentale, tinand seama ca ele lucreaza totusi intr-un mod mai eficient, cu mai putin persoanl nepiramidal, usor de controlat de verifict sunt mult mai transparente decat multe alte institutii", a conchis Ovidiu Roman.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Salvati Copiii lege spalare bani, #ONG raportare lege spalare bani , #romani