Romania, asa cum se vede in presa internationala - Retrospectiva 2010

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 23:59
27809 citiri
Romania, asa cum se vede in presa internationala - Retrospectiva 2010
Foto: euronuclear.org

Orice aniversare este un prilej de a face bilantul anului care a trecut. Ai fost mai bun, mai harnic, ai avut mai mult succes ca in anii trecuti? Ai dus cu bine la capat ceea ce ti-ai propus? Ai evoluat, in ochii tai si ai celor din jur?

Sunt intrebari pe care este firesc sa le punem, adaptandu-le fireste, si intr-o zi de sarbatoare precum cea de azi: 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Iar daca la primele ar fi mai bine sa lasam puzderia de analisti care ne impresoara sa dea raspunsurile cele mai potrivite, la cea din urma am putea incerca un raspuns si singuri.

Cum a fost vazuta Romania in 2010 de catre strainii din lumea larga?

Ce a scris presa internationala despre noi, cat de mult si cat de corect, din moment ce Bucurestiul inca mai este confundat cu Budapesta, iar romanii cu rromii?

Sa facem deci o scurta retrospectiva a aparitiilor Romaniei in mass-media anului 2010, pentru a intelege de ce suntem priviti peste hotare uneori cu ochi buni, iar alteori cu ochi rai.

Politica: Basescu, Udrea si serviciile secrete, in top

S-a scris mult, atat pro cat si contra, in presa straina despre decizia SUA de a amplasa in Romania elemente ale scutului anti-racheta. Cei mai suparati au fost, evident, rusii si iranienii. "Pana in 1989 ati avut un stapan - Rusia, acum aveti altul", au comentat acid acestia din urma, referindu-se la o "subordonare" a Romaniei catre Statele Unite.

Pana la finele anului situatia s-a limpezit, iar la summit-ul NATO-Rusia de la Lisabona s-a ajuns chiar la un consens istoric in privinta cooperarii pe aceasta tema.

Alte teme importante legate de Romania si reflectate in presa internationala au fost situatia din justitie, cu impact direct asupra viitoarei noastre aderari la Spatiul Schengen, sau relatiile presedintelui roman cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy.

Astfel, presa elvetiana a tras un semnal de alarma numind Romania "nuca tare a Europei" si sustinand ca tara noastra nu avea ce cauta in Uniunea Europeana, nefiind pregatita. Apoi, presa franceza a prezentat o serie de declaratii ale unor oficiali care sustineau ca Romania nu ar trebui si chiar nu ar avea sanse sa respecte termenul stabilit si sa intre in Schengen in luna martie 2011.

Despre coruptia generalizata din Romania au scris si jurnalistii de la Deutsche Welle, care au explicat ca reticenta liderilor politici occidentali privind intrarea noastra in spatiul Schengen s-ar datora si faptului ca Romania ar ajunge astfel sa aiba acces la baze de date extrem de importante.

Nu putem sa trecem cu vederea nici aparitia in cotidianul Le Monde a urmatorului titlu "Cazul Voicu, o premiera pentru o tara cu un grad ridicat de coruptie", cu referire la arestarea senatorului PSD.

Un alt subiect tratat pe larg si in repetate randuri a fost relatia "cu nabadai" dintre Traian Basescu si Nicolas Sarkozy. Dupa ce, la inceputul anului, comisarul european din partea Romaniei, Dacian Ciolos, era considerat in presa britanica drept un al doilea comisar al Frantei, considerandu-se ca Romania i-a facut un favor "surorii mai mari" desemnandu-l pe Ciolos, iata ca toamna a adus, in aceeasi presa britanica, o serie de articole ironice pe tema racirii relatiei dintre cei doi sefi de stat.

Bineinteles ca nimeni nu cunostea schimbul de replici dintre cei doi, dar fotografiile facute atat la Consiliul European cat mai ales la summit-ul NATO de la Lisabona au generat comentarii acide si speculatii de toate felurile.

Relatia dintre Basescu si Sarkozy, tradata de imagini (Galerie Foto)

Presa straina, despre refuzul intampinat de Basescu din partea lui Sarkozy

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a fost comparat de un cotidian german cu Vladimir Putin, pentru ca si-ar depasi constant competentele date de Constitutie, in timp ce presa britanica l-a certat pentru ca i-a laudat pe romanii care pleaca sa munceasca in strainatate, in loc sa le asigure locuri de munca in tara.

Tot Traian Basescu a fost insa aplaudat de presa rusa, din acelasi motiv, mai precis ca "ii enerveaza" pe cei de la Bruxelles cu declaratiile sale "curajoase si originale".

In schimb, aceeasi presa rusa a criticat dur politica Romaniei fata de Republica Moldova, titrand: "Unirea Republicii Moldova cu Romania ar destabiliza Europa de Est" si "Renasterea separatismului etnic in UE are Romania in centrul conflictului".

Extrem de prezente in presa straina au fost si serviciile secrete din Romania. Trecem peste reincalzirea, din timp in timp, a "ciorbei" inchisorilor CIA din tara noastra, subiect reamintit periodic in presa americana.

Mult mai spectaculos a fost in acest an scandalul diplomatului roman Gabriel Grecu, retinut si ulterior expulzat de Moscova, dar si incercarea de implicare a tarii noastre in scandalul spionilor rusi expulzati din SUA, cand, in mod incorect, un cotidian american a sustinut ca unul dintre suspecti ar fi fost angajat al unei companii din Romania.

Diplomat roman, retinut in Rusia

In plus, La Repubblica este convinsa ca "Romania detine suprematia serviciilor secrete europene", iar din dosarele WikiLeaks, in care nu lipseste nici tara noastra, nu s-au scos inca decat cateva informatii, cat sa ne atate curiozitatea.

In topul celor mai frecvente prezente romanesti in presa internationala figureaza si ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, despre care Die Welt a scris ca este o "Glamour Girl" care administreaza miliarde de euro, in timp ce The Telegraph a prezentat initiativa acesteia de a imparti pantofi cu toc sinistratilor de la inundatiile din vara.

Subiectul cel mai suculent a fost insa scandalul "frunzei" din logo-ul Romaniei, intens comentat in presa europeana.

"Frunza" Elenei Udrea, motiv de ironie in presa straina

Sa incheiem sectiunea cu alte doua subiecte: turismul romanesc si scandalul parapsihologului de la Cotroceni, Aliodor Manolea.

In timp ce presa franceza considera ca "Romania are potential sa devina un paradis al schiorilor", CNN-ul atentioneaza: "Castelul Dracula nu este doar o capcana turistica". In plus, daca printul Charles al Marii Britanii a continuat sa faca reclama satelor din Transilvania, Andreea Banica le-a sucit mintile vizitatorilor pavilionului Romaniei la Expozitia de la Shanghai.

Incheiem cu fostul candidat la presedintie Mircea Geoana, care a ajuns la inceputul acestui an vedeta la CNN dupa ce sotia sa, Mihaela, a sustinut ca sotul ei a pierdut alegerile din cauza unor vraji.

Mircea Geoana, ironizat de CNN: Poate ar fi trebuit sa manance mai mult usturoi (Video)

Economie: FMI si iar FMI

Romania a fost prezenta si in paginile de economie ale jurnalelor, in special ca urmare a rasturnarilor de situatie generate de politicieni in privinta acordului de imprumut semnat de tara noastra cu FMI, BM si CE.

Mai mult, recenta declaratie a directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, data la un post de televiziune elvetian, privind o posibila intrare a tarii noastre in incapacitate de plata, a starnit numeroase reactii, din fericire doar politice nu si pe pietele financiare.

In rest, Dacia, automobilul nostru national, ce ne-a mai scos in lume.

Cateva titluri ale agentiei AFP sunt mai mult decat edificatoare in privinta felului in care percep strainii situatia economica din Romania: "Cum traieste o familie in Romania cu 500 de euro pe luna", "Caile ferate romane sunt intr-o stare catastrofala" sau "Saracia ii face pe rromi sa plece din Romania".

Si uite asa ajungem la cel mai dramatic capitolul, cel social.

Social: Rromi, prostituate, hackeri, hoti, orfani

Daca un strain ar citi doar articolele pe teme sociale scrise despre Romania probabil ca ne-ar dispretui sincer si s-ar teme de noi.

Evident, cel mai important scandal in care a fost implicata Romania si in acest an a fost cel al expulzarii rromilor calatori prin vastele teritorii europene. Anul acesta flacara nu s-a aprins in Italia, ci in Franta.

Presedintele Ncolas Sarkozy a fost eroul principal, dar initiativele sale politice nu l-au pus doar pe el ci si pe rromii romani in lumina reflectoarelor.

Sarkozy declara razboi rromilor care provin din Romania

Salutul romanesc, cu mana intinsa: Dati-mi si mie! (Video)

Astfel, cersetorii romani au ajuns motiv de batjocura la televiziunea franceza, si nu doar ei.

Romanii, insultati din nou de jurnalistii francezi (Video)

Redam si alte titluri din presa europeana: "Hotii romani gazeaza si jefuiesc turistii britanici pe Riviera Franceza", "O romanca a ajutat sute de rromi sa insele statul britanic cu 2,6 milioane de lire sterline", "Die Welt: 80% dintre prostituatele din Germania provin din Romania si Bulgaria", "O vedeta romanca - implicata in scandalurile sexuale ale lui Berlusconi", "Italia: Romani arestati pentru cu furau monede din Fontana di Trevi", etc.

Si hackerii romani au devenit celebri in presa internationala. Iata doar cateva titluri: "Hackerii romani au atacat site-uri RAI, La Stampa si Corrierre della Sera", "Hackerii romani au atacat site-ul Le Monde", "Un hacker roman a spart site-ul Marinei Britanice", "Hackeri romani prinsi in Italia - furau parole pentru a vinde pe eBay".

Iata si doi romani ajunsi celebri pentru nazbatiile lor. Unul... a zburat agatat de avion, iar povestea lui e prezentata pe larg in Daily Mail, in timp ce un altul a fost cat pe ce sa provoace prabusirea unui avion militar britanic, dupa ce s-a jucat cu un laser verde pe care l-a orientat catre aparatul de zbor aflat la o altitudine de doar 365 de metri. Nu, nu era copil, nici macar adolescent, ci avea 26 de ani, relateaza The Sun.

Ce mai scrie presa straina despre romani? "O chelnerita romanca din Nurnberg a devenit cea mai frumoasa fata din Bild", "Sotia lui Michael Jackson a plans cand a vazut imagini cu orfanii din Romania", "Huffington Post: Doua americance, fugarite de caini in Romania".

Cam asta-i.

Cultura: Filme bune, sportivi cu personalitate

Anul 2010 a fost un an bun pentru cinematografia romaneasca, regizorii, actorii si scenaristii romani facand cinste tarii lor in presa internationala.

"Marti dupa Craciun", "Francesca", "Eu cand vreau sa fluier, fluier", "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" sunt doar cateva exemple in acest sens.

Cannes 2010 - Le Monde: "Aurora" si "Marti, dupa Craciun", revelatiile festivalului

The Guardian: Lumea artistica pariziana, data pe spate de geniul unui boschetar roman

Si la capitolul cantareti am stat destul de bine, cu Inna prezenta in topul clasamentelor internationale, dar si cu rezultatul bun obtinut de Romania la Eurovision, chiar daca jurnalistii britanici de la The Guardian au carcotit: "Romania ar trebui sa se spanzure pentru cantecul de la Eurovision"

In schimb, ne-am facut de bacanie dupa concertul AC/DC organizat la Bucuresti, cand

intreaga presa internationala a vuit despre scandalul produs la vama Nadlac, unde tehnicienilor celebrei formatii li s-a cerut 2.500 de lei mita pentru a pleca, nu a intra in tara.

Nu trebuie sa uitam nici moartea lui Adrian Paunescu. Stirea transmisa de Associated Press a fost rapid preluata de numeroase agentii care i-au anuntat pe romanii raspanditi prin lume ca "poetul de curte al lui Ceausescu", fondatorul Cenaclului Flacara, a trecut in lumea celor drepti.

Scandalurile au predominat si in lumea sporturilor. Daca victoria lui Lucian Bute sau calificarea echipei nationale de rugbi la Mondiale au adus un plus la imaginea Romaniei, sibutramina si pumnul lui Mutu, dar si scuipatul lui Hanescu pe iarba de la Wimbledon ne-au adus multe minusuri.

In loc de concluzii

Este greu de spus cum se vede Romania de dincolo de granita, poate ne ajuta cititorii Ziare.com, pe care ii rugam sa ne scrie comentarii pe aceasta tema si sa ne spuna daca se simt multumiti, nedreptatiti sau pur si simplu uitati in presa din tarile in care se afla.

Imi permit insa, in final, sa il citez pe ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, care ne atragea atentia: "Voi credeti ca sunteti centrul universului".

"Sunt foarte dezamagit ca cetatenii si guvernul american stiu atat de putine despre ce exista aici in Romania, despre cat de frumoasa este aceasta tara, despre bogatia ei culturala, despre importanta Romaniei ca aliat al Statelor Unite. (...) Stiu cateva lucruri despre Strategia de Aparare Antiracheta, insa problema se datoreaza in parte - si va spun acest lucru cu tot respectul - impresiei voastre ca sunteti centrul universului.

Credeti ca toata lumea stie ce se intampla in Romania, dar nu este asa. Exista alte 50 de tari asupra carora sa-si concentreze atentia, iar Romania nu apare prea mult in presa americana. Tot ce stiu americanii este ca Dracula era roman, ca ati avut o problema cu orfanii si cine era Ceausescu. Iar povestea este cu totul alta", a declarat ambasadorul intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei.

Oare cine este de vina, NOI sau EI?

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#romania presa internationala 2010, #scandaluri Romania presa straina , #romani