Mandru ca sunt roman: Ioan Stanomir: Visez romaneste

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 11:46
7616 citiri
Mandru ca sunt roman: Ioan Stanomir: Visez romaneste
Foto: ceeps.uni.wroc.pl

"Patriotismul este o forma de a-i omagia pe cei de dinaintea ta si de a le spune ca sacrificiile sau visele lor nu au fost in zadar", considera profesorul Ioan Stanomir, adaugand totodata ca "limba romana este cel mai mare dar pe care stramosii ni l-au facut".

Grigore T. Popa, Nicolae Carandino, Radu Petrescu sau Elisabeta Rizea sunt doar cateva nume dintre cele pe care prof. Stanomir le-a enumerat, atunci cand a fost rugat sa se refere la cateva personalitati cu care romanii ar trebui sa se mandreasca.

"Iuliu Maniu, Ion Mihalache si Dinu Bratianu au insemnat intotdeauna reperele la care ma adresez, atunci cand sunt in indoiala si cand nu stiu cum sa merg mai departe", a mai dezvaluit acesta, acceptand invitatia Ziare.com de a vorbi despre patriotism, sacrificii si valori etice, in cadrul campaniei Mandru ca sunt roman.

Sunteti mandru, domnule Stanomir, ca sunteti roman?

Pentru mine, mandria de a fi roman se identifica in principal cu cateva repere si cu cateva valori. Reperele sunt: limba romana, cultura romana, un trecut de lupta pentru libertate si pentru demnitate. Iar ca valori: increderea in familie, increderea in solidaritate, increderea in capacitatea de a ne implica in proiecte care sa ii aduca pe cetateni impreuna, si, in fine, o incredere moderata in viitorul acestei natiuni.

De aceea, as spune ca, pentru mine, mandria de a fi roman este in primul rand alimentata de gandul ca inaintea mea au fost generatii intregi de romani (in sens civic, nu etnic, si subliniez acest lucru), romani apartinand tuturor etniilor acestei patrii, care au gandit in limba lor, romana, maghiara sau germana, si care au dat acestei patrii identitatea de care ne bucuram acum.

Patriotismul este, pana la urma, o forma de a-i omagia pe cei de dinaintea ta si de a le spune ca sacrificiile sau visele lor nu au fost in zadar.

Si as mai adauga ca, pentru mine, patriotismul este o valoare legata fundamental de limba si de familie, pentru ca, oricat de indragostit as fi de alte literaturi, visez si gandesc in limba romana, iar de familie pentru ca reperele cele mai puternice mi-au fost date de bunici si de parinti. Lor li se datoreaza modul in care gandesc si actionez acum.

Dar sa stiti ca intrebarea e dificila pentru ca, daca ma uit uneori in jurul meu, la spatiul public in care locuim cu totii, mi-e greu sa gasesc ratiuni de a fi mandru ca apartin acestei natiuni.

Ne puteti da numele unui roman despre care, pe nedrept, se vorbeste prea putin si cu care ar trebui sa ne mandrim?

As putea da mai multe nume. As putea da numele celor care in perioada 1940-1946 s-au opus dictaturilor si tiraniei, si aici as da numele a doi romani, unul exilat, celalalt mort inainte sa fie aruncat in inchisorile comuniste. As da numele unui exilat, Mihail Farcasanu, si numele unui savant si intelectual roman, Grigore T. Popa.

As mai da numele unui extraordinar de important jurnalist democrat, Nicolae Carandino, si as da numele a trei oameni politici care pentru mine au insemnat intotdeauna reperele la care ma adresez atunci cand sunt in indoiala si cand nu stiu cum sa merg mai departe: Iuliu Maniu, Ion Mihalache si Dinu Bratianu.

Mergand pe firul istoriei in trecut as da exemplul celor doi mari junimisti care ne invata si astazi ce inseamna patriotismul si ma gandesc la Titu Maiorescu si la Petre Carp.

Dar acestea sunt repere canonice, pe care orice om educat in spiritul libertatii ar trebui sa le cunoasca.

Din spatiul literaturii si al artelor as da exemplul unui foarte mare intelectual si caracter, putin cunoscut, dar care ar trebui onorat si rememorat, este vorba de Radu Petrescu, cel care a scris intre 1949 si 1980 extraordinar de importante texte si cel care m-a invatat doua lucruri. In primul rand ca poti sa privesti cerul cu gandul la literatura si in al doilea rand ca poti sa fii un functionar umil si totusi sa iti pastrezi demnitatea, sa ii citesti pe clasicii latini si pe cei italieni si sa scrii o proza de cea mai buna calitate.

Si as mai da un exemplu de roman care poate sa ne invete o lectie a demnitatii. Este Elisabeta Rizea. Poate ca astazi, cand e mai cunoscuta Daniela Crudu decat Elisabeta Rizea, e mai greu sa ne amintim de ea...

Si as mai da un alt nume de femeie, ortografiata cu majuscule, de data aceasta un intelectual de elita: Alice Voinescu. A fost profesoara la Conservatorul Dramatic, a fost autoarea unor carti fundamentale despre scriitorii francezi si a unei contributii de seama la teatrologia romaneasca, a facut inchisoare si domiciliu obligatoriu.

Ca si Elisabeta Rizea, Alice Voinescu ilustreaza tot ceea ce are mai bun spiritul romanesc in secolul XX.

Am incercat sa va dau cateva exemple care au si o anumita coloratura etica, dar cred ca daca vrei sa intelegi ce inseamna sa fii roman ar trebui sa deschizi o pagina din literatura romana, fie ca este vorba de proza, fie ca este vorba de poezie, si sa incerci sa recitesti un rand de Minulescu, un rand de Pillat, un rand de Bacovia, un rand de Arghezi, un rand de Blaga, un rand de Mircea Ivanescu sau de Leonid Dimov, dintre poeti, sau de Radu Petrescu, Costache Olareanu sau Ion Ghica - dau trei exemple foarte diferite - ca sa nu te intrebi de ce limba romana este cel mai mare dar pe care stramosii ni l-au facut.

Pentru dumneavoastra, care este cel mai important eveniment din istoria Romaniei?

Nu o sa dau un eveniment din istoria Romaniei, probabil ca primul reflex ar fi sa spun ca e Unirea de la 1 Decembrie 1918.

Dar eu cred ca exista o serie de evenimente care inseamna mult mai mult din punct de vedere etic si al libertatii: este vorba de seria de sacrificii facute in numele democratiei intre 1940 si 1989, de la cei care au fost ucisi de regimul totalitar legionar, pana la concetatenii nostri evrei care au fost ucisi de regimul genocidar al lui Ion Antonescu si terminand cu cei care s-au sacrificat in lupta impotriva regimului comunist, in numele libertatii.

Ma gandesc iarasi la Iuliu Maniu, Ion Mihalache si Dinu Bratianu. Ei reprezinta pentru mine varful de aisberg al unei enorme suferinte care trebuie luata in seama, pentru ca, daca aceasta suferinta, care s-a incheiat cu Revolutia de la 1989, nu s-ar fi produs, noi nu am fi discutat niciodata despre mandria de a fi roman.

As incheia spunand ca aceia dintre noi care plebisciteaza pe Nicolae Ceausescu drept cel mai important conducator roman al secolului XX, dupa cum am inteles ca reiese dintr-un sondaj recent, acei oameni dezonoreaza calitatea de roman.

Pentru ca esti roman, in primul rand, daca esti cineva care crede intr-o patrie comuna, indiferent de etnie si de religie, si in al doilea rand daca ai credinta intr-o patrie europeana, o "patrie de patrii", in care nu au niciodata loc cei care se inchina la chipul cioplit al fanatismului, al urii, al xenofobiei, al antisemitismului si al totalitarismului de orice fel.

Eu cred ca trebuie sa fim mandri ca suntem romani, dar trebuie sa fim in egala masura ca suntem oameni si aceasta umanitate este temelia pe care se ridica patriotismul nostru.

E important sa nu uitam niciodata ca asociem mandriei de a fi roman patriotismul, nu nationalismul sau xenofobia.

Patriotismul este ceva egal, luminos, senin, care te face sa privesti catre viitor cu fruntea sus, stiind ca esti parte dintr-un concert spiritual pe care Divinitatea l-a facut sa existe si in care fiecare voce are ratiunea ei de a exista.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ioan Stanomir, #Ioan Stanomir profesor, #Ioan Stanomir roman, #romanians are smart , #romani