83% din romani cred ca saracia a crescut in ultimul an, in tara lor

Marti, 22 Iunie 2010, ora 23:17
1861 citiri
83% din romani cred ca saracia a crescut in ultimul an, in tara lor
Foto: Arhiva

O proportie de 83% dintre romani considera ca saracia a crescut in tara lor in ultimul an, in timp ce la nivelul Uniunii Europene un european din sase vorbeste despre o lupta continua pentru plata cheltuielilor casnice si trei sferturi dintre europeni cred ca saracia a crescut pe parcursul ultimului an, releva un studiu Eurobarometru publicat marti de Comisia Europeana.

Studiul mai indica faptul ca 69% din romani cred ca unul din trei conationali este sarac (fata de 30% media in UE-27), 17% din cetatenii romani considera ca unul din cinci conationali este sarac (31% media indicatorului in UE) si 6% din romani cred ca unul din 10 conationali (23% media in UE) se incadreaza in definitia saraciei.

Mai mult de patru din zece romani (43%) au raspuns ca foarte probabil nu vor avea bani pentru a plati facturile periodice, in timp ce 48% din romani nu sunt increzatori ca isi vor pastra locul de munca in urmatoarele 12 luni (fata de 18% media acestui indicator in UE). In acelasi timp, 27% dintre cetatenii romani sunt convinsi ca nu isi vor pierde locul de munca pana in vara anului viitor.

Eurobarometrul, realizat in luna mai 2010, marcheaza jumatatea Anului european de lupta impotriva saraciei 2010 si urmeaza deciziei de la 17 iunie a liderilor UE de a scoate 20 de milioane de europeni din saracie si excluziune sociala pe parcursul urmatorului deceniu.

Criza si apelurile la masuri de austeritate se reflecta in perceptia europenilor cu privire la saracie. Grecia se evidentiaza cu 85 % dintre respondenti care cred ca saracia a crescut in tara lor. De asemenea, 83 % dintre francezi, 82 % dintre bulgari si 75 % dintre italieni impartasesc, la randul lor, acest punct de vedere privind propriile tari.

Pe de alta parte, studiul arata ca, in ceea ce priveste viitoarele venituri, 73% dintre cetatenii UE fie anticipeaza explicit prestatii de pensie reduse sau cred ca vor trebui sa isi amane iesirea la pensie sau sa economiseasca mai multi bani pentru batranete.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#romani nivel saracie, #romani plata cheltuieli casnice , #romani