Romania pierde 350 de locuitori pe zi. Pana in 2050 vom mai fi doar 16 milioane. Efectele vor fi dramatice

Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 16:15
19030 citiri
Romania pierde 350 de locuitori pe zi. Pana in 2050 vom mai fi doar 16 milioane. Efectele vor fi dramatice
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a pierdut 3,7 milioane de locuitori din 1990 pana astazi si va mai pierde inca o data pe atatia pana in 2050, daca autoritarile nu vor lua masuri eficiente pentru incetinirea declinului demografic.

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata clar ca, pe an ce trece, ramanem din ce in ce mai putini in Romania.

In 2017, spre exemplu, in tara noastra s-au inregistrat cu 69.279 mai multe decese decat nasteri. In 2016, in acelasi mod, Romania pierduse alti 54.316 locuitori. Si la fel se intamplase si in 2015.

De fapt, statistica arata ca acest an este al 29-lea consecutiv in care populatia Romaniei scade, din diverse motive, spune profesorul Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" al Academiei Romane.

"La inceputul anului 1990, locuiau in Romania 23,2 milioane de oameni. Acum mai sunt 19,5 milioane. Scaderea este, deci, de 3,7 milioane de locuitori. E ingrozitor de mare!", apreciaza profesorul Vasile Ghetau.

Doua sunt motivele majore care au stat la baza declinului demografic din perioada post-decembrista.

"Dintre cei 3,7 milioane, 2,6 milioane de locuitori au emigrat si s-au stabilit in strainatate. Restul de peste un milion de locuitori reprezinta scaderea naturala, care si ea este incredibil de mare", a declarat profesorul Vasile Ghetau.

Saracia, coruptia si grija zilei de maine scad natalitatea

Nivelul scazut de trai, coruptia si grija zilei de maine sunt motivele care au impins milioane de romani sa emigreze, in cautarea unui trai mai bun. Aceleasi motive ii determina pe tinerii ramasi acasa sa aduca pe lume mai putini copii, in comparatie cu parintii si bunicii lor. Natalitatea a inceput sa scada din 1992, iar la acest moment, statistic, o mama din Romania are 1,4 copii, in conditiile in care ar fi nevoie de cel putin doi pentru ca populatia tarii sa nu scada.

"E firesc, nu? Doi parinti ar trebui sa lase in locul lor, in societate, doi copii, astfel incat populatia sa nu scada. Sigur ca ar fi bine sa ajungem la acest nivel, dar nu se va putea. Sunt voci autorizate in domeniu care au demonstrat ca e imposibil. Daca insa am ajunge macar la o medie de 1,8 copii, n-ar mai scadea populatia cu 70.000 de oameni pe an, ci cu doar 20.000. Ar fi un progres", sustine Vasile Ghetau.

In 2050, Romania va mai avea doar 16 milioane de locuitori

Din 2030, cand se vor pensiona decreteii (copii nascuti in perioada 1966-1990, cat a fost in vigoare decretul dat de Nicolae Ceausescu care interzicea avortul) economia din Romania - deja afectata de lipsa fortei de munca - va suferi o serie de socuri.

In plus, daca natalitatea va continua sa bata pasul pe loc, pana in anul 2050, in tara vor mai ramane doar 16 milioane de locuitori. E o prognoza sustinuta atat de statisticienii din tara noastra, cat si de cei de la ONU.

"Inchipuiti-va doar cum ar fi. Acum, statistic, pentru fiecare 100 de romani activi, avem alti 25 cu varste de peste 65 de ani, preponderent inactivi.

In 2050, la fiecare 100 de romani activi vor fi 52 de inactivi. Iar daca mai punem la socoteala faptul ca din cei 100 de locuitori activi nu lucreaza toti, ne putem da seama ce presiune economica extraordinara vor suporta romanii care muncesc", apreciaza Vasile Ghetau.

Inainte sa dam legi, trebuie sa aflam ce vrem

Declinul demografic este mentionat ca vulnerabilitate a Romaniei in Strategia de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019.

Acelasi document prevede "adoptarea unor masuri coerente care sa vizeze diminuarea gradului de deteriorare a situatiei demografice."

Din pacate, prea putine astfel de "masuri coerente" s-au adoptat in perioada post-decembrista. Primele au fost in 2007, cand indemnizatia de crestere a copilului a fost majorata de la 600 lei la 85% din venitul mamei. Legislatia a tot suferit modificari, in urmatorii ani. Cea mai recenta masura care a produs cresterea notabila a natalitatii (in mediul urban, cel putin) a fost Ordonanta de Urgenta 158/2015 care a introdus concediul post-natal de doi ani si a stabilit o noua majorare a indemnizatiei pentru cresterea copilului. O simpla lege n-ar mai fi, insa, suficienta astazi pentru a rezolva problema. Deja avem nevoie de o intreaga strategie.

"Daca ne uitam la cele 160.000 de femei care beneficiaza acum de indemnizatie de crestere a copilului, vom vedea ca cele mai multe au situatii financiare modeste. Cum stimulam, insa, natalitatea in randul cuplurilor care castiga peste 4.000 lei pe luna? Ar trebui, mai intai, sa vedem ce vor tinerii nostri. La acest moment, nici macar asta nu se cunoaste.

Poate ca ei nu mai vor indemnizatii majorate. Poate vor credite mai accesibile pentru case. Poate vor acces mai usor la crese, gradinite si scoli pentru copii. Sau poate vor sa plateasca impozite in functie de numarul de copii pe care ii au si de varstele lor. Poate ca diferentele culturale ii fac sa vada altfel viata.

Sa le prezentam variante aplicate in alte state europene si sa facem sondaje pe esantione relevante. Abia cand vom sti ce gandesc tinerii, se va putea stabili o strategie pe termen lung.

Oricum, politicienii sunt mai interesati sa faca investitii sigure pe cicluri electorale. Una este sa tragi o teava si alta sa investesti in cresterea natalitatii. Dar daca societatea ar sti ce sa ceara, sansele sa obtina ce vrea ar fi mai mari", apreciaza profesorul Vasile Ghetau.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#populatie scadere demografica INS, #scadere demografica solutii Vasile Ghetau Academia, #Vasile Ghetau solutii scadere demografica , #romani