Ziare.com

Cladirilor publice din Romania le va fi masurata concentratia de radon, un gaz cancerigen

Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 17:20

   

Cladirilor publice din Romania le va fi masurata concentratia de radon, un gaz cancerigen
Toate cladirile publice din Romania vor intra intr-o actiune de masurare a concentratiei de radon, un gaz care este cancerigen.

"Suntem intr-o retea de dezvoltare a unor entitati private sub cupola unui operator economic, cu actionar UBB si Laboratorul de incercari radon din cadrul Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului a UBB, care va avea capacitatea sa masoare concentratia de radon din toate cladirile publice cu locuri de munca din Romania, scoli, gradinite etc. Actiunea de masurare va incepe la sfarsitul lunii noiembrie. Detinatorii acestor cladiri trebuie sa ne contacteze pentru a putea efectua aceste masuratori.

Printr-o directiva europeana din 2013, radonului i-a fost asumat oficial rolul de principal factor de mediu cancerigen pentru populatie, fiind unul din elementele care se regasesc in resursele naturale ale planetei. Masurarea concentratiei de radon in interior devine obligatorie prin legislatia romaneasca, din august 2019, iar actiunea noastra va dura pana in anul 2021", a declarat, joi, seful Laboratorului de Incercari Radon "Constantin Cosma" Cluj-Napoca, Alexandra Cucos.

Aceasta a mai spus ca prin masurarea concentratiei de radon poate fi redus riscul de cancer pulmonar, deoarece pot fi luate masuri preventive.

"Radonul este, poate, mai periculos decat fumatul, deoarece fumatul este o chestiune voluntara, dar cu acest gaz, radonul, pe care ti-l da pamantul, ce faci? Habar nu ai ca traiesti intr-un mediu care te poate afecta si de care te poti feri, daca stii de existenta radonului si masurile de preventie. Este nevoie de o ventilatie adecvata a cladirilor, de materiale de constructii, folosite mai ales la partea de fundatie, dar si de efectuarea unor analize medicale o data pe an", a declarat, la randul sau, medicul chirurg pneumolog Dan Nicolau.

Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului, Centrul pentru Cercetari Aplicate de Mediu si Laboratorul de Incercari Radon "Constantin Cosma" din cadrul UBB au organizat, joi, de Ziua Europeana a Radonului, dezbaterea "Controlul radonului in cladiri cu acces public si cu locuri de munca din Romania in contextul legislativ actual".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2490 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

intr-adevar

asta-i o problema foarte serioasa. In america, te poti retrage (fara penalitati) din contractul de cumparare a casei daca la inspectia technica se descopera radon. Bravo acelora care iau aceasta masura de testare a cladirilor publice. Si omul de rind are trebui instiintat despre problema asta si sa-si testeze casa.

 

Mai multe tari din UE

au publicat hartile cu zonele unde radonul iese de forma naturala din pamant.
In Romania de ce nu se face o asemenea harta?
Coincide cu mari orase?

 

Radon = sol stancos

Emisii de radon pot fi numai daca solul este stancos. In zona de Sud/Baragan, nici o sansa. Deci, Bucuresti, Pitesti, Craiova, Slatina, Slobozia, Constanta... exclus.
Radonul nu este un gaz doar cancerigen, este mult mai rau pt ca este radioactiv.

Tichie de margaritar...

Numai asta mai lipsea din Romania. Cite cazuri de cancer pot fi dovedite ca provin de pe urma inhalarii radonului? Cladirea trebuie sa aibe niste fisuri in fundatie ca sa se intimple.
Eu zic sa repare administratia mai intii, sa redreseze economia ca sa atraga intoarcerea romanilor la vatra, etc, etc si apoi sa se ocupe de radon.
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances/radon/radon-fact-sheet
Daca incidenta e de 15-22k la o populatie de 300 de milioane, sa se calculeze cite sint la o populatie de nici 20 milioane.

 

Ce legatura are una cu cealalta?

Aceasta masura tine de mediu, avem un minister care pana acum chiar nu a facut NIMIC pentru mediu, de ce incerci sa distragi atentia de la aceasta masura si o bagatelizezi in ignoranta ta si care este mai mult decat normala, fiind vorba se SANATATEA ROMANILOR! Tu ai priceput ce s-a scris in acest articol si te-ai citit dupa ce ai aruncat fara sa gandesti cu comentariul tau?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor