Ziare.com

Mari personalitati din Romania disparute in 2008

Duminica, 28 Decembrie 2008, ora 11:55

   

Mari personalitati din Romania disparute in 2008
Nume mari ale Romaniei, dar si din lumea intreaga au "plecat" pentru totdeauna in acest an dintre noi, lasand in urma lor pagini de istorie.

Unii au innobilat scenele teatrelor sau au creat opere de arta, iar altii au luptat pentru libertate. Aleksandr Soljenitin, Sabin Balasa, Paul Newman, Ticu Dumitrescu si multi altii ca ei au murit in 2008, dar au ramas vii in constiinta umanitatii.

1. Stefan Iordache

Unul dintre marii disparuti ai anului este Stefan Iordache. S-a nascut la Calafat, iar in 1959 a dat admitere la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.

A jucat pe scena teatrului "C. I. Nottara" pana in 1977, apoi la Teatrul Mic pana in 1990. Stefan Iordache a inregistrat si mai multe albume de muzica usoara. A murit in septembrie, la varsta de 67 de ani.


2.Ilarion Ciobanu

Actor. A murit in septembrie, la varsta de 77 de ani. Suferea de cancer faringian. Ilarion Ciobanu a absolvit IATC-ul in Bucuresti si si-a facut debutul la varsta de 30 de ani.

Cu toate ca de numele lui Ilarion Ciobanu se leaga mari productii din teatrul si cinematografia romaneasca, actorul nu a beneficiat de o pensie de la stat, deoarece nu a fost niciodata angajat cu carte de munca al unui teatru.


3. Cezar Ivanescu

Poet. A murit in aprilie, la varsta de 66 de ani. Cezar Ivanescu isi face debutul ca poet in revista "Flacara Iasului" in iunie 1959. Zece ani mai tarziu debuteaza si in teatru, cu piesa "Mica drama", si devine redactor la Almanahul literar al Uniunii Scriitorilor.

Traduce din franceza lucrarea lui Mircea Eliade "De la Zalmoxis la Genghis-han". Pe 16 aprilie 2008, lui Cezar Ivanescu i s-a propus depunerea candidaturii la premiul Nobel din partea Albaniei.

4. Paul Niculescu Mizil

Politician. A murit in decembrie, la varsta de 85 de ani. Cunoscut ca unul dintre principalii demnitari comunisti, Mizil a intrat in PCR la varsta de 22 de ani. A fost ministru al Educatiei si de Finante. O alta functie importanta detinuta de Mizil a fost cea de rector al Scolii Superioare de Partid Stefan Gheorghiu, la varsta de numai 32 de ani.

5. Anca Parghel

Artista. A murit in decembrie, la varsta de 51 de ani. Anca Parghel nu a fost o simpla cantareata, ci si profesoara de jazz. Dupa ce a terminat Liceul de Muzica din Iasi, si-a continuat studiile la Conservatorul de Muzica si s-a stabilit in Belgia.

Anca Parghel si-a continuat activitatea la catedra, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzica din Bruxelles.

6. Dina Cocea

Actrita. A murit in octombrie, la varsta de 96 de ani. Dina Cocea si-a dedicat intreaga viata artei teatrale romanesti, pe scena, ca organizator de teatru, ca scriitoare, dar si ca pedagog si initiator al modernizarii teatrului din Romania.

7. Sabin Balasa

Pictor. A murit in aprilie, la varsta de 76 de ani. A fost rapus de un cancer pulmonar. Inainte cu doua luni de a muri, medicii din Constanta ii extirpasera pictorului o tumoare pulmonara de 30 de centimetri. In perioada comunista a fost cunoscut ca "pictorul de curte al Ceausestilor" si a devenit celebru pentru zecile de tablouri care care infatiseaza fostul cuplu dictatorial.

Sabin Balasa a absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, dar a studiat si la Sienna si Perugia, in Italia. Principalele teme ale picturilor sale sunt reprezentate prin femei sculpturale cu par lung, in pozitii emblematice. Lucrarile semnate Sabin Balasa erau vandute cu sume care depaseau si 10.000 de euro.

8. Ticu Dumitrescu

Politician. A murit in decembrie, la varsta de 80 de ani. Parinte moral al deconspirarii Securitatii, Ticu Dumitrescu a fost si senator pana in anul 2000. Constantin-Grigore Dumitrescu, cunoscut de prieteni ca Ticu, a fost eliminat din Facultatea de Drept inainte de a fi arestat de Securitate si condamnat ca detinut politic la ani grei de inchisoare.

Dupa revolutie infiinteaza Asociatia Nationala a Fostilor Detinuti Politici. Ca senator se lupta sa promoveze Legea deconspirarii Securitatii ("Legea Ticu"), care este adoptata cu multe amendamente fata de forma ei initiala.

9. Iosif Constantin Dragan

Om de afaceri. A murit in august, la varsta de 91 de ani. Era considerat unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la peste 850 de milioane de dolari.

Desi era simpatizant al Garzii de Fier, Dragan devine un colaborator al regimului comunist si unul din romanii care s-au ocupat de imaginea lui Nicolae Ceausescu in Occident.

A terminat Dreptul la Universitatea Bucuresti, dupa care, in 1941, a infiintat o firma prin care exporta petrol Italiei fasciste. In 1948, fondeaza o companie de distributie a gazului petrolier lichefiat, Butan Gas. Dupa moartea omului de afaceri, averea sa a revenit Veronicai Dragan, sotia magnatului.

10. Ovidiu Iuliu Moldovan

Actor. A murit in martie, la varsta de 66 de ani. Artistul suferea de cancer. Ovidiu Iuliu Moldovan s-a nascut in Sarmasu - judetul Mures si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. Actorul a jucat pe scena Teatrului National Bucuresti in sute de piese.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5097 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ERORI?

Monica Lovinescu a fost deasemenea uitata.Mizil nu.

 

 

in 2008

Romania a pierdut artisti mari si pe marele patriot si luptator Ticu Dumitrescu.
Sa-i omagiem si sa le dedicam un gand frumos la cumpana dintre ani ! Acesti Oameni vor ramane mult timp in memoria romanilor. Cinste lor !

 

 

singurul roman care a luat Nobelul

si George Palade, singurul roman care a luat premiul Nobel, s-a stins din viata anul acesta.

 

 

respect pentru "cei ce nu mai sint"

cu ce acoperim "golul"? cine-i inlocuieste ?

 

 

Anul negru

A fost un an negru pentru cultura si arta romaneasca.Intre marii disparuti se numara si pictorul Jules Perahim,graficianul Marcel Chirnoaga,sculptorii Nicapetre si Vasile Gorduz,lingvistul George Pruteanu,juristul Antonie Iorgovan si nu numai.S-ar cuveni evocati si acestia.

 

 

cum ce-a lasat?

o nepoata deputat!

 

 

De ce a fost omis Colea Rautu ????

Este Omis Colea Rautu. Sper ca este o regretabila eroare .

 

 

Articol slab

Stefan I nascut 1959 mort2008 la 69 ani, nu prea iese socoteala,restul nu am mai citit,foarte desinformativ.

 

 

Ziaristi sub acoperire

In schimb Niculescu-Mizil si Iosf Constantin Dragan n-au fost uitati!!!!Mi-e scarba!

 

 

Mare dreptate ai

Si eu tot in 1959 sint nascut,deci am 67 de ani.Mai sa fie..............

 

 

Ce cauta?

Ce cauta Mizil printre astia?

Abia daca ii auzeam numele printre altii la stirile lui Ceasca. Ce a lasat asa de nemuritor ca trebuie sa-l pomenim cu totii alaturi de mari personalitati ca Ilarion Ciobanu, Dina Cocea, Stefan Iordache, Cezar Ivanescu sau Balasa?

Mi se pare o impietate la adresa memoriei celorlalti.

 

 

aha

haralamb zinca

 

 

Inca o eroare

Si prof dr. Dan Horia Mazilu a fost omis... Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe acest mare om.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor