4 din 10 romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 15:50
10110 citiri
4 din 10 romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului

Un studiu realizat de Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti arata ca 42% dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si 35% se tem ca daca beau apa dupa o persoana infectata cu HIV se pot imbolnavi de SIDA.

Autorii Raportului de cercetare "Publicul romanesc si stiinta", dat publicitatii vineri, spun ca au realizat aceasta cercetare pentru a vedea "in ce masura publicul dispune de o familiarizare suficient de ridicata cu stiinta, pentru a putea urmari si intelege relevanta descoperirilor stiintifice" si pentru a stabili cat de dornici sunt romanii sa sprijine astfel de cercetari si sa beneficieze de rezultatele lor.

Conform raportului, 42% dintre cei chestionati au raspuns ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, in timp ce 52% au afirmat ca informatia este falsa, iar 7% au raspuns ca nu stiu sau nu au dorit sa raspunda la aceasta intrebare.

In plus, 34% dintre romani nu stiu ca genele tatalui sunt cele care influenteaza sexul unui nou-nascut, iar 66% sunt convinsi ca antibioticele trateaza atat virusii, cat si bacteriile.

In schimb, peste 40% dintre respondenti cred ca "unele numere sunt deosebit de norocoase pentru anumiti oameni" sau ca zodia unui om ii influenteaza personalitatea si comportamentul.

Aproape jumatate dintre romani cred ca este mai important in viata sa ai noroc decat sa ai succes la scoala, in timp ce 50% dintre respondenti sunt convinsi ca deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii rosii.

In ceea ce priveste credinta, jumatate dintre cei chestionati afirma ca merg la biserica lunar, iar patru cincimi ca Dumnezeu a creat toate fiintele, respingand teoria evolutionista.

Concluziile raportului

Printre concluziile autorilor raportului se numara aceea ca "publicul romanesc se caracterizeaza printr-unul dintre cele mai mari deficite de cunoastere stiintifica din Europa".

"Stocul public de cunoastere stiintifica din Romania contemporana releva un deficit stiintific accentuat: aproximativ 80% din populatie nu dispune de cunostinte stiintifice elementare si de un vocabular stiintific activ; de asemenea, aproximativ 80% dintre romani nu stiu cum este aplicata metoda experimentala de cercetare si opereaza precar cu probabilitatile. In context european, romanii sunt mai putin 'alfabetizati' din punct de vedere stiintific. Deficitul cognitiv-stiintific al publicului roman este unul dintre cele mai mari din Europa".

De asemenea, in raport se mai arata ca cel putin unul din trei romani, prin raspunsurile date la intrebarile puse, probeaza a fi: creationist, geocentrist si cu cunostinte precare de genetica, fizica sau medicina. "O parte importanta a publicului roman (36%) opteaza pentru creationism, considerand falsa afirmatia: 'Fiintele umane, asa cum le stim noi azi, au evoluat din specii stravechi de animale'".

O alta concluzie este aceea ca in cazul Romaniei si Bulgariei "stocul public de cunoastere stiintifica este sub media europeana la un nivel similar de scolarizare, indicand o eficienta redusa a sistemului educational romanesc - asa cum a functionat acesta in ultimele decenii".

Pe de alta parte, aprecierea publica a stiintei este diferentiata in functie de genul respondentilor. In timp ce barbatii apreciaza mai mult persoanele cu o cunoastere stiintifica si tehnica bogata, femeile valorizeaza mai mult cunoasterea umanista. De asemenea, femeile sunt mai sincere decat barbatii in ceea ce priveste asumarea nestiintei referitoare la cunoasterea stiintifica factuala.

Cercetarile din 2005 aratau ca 22% dintre romani credeau ca horoscopul este "foarte stiintific", aceasta fiind cea mai ridicata rata din tarile europene, dupa Cipru. Datele anchetei STISOC 2009 confirma constanta in timp a acestei distributii si indica faptul ca aproximativ 40% dintre romani considera ca zodia in care suntem nascuti ne influenteaza "mult" sau "foarte mult" personalitatea.

"Populatia Romaniei este caracterizata de niveluri ridicate de credinta si practica religioasa declarata. In context european, Romania se afla printre primele tari europene ca proportie a celor care merg cel putin o data pe luna la biserica si a celor care declara ca se roaga zilnic. Din punct de vedere simbolic, romanii percep in mai mica masura biserica in calitatea ei de corp spiritual si mai mult ca pe un loc de practicare a religiei; un loc intramundan, mai mult decat o unitate de credinta", se mai arata in raportul citat.

De asemenea, 60% dintre romani exprima acordul cu afirmatia conform careia "Ne bazam viata prea mult pe stiinta si nu destul pe credinta; aproximativ 4 din 5 romani cred ca "Exista miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de stiinta", si 2 din 3 romani cred ca biserica nu greseste niciodata in ceea ce spune.

In acelasi timp, trei sferturi dintre romani considera ca munca va fi mai interesanta datorita stiintei si tehnologiei, dar, pe de alta parte, unul din cinci romani crede ca stiinta nu este importanta in viata sa cotidiana, iar un sfert afirma ca produsele de inalta tehnologie sunt un fel de jucarii.

Proiectul STISOC - Stiinta si societate - Interese si perceptii ale publicului privind cercetarea stiintifica si rezultatele cercetarii - a fost finantat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din Romania, in cadrul programului PN II Capacitati 2008, prin contractul nr. 203 din 10.09.2008.

Investigatia empirica a constat in elaborarea si aplicarea unui chestionar comparabil cu cele aplicate in cadrul Eurobarometrului Special al Comisiei Europene si a fost realizata in perioada iulie-septembrie 2009 pe un esantion stratificat multistadial probabilist, reprezentativ pentru populatia in varsta de peste 18 ani din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#romani stiinta, #raport romani stiinta, #romani Soare Pamant invarte, #romani credinta , #romani
Comentarii
Poza Boby584
Boby584
rank 1
...ăstia 4 din 10 romani sunt puturosi, sunt cei care nu vor să muncească, sunt cei care cred că putoarea de iliescu cu geoană cu pontanacul si cu antonela le vor da totul de-a gata. ..ăstia 4 din 10 romani sun multe exemple pe acest forum, cititi mai jos