Romania reala: De ce nu respecta romanii legea?

Sambata, 22 Mai 2010, ora 09:47
8588 citiri
Romania reala: De ce nu respecta romanii legea?

Intr-un articol anterior am vazut de ce nu se lasa de furat. O alta meteahna la care nu putem renunta este dispretul, desconsiderarea fata de lege. Nu stiu sa fie roman care sa aiba un respect deosebit fata de legi, in asa fel incat sa isi conduca viata cu gandul la respectarea lor.

Nu numai oamenii obisnuiti se arata dezinteresati de ele, ci si cei care ar trebui sa le puna in aplicare, sau sa vegheze la respectarea lor. Prin contrast, alte state europene au cetateni mult mai disciplinati.

Romania reala: De ce nu renunta romanii la furat?

Indiciul cel mai sigur al acestei stari de lucruri este economia subterana. Nu stiu la ce valori se ridica sumele care circula pe ascuns, specialistii vorbesc insa de valori mari, parti bune din PIB (25-30%!).

Un alt indiciu este numarul mare de procese in care oamenii fara posibilitati de a influenta instantele mor cu dreptatea in mana in timp ce unii vinovati clar scapa nepedepsiti. Poate veni un conducator oricat de drastic in acest sens, mentalitatea nu poate fi schimbata cu forta.

Legile sunt norme de convietuire in comun. Respectarea unor asemenea norme a fost datoria transmisa de Dumnezeu catre poporul evreu prin decalog si scrierile lui Moise. Insa nici acesta nu s-a aratat foarte vrednic in respectarea lor. Iisus a venit si a ridicat aceasta datorie la alt nivel. Nu prin lege se mantuieste omul, ci prin respectul si iubirea fata de semeni si de Dumnezeu.

Aici este problema la noi. Am retinut bine ca nu prin o lege a comportamentului individual vine mantuirea, dar nu am mers suficient de departe ca sa descoperim importanta iubirii fata de ceilalti. Multi respecta oamenii dupa pozitia sociala, dupa multimea averilor, dupa statutul si puterea lor in lume. Acest tip de respect, dublat de interesul personal, este adesea mai puternic decat dreptatea, binele si meritul real al lor.

Dorinta de a ocoli legile nu poate fi oprita, se face in echipa, cu avantaje reciproce (la scara redusa), dar cu consecinte negative la scara intregului neam.

Bugetarii au cel mai mult de suferit. Unde nu platesti nu poti cere calitate, de aceea si serviciile functionarilor, a medicilor, profesorilor, etc. pot lasa de dorit. Si nu sufera doar din cauza contribuabililor care "se descurca" si contribuie cu mai putin, ci si a celor care gestioneaza banul public incorect (aparat supraincarcat, achizitii discutabile, votanti platiti ca asistati social) sau a celor care nu se simt responsabili fata de semeni, daca sunt platiti de stat.

Daca legile se inscriu in drumul comunitatii spre Dumnezeu au sanse sa fie respectate, insa situatia nu este prea roza. Caci pana cand nu vom ajunge majoritatea la o constiinta a interdependentei suficient de puternica, va fi greu de promovat respectul si responsabilitatea in aceasta tara.

Ei fenteaza, noi fentam, si asa ne desfiintam

Guvernul Boc este hulit pentru ca nu poate scoate la suprafata suficienti bani din economia subterana, ca statul e falit iar relatiile "tovarasesti" intre romani sunt mai puternice.

Cu fondurile ce ar rezulta prin aducerea la suprafata macar a unui sfert din economia ascunsa, nu ar mai fi nevoie de reduceri la pensionari si bugetari.

Incompetenta de a reduce evaziunea, recunoscuta prin adoptarea acestei solutii pentru iesirea din criza, nu este doar a guvernului. In primul rand suntem noi (care acceptam mita si ilegalitatile) cei ce lovim tot in noi. Victime ale economiei subterane vor fi pensionarii si bugetarii care vor avea prea putine mijloace de subzistenta.

Probabil ca nu ne simtim responsabili de asta si aruncam toata murdaria in curtea guvernului. Insa faptul ca asistam la ilegalitati, chiar si cand cumparam fara bon fiscal, ne inculpa, ca participanti indirecti la imputinarea veniturilor semenilor.

Guvernul, daca ar vrea sa lupte, nu i s-ar opune criza ci tot noi, iar victime ar fi cei mai slabi. Chiar daca ar da legile cele mai bune pentru eradicarea evaziunii, cine sa le puna in aplicare? Sa presupunem ca functionarul care trebuie sa faca ordine trece la treaba. Nu cred ca ar face prea multe pana cand va suna telefonul sefului, a carui "prieteni" au fost afectati. Insa seful este primul care trebuie sa refuze influentele.

Daca seful cel mare al statului isi verifica cinstit oamenii, daca ei fac mai departe acest lucru, si nu intervin cand se descopera nereguli ca sa le musamalizeze, ar fi sanse sa se schimbe ceva. Poate insa un singur om porni un asemenea proces? De cati ar avea nevoie ca sa reuseasca? Unde sunt ei?

Nu exista un tortionar mai bun pentru un popor decat propria sa lasitate. Cand este vorba de strigat in fata palatelor suntem voinici (in opozitie), dar cand trebuie sa ne rupem de lumea aranjamentelor, majoritatea suntem incapabili. Cerem insistent la altii ceea ce nici noi nu putem. Ca si cu preotul, mirenii ii cer lui sa fie sfant, dar propria lor neoranduiala si necinste nici nu o baga in seama. Daca ei s-ar sfinti, iar fi rusine si preotului sa faca greseli.

Cand legea va urmari sa slujeasca cu adevarat cetatenilor, nu intereselor, cand oamenii vor intelege ca fara o randuiala comuna nu exista o viata impreuna, vor fi sanse de schimbare. Asa, fiecare pe cont propriu, suntem sub legea selectiei naturale, nu a dragostei si respectului pentru fratii nostri. Ca sa trecem la respect e nevoie de o profunda schimbare de mentalitate. Suntem capabili? Poate. Dar oare vrem asta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#romani respect lege, #respect fata de lege , #romani