Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Povestea celui mare mare proiect de voluntariat din Europa: 40 de visuri implinite in 5 zile. Si tu poti ajuta

Duminica, 14 August 2016, ora 19:19
16712 citiri
Povestea celui mare mare proiect de voluntariat din Europa: 40 de visuri implinite in 5 zile. Si tu poti ajuta
Foto: Ovidiu Micsik

Sa ajungi luni pe santier, sa gasesti doar fundatia, apoi sa vezi cum zeci de case se inalta sub mainile voluntarilor, iar vineri dupa-amiaza 40 de familii vor avea o casa. Este povestea celui mai mare proiect de constructie accelerata si voluntariat din Europa si poate chiar din lume.

Sute de voluntari, inclusiv straini care vin din SUA, Canada, Japonia, Irlanda de Nord etc., vor construi in timpul liber, in doar cinci zile, 40 de case pentru oameni sarmani.

Citeste si despre #MinunipeCamino - Calatoria Veronicai pentru copiii bolnavi si afla cum poti ajuta si tu

In acest an, intre 3 si 7 octombrie, organizatia internationala Habitat for Humanity implineste 40 de ani de existenta, iar filiala din Romania 20 de ani de la infiintare. Momentul va fi marcat printr-un eveniment amplu - Big Build - in care voluntari din numeroase tari vor construi, alaturi de specialistii Habitat, 40 de case in doar cinci zile in orasul Bacau.

"In fiecare an construim in jur de 50 de locuinte noi si renovam alte 100-200. In 2016 majoritatea caselor construite si renovate sunt concentrate in judetul Bacau. Vom gazdui intr-adevar mai multi voluntari, doar pe proiectul BIG BUILD: 40 de case in doar 5 zile asteptam intre 600 si 800 de voluntari din SUA si mai multe tari din Europa.

Fiecare voluntar care munceste pe santierul Habitat for Humanity Romania devine ambasadorul nostru, povesteste despre experienta in grupul sau de prieteni si colegilor de la birou, iar bulgarele se rostogoleste frumos si alti oameni vin sa ne ofere o mana de ajutor", a povestit pentru Ziare.com Loredana Modoran, coordonator dezvoltare resurse al organizatiei Habitat for Humanity Romania.

Cum te poti implica

Pe partea de voluntariat, Habitat for Humanity lucreaza foarte mult cu companiile, ele sunt cele recruteaza angajatii ce vin pe santiere si acopera costurile logistice si donatia.

Foto: Ovidiu Micsik

Cei care doresc sa vina pe cont propriu fac evenimente de fundraising, prin care strang banii necesari sa vina pe santier. Pentru BIG BUILD 2016: 40 de case in doar 5 zile am dezvoltat o platforma super-prietenoasa www.habitat.ro/bigbuild unde voluntarii isi pot alege zilele in care pot veni pe santier si pot crea o pagina de fundraiser sa stranga fondurile necesare.

In fiecare an, pe santierele Habitat sunt 1,000 de voluntari straini, din tari ca SUA, Canada, Japonia, Irlanda de Nord etc. Foarte multi dintre ei sunt pentru al 10-lea sau al 15-lea an consecutiv in Romania, spune Loredana Modoran.

Foto: Ovidiu Micsik

Pe langa munca pe santier, Habitat ofera voluntarilor internationali si o experienta culturala, seri de dans si muzica traditionale, vizite la familiile pe care le ajuta si la obiectivele turistice din zona: "Oferim, asa cum se spune, o experienta la firul ierbii - in care cunosc o comunitate asa cum este ea - pe care nu o pot gasi in alta parte. Unii dintre voluntari ne marturisesc ca in tara noastra gasesc oameni ospitalieri si modesti, care ii fac sa se intoarca si in anii urmatori sau sa isi convinga prietenii sa vina in Romania".

Pentru cine sunt construite casele

Procesul selectie este acelasi in toate proiectele Habitat din Romania. Fie ca vorbim de constructii noi sau de renovari, Loredana Modoran spune ca familiile trebuie sa indeplineasca trei criterii:

  • sa aiba nevoie de o locuinta decenta
  • sa poata plati costul interventiei* la pretul materialelor de constructie in rate lunare, fara dobanda, fara profit. Familiile beneficiare devin astfel parteneri ai organizatiei Habitat for Humanity Romania. Ratele platite de beneficiari merg intr-un fond rotitor, numit Fondul pentru Umanitate, din care sunt construite sau renovate alte locuinte pentru familii in nevoie. In felul acesta, o familie care detine o casa Habitat for Humanity ajuta o alta familie in nevoie sa aiba o locuinta decenta.
  • sa faca munca voluntara la constructia locuintelor Habitat for Humanity Romania. Conceptul de munca voluntara, sweat-equity cum este numit peste tot in lume, nu reprezinta o plata pentru casa primita, ci arata dorinta familiei de a se implica alaturi de voluntari internationali si corporatisti romani in eforturile pentru eradicarea locuirii saracacioase. Fiecare familie trebuie sa faca intre 1000 si 1,500 de ore de munca.

*Habitat for Humanity are si programe care nu presupun repayment, adresate celor care locuiesc in saracie extrema, insa aici, pentru o interventie sustenabila, Habitat for Humanity actioneaza in parteneriat cu alte ONG-uri care investesc in sanatate, educatie etc.

Dupa ce se muta intr-o casa noua, viata unei familii se schimba complet.

"Lucrurile care noua, cei care avem o casa, ni se par banale, cum sunt sa avem camera noastra sau o baie in care sa ne spalam pe maini, sunt pentru multi doar un vis care spera sa se implineasca.

Cele mai multe dintre familiile pe care le sprijinim locuiesc impreuna cu parintii sau familia extinsa in apartamente mici, si sunt obligati sa doarma parintii cu copiii in aceeasi camera sau pat. Copiii nu au un loc unde sa isi faca temele si se simt rusinati sa isi cheme colegii de clasa in vizita. De cele mai multe ori, apar certuri care ii afecteaza emotional, iar cei mici au nevoie de terapie si atentie crescuta", ne-a mai spus Loredana Modoran.

Una dintre cele mai frumoase activitati de voluntariat

Experienta pe santierele Habitat for Humanity este una dintre cele mai frumoase activitati de voluntariat, puncteaza Loredana. De obicei, povesteste ea, voluntarii vin pe santiere cu sentimentul ca vor face o fapta buna, ca vor darui timpul si energia lor si vor ajuta oameni mai putin norocosi sa aiba o casa.

"Insa, dupa o zi petrecuta pe santier, in care muncesc cot la cot cu familiile beneficiare si cu colegii, voluntarii vad rezultatele muncii lor si au satisfactia ca au construit sau au renovat o casa. Interactiunea cu beneficiarii si ceilalti voluntari ofera un sentiment unic, de liniste interioara si chiar de reasezare a valorilor personale, iar cei care vin pe santier isi dau seama ca de fapt au primit mai mult decat au daruit".

Foto: Ovidiu Micsik

Si companiile isi implica angajatii ca voluntari pe santier, intr-o experienta de teambuilding si acopera costurile logistice si o donatie, care ii ajuta pe cei de la Habitat sa cumpere materialele de constructie si uneltele cu care ei lucreaza.

"Avem insa si multe companii care vin parteneri in proiecte mari care schimba fundamental viata unei intregi comunitati sau ofera acces la educatie copiilor care nu au parte de ea acasa. Suntem bucurosi ca au ales sa imbunatateasca viata oamenilor din comunitatile in care activeaza prin intermediul nostru si suntem mandri sa oferim la randul nostru un parteneriat solid, bazat pe incredere si transparenta", conchide Loredana Modoran.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Habitat for Humanity case, #proiect voluntariat case , #romani