Citesti sms-urile sotului/sotiei? Poti intra sub incidenta noului Cod Civil (Video)

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 08:34
7635 citiri
Citesti sms-urile sotului/sotiei? Poti intra sub incidenta noului Cod Civil (Video)
Foto: Jurnalul National

In timp ce ONG-urile care sprijina victimele violentei domestice saluta prevederea din noul Cod Civil in care este precizat ca un sot nu are dreptul sa cenzureze corespondenta celuilalt sot, avocatii si politistii spun ca aceasta actiune este foarte greu de dovedit.

"Nu doar vanataile te transforma intr-o victima. Verificarea telefonului mobil este tot o forma de violenta in familie", este mesajul unuia dintre clipurile prezente pe micile ecrane, parte a unei campanii sociale.

Potrivit Jurnalului National, spotul se bazeaza pe prevederile noului Cod Civil, care este mai explicit la capitolul "Drepturile si indatoririle personale ale sotilor", stipuland ca: "Un sot nu are dreptul sa cenzureze corespondenta, relatiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt sot" (articolul 310).

Romania va avea un nou Cod Civil din octombrie

Un politist judiciarist din cadrul IGP spune ca a dovedi violarea corespondentei intre soti va fi un lucru deosebit de dificil.

"Va fi foarte greu de documentat un astfel de caz. Pentru a avea probele necesare, acestea trebuie autorizate de instantele de judecata. Pot fi autorizate interceptari, monitorizari, dar este greu de crezut ca ar putea fi eliberate astfel de mandate. De regula se dau pentru cazuri grave, in care sunt implicate grupari criminale periculoase", a declarat acesta, pentru sursa citata.

"Spre exemplu, sotul care suspecteaza ca ii este cenzurata corespondenta ar putea fi tentat sa instaleze camere de luat vederi in casa. Pentru a fi admisa in instanta, o astfel de proba ar trebui aprobata de magistrat iar calitatea inregistrarii ar trebui sa fie suficient de buna pentru a surprinde fara echivoc cele intamplate", a mai spus politistul.

Noul Cod Civil: Mortii au drept la imagine iar ruperea logodnei poate fi despagubita

Camelia Proca, de la Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (ALEG), ONG care detine si centre se sprijin pentru femeile abuzate de soti, crede ca semnalarea violarii corespondentei de catre soti ar putea ajuta la condamnarea mai multor agresori.

"Avem in continuare foarte putine condamnari in cazurile de violenta domestica. In astfel de cazuri este foarte dificil sa vii cu dovezi, femeilor le este de multe ori frica sa solicite un certificat medico-legal, iar dovezile pe care le prezinta tribunalului sunt de multe ori destul de slabe", crede Camelia Proca, care spune ca verificarea telefonului sau a contului de e-mail este o noua forma de control din partea partenerului abuziv.

Si psihologul Aurora Liiceanu este de parere ca terorizarea unei persoane se poate face si fara violenta fizica.

"Poti sa terorizezi pe cineva si fara sa-i lasi vanatai. Violenta are si componenta ei psihica, nu trebuie sa ajungi la spital ca sa o simti. Chiar si violarea corespondentei iti induce o spaima", afirma psihologul.

Pe de alta parte insa, Aurora Liiceanu spune ca incercarea de a controla o relatie prin violarea corespondentei este un lucru pe care il fac mai mult femeile.

"La nivel de masa femeile au cultura controlului. Daca partenerul se vede cu femei, nu e bine, pentru ca alte femei sunt o amenintare. Daca barbatul iese cu prieteni barbati, iar nu e bine, pentru ca prietenii il invata la prostii. Femeile controleaza corespondenta partenerului in mult mai mare masura", a mai spus Aurora Liiceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#noul Cod Civil, #violenta familie, #violare corespondenta familie, #campanie sociala violenta familie , #romani