Povestea romancei care nu da bani pe strada, dar face voluntariat in Uganda

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 18:10
15879 citiri
Povestea romancei care nu da bani pe strada, dar face voluntariat in Uganda
Foto: Facebook/Andra Gheban

Pasiunea pentru voluntariat a dus-o pe Andra Gheban departe. La propriu, pentru ca romanca a ajuns voluntar pe cont propriu pana in Uganda si Tanzania.

Nu doneaza bani pe strada si nici nu vrea sa salveze lumea, ci mai degraba, se confeseaza Andra, vrea sa se salveze pe ea insasi - "cred ca mai degraba incerc, prin munca mea de voluntar, sa ma salvez pe mine insami. Sa nu uit ca inainte de a fi romanca, europeanca, ieseanca, fiica, sora, iubita, sunt om pur si simplu si casa mea e lumea intreaga".

Ieseanca si-a inceput povestea cu voluntariatul la o intalnire de la Crucea Rosie. A ajuns, insa, pe cont propriu in Uganda, unde le-a predat copiilor, timp de o luna, engleza.

Ugandezii, spune Andra, "sunt cei mai prietenosi si mai deschisi dintre toti africanii", iar saptamanile petrecute acolo au fost, pentru ea, saptamani de "fericire completa".

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Acum, romanca a inceput o alta aventura, cea de mama. Andra locuieste in Santiago, are o fetita careia i-a dat un nume ugandez si duce "o viata linistita si tihnita", marturiseste romanca pentru Ziare.com.

Voluntariat international pe cont propriu

Cand a fost prima oara la o intalnire a Crucii Rosii, in Iasi, a fost "dezamagita" de discutii, pentru ca i se parea ca "se vorbeste mult, fara a se organiza nimic concret", iar ea voia sa inceapa imediat sa se implice.

Asa a inceput, de altfel, si voluntariatul independent pentru Andra. A gasit un azil in Iasi si a cerut voie directoarei sa viziteze batranii de cate ori vrea. Au urmat alte proiecte de voluntariat (Chile - cu copii provenind din medii sociale problematice, Franta - la una din cantinele saracilor din Paris, Tanzania, Uganda) la care a ajuns prin "prieteni de-ai prietenilor" sau prin alte persoane care au primit-o in proiectul lor.

"Pe mine nu m-a interesat niciodata sa am in spate o organizatie cunoscuta, sa am titlul oficial de voluntar Crucea Rosie, de exemplu. Voiam doar sa ajut, sa fac ceva cat se poate de concret si sa ma asigur ca nu voi sfarsi in biroul vreunui ONG mutand hartii dintr-un loc in altul", explica Andra.

Citeste si Poveste vieneza: Cum a ajuns o romanca pe prima scena muzicala a lumii

A plecat pe cont propriu spre Africa, "fara limita de timp sau de oameni in serviciul carora m-as fi putut pune". Banii i-a strans, impreuna cu David, viitorul tata al copilului ei, in cei doi ani in care a facut facultatea in Berlin. "Din bursa lui si maruntisul pe care-l faceam la babysitting-uri ne intretineam si salariul meu de bibliotecara l-am pus tot deoparte pentru Africa", povesteste Andra.

La inceput, a avut un soc cultural. Africa nu era numai un continent diferit, ci "o planeta diferita". Chiar daca tarile prin care a trecut (Africa de Sud, Mozambique, Zambia, Tanzania, Uganda si Kenya) sunt scumpe, mai putin Uganda, au reusit totusi sa se descurce cu banii, pentru ca nu au mers in Africa "sa fie turisti".

"Am incercat din rasputeri sa nu fim albii care cred ca le stiu pe toate si care vin in Africa sa-i 'civilizeze' pe localnici", povestea, in 2011, Andra.

Uganda, cea mai frumoasa experienta

Din toata calatoria, cea mai frumosa experienta a fost in Unganda. A locuit timp de o luna la un liceu intr-un sat la vreo 200 de kilometri de Kampala, capitala Ugandei. A predat literatura engleza, a reorganizat toate cartile din biblioteca si a introdus un nou sistem de imprumut. L-a ajutat si pe David, care a predat cursuri de calculatoare pentru copii ugandezi - 4 calculatoare la 300 de micuti.

Citeste si Poveste din Israel: Cum a ajuns un sibian arbitru de succes in Tara Sfanta

"Ugandezii sunt cei mai prietenosi si mai deschisi dintre toti africanii pe care i-am cunoscut, asa ca primirea noastra la scoala a fost una dintre cele mai frumoase si emotionante. Am fost tratati ca niste superstaruri de fapt si de multe ori ne simteam prost pentru ca eram coplesiti de atatea atentii si aprecieri pe care noi poate nu le meritam", marturiseste Andra.

Din toata experienta de voluntariat, romanca a invatat ca bunele intentii nu sunt suficiente. "Daca nu suntem dispusi sa facem un efort imens, pe toate planurile, (fizic, emotional, intelectual) bunele noastre intentii nu vor ajuta pe nimeni", puncteaza Andra.

Aventura de mama

Acum, ieseanca si-a inceput aventura de mama. Are o fetita si s-a stabilit in Chile, impreuna cu David. In mai, va incepe sa predea limba romana la universitatea din Santiago.

"Viata mea este acum o viata linistita si tihnita pentru ca am devenit mama, am ajuns aici insarcinata si deci perspectiva mea asupra tarii este perspectiva maternitatii. Despre Chile in general nu pot vorbi pentru ca nu am reusit sa calatorim foarte mult de cand am venit, in schimb pot spune multe despre Santiago, capitala tarii si orasul unde locuim. Romanii suntem vazuti foarte bine, exista chiar si o asociatie de prietenie chiliano-romana care organizeaza periodic intalniri intre romanii de aici si chilienii legati de Romania intr-un fel sau altul - fie au trait la noi in tara, fie sunt casatoriti cu cetateni romani, fie pur si simplu sunt interesati de cultura noastra.

Iar interesul este mare - in mai voi incepe predarea unui curs de limba romana la una dintre universitatile din Santiago, curs care va fi lansat cu prilejul primei Saptamani Culturale Romanesti, eveniment organizat de ambasada noastra in Chile", a mai spus Andra pentru Ziare.com.

Acum, dupa un an de Santiago, marturiseste ea, socul cultural puternic pe care l-a simtit la inceput s-a mai atenuat.

"Fusese foarte puternic pentru ca noi locuisem in Berlin trei ani, apoi am calatorit prin Africa si in Santiago am dat peste o societate de consum exemplara: totul se invarte in jurul banilor, a obiectelor detinute sau care pot fi cumparate, esti bombardat cu o violenta extraordinara de publicitate al carei unic scop este sa te faca sa cumperi si mai mult, gasesc ca societatea chiliana urmeaza cu fidelitate modelul nord-american.

Noi suntem la polul opus si de aceea ne-a fost si ne este inca destul de greu sa ne adaptam. Dar dupa un an aici, pot spune ca am reusit sa ne cream o oaza de liniste si un stil de viata fidel valorilor si filosofiei noastre. Incercam sa traim simplu si respectuos", ne-a mai spus Andra Gheban.

In viitor, cum ii creste putin fetita, Andra vrea sa calatoreasca din nou in jurul lumii.

Citeste si Cum a ajuns un politist din Nadlac afacerist in Dubai si actor alaturi de Tom Cruise

"Planurile noastre de viitor includ un tur in jurul lumii in 2-3 ani, imediat cum reusim sa strangem bani si ne creste putin fetita. Visez sa locuim si in Romania, poate jumatate de an-un an si sa mergem in satul bunicii mele sa facem agricultura. Vrem sa calatorim cat mai mult, sa locuim in cat mai mute tari si sa cunoastem cat mai multe culturi diferite", mai marturiseste ieseanca.

Pe final, romanca ii sfatuieste pe cei care vor sa emigreze in Chile "sa nu le fie frica sa vina".

"Sa vina cat mai repede, pana nu vin toti spaniolii fugariti de criza economica din tara lor. Este de munca in Chile, iar cine stie si engleza va avea un avantaj", incheie Andra.

Romania are cu ce se mandri inafara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Andra Gheban voluntariat Uganda, #poveste Andra Gheban Uganda , #romani