Cine sunt stapanii sclavilor din Romania

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 17 Iulie 2016, ora 08:10
22905 citiri
Cine sunt stapanii sclavilor din Romania

Societatea romana are un grad de relaxare nepermis de mare cand vine vorba despre sclavie, tortura sau rele tratamente umane, iar in ce priveste formelor moderne de sclavagism aici Romania se poate lauda cu un intreg aparat de propaganda, care apara si promoveaza chiar numeroase forme de abuz la care sunt supusi, sub toate modurile posibile, majoritatea cetatenilor.

In unele cazuri, abuzurile si violentele se petrec in institutiile statului cu complicitatea majoritatii angajatilor din respectiva unitate.

E plina presa de stiri despre violentele asupra copiilor din centrele de plasament, din gradinite si scoli sau din familiile mai mult sau mai putin sarace.

Inca exista o ritmicitate ingrijoratoare a stirilor despre copii in lanturi sau legati si fortati sa munceasca ori abuzati fizic. Relaxarea pe care societatea romaneasca o are fata de aceasta fata hidoasa a realitatii in care traim se reflecta mai departe, de exemplu, si in lejeritatea cu care masurile de austeritate au reusit sa fie implementate si apoi pastrate dupa criza economica din 2008-2009.

Nu stiu daca exista o legatura directa intre o toleranta prea mare fata de abuzuri fizice si degajarea cu care acceptam perpetuarea abuzului si-n relatiile de munca, dar cazul cu reteaua de sclavi descoperita in Arges, la Berevoesti, ar trebui sa ne oblige pe toti, clasa politica, presa si institutii ale statului, sa transformam subiectul intr-o tema care sa dureze ceva mai mult decat simpla senzatie provocata de detaliile unei stiri despre oameni in lanturi.

Reteaua de sclavie din Berevoesti exista de peste 8-10 ani, iar pentru ca acest lucru sa fi fost posibil trebuie sa fi existat in mod necesar complicitatea intregii societati din zona localitatii argesene.

In tot acest timp, vecinii si localnicii trebuie sa fi auzit sau vazut ce se petrece acolo, trebuie sa fi stiut intr-o forma sau alta, asa cum si medicii de la Spitalul de Arsi stiau si, mai rau, practicau "abandonul" pacientilor cu sanse scazute de a supravietui.

Doar asa se explica, de exemplu, cum a fost posibil ca un pacient sa ajunga intr-un spital de specialitate, din centrul Bucurestiului, sa fie filmat cu viermi pe rana deschisa din corp, iar tot medicii, in frunte cu ministrul Sanatatii, sa ridice din umeri declarand ca, totusi, nu viermii l-ar fi omorat pe sarmanul om si singurul vinovat este tot sistemul.

Tratat astfel, sistemul va continua sa faca victime intr-un mod tot mai cinic, intrucat subfinantarea si lipsa personalului din Educatie si Sanatate sunt ingredientele care doar vor accelera destramarea celor doua sectoare publice.

Mai dramatic decat prabusirea treptata si abia controlata a celor doi piloni ai unei natiuni prospere, Sanatatea si Educatia, este supravietuirea si dezvoltarea instinctelor primitive in randul societatii, unele dintre ele atat de bine conservate la noi dupa cum o demonstreaza toleranta extrem de ridicata fata de multiplele si extrem de variatele forme de abuzuri, violente si sclavie pe care le vedem tot pasul langa fiecare dintre noi.

Pentru ca aceste legaturi inradacinate atat de adanc in majoritatea dintre noi sa fie rupte, incat sa avem macar speranta ca ne putem indrepta ca societate, ar trebui ca elitele care domina, controleaza si creeaza agenda publica sa denunte aceasta realitate mult prea mult ascunsa sub pres.

Dar asta ar insemna ca elita sa renunte de buna voie la o parte importanta din privilegiile si bunastarea pe care le-a acumulat si le pastreaza tocmai prin abuzuri, violenta si variate conjugari de sclavagism.

Exista o mare diferenta intre viata unui tanar angajat care lucreaza intre 14 si 16 ore pe zi in conditii de multe ori extrem de precare, doar ca sa supravietuiasca la limita de la luna la luna, si viata unui sclav, in lanturi sau nu, din antichitate sau de astazi.

Din nefericire, exista si foarte multe asemanari intre cazul de sclavie din Arges si modul in care de mult prea multe ori muncitorii romani (si nu numai) sunt tratati in cele mai dezvoltate si puternice democratii din Occident, cu aceeasi complicitate si vina a intregii societati care nu doar accepta si profita de acest raport de forta si abuz, dar il si impune de la bun inceput ca o conditie sine qua non.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#sclavi Arges, #viermi spital , #romani